Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kent
 - 2016-04-25 15:56
Tips - tryckkokare är dels energisnålare och sägs bevara näringsämnen bättre. Kokningen tar en bråkdel av tiden. Dessutom slipper hela kvarteret lukta kokta bönor (Lite beroende på ventilationen). IKEA säljer en hyfsat billig modell. Kolla tryckkokning.se

Hälsn Kent
Skrivet av Magdi
 - 2009-07-30 09:49
Hej, jag är ny på forumet, så jag måste svara här trots gammal tråd, eftersom ni tog upp Chana dal, som är en av mina favoriter bland baljväxter.

Chana dal kallas även gula linser, eller splitlinser (eng. split peas), och används en hel del i exempelvis indisk mat. Du hittar dem i de allra flesta orientaliska matbutiker. De till skillnad från andra linser behåller sin konstistens även efter kokning, så de har en mycket framträdande och nötig smak. De behöver inte blötläggas innan, men de sköljs ordentligt och kokas i ca 25 minuter, ofta tillsammans med kryddor från början.

Har själv en favoriträtt som är en curry med gula linser och spenat. Ätes med basmatiris till, samt lite yoghurt och chutney. MUMS!
Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-13 11:11
Nu struntar jag i dom!
Vi tar en tur till Orienthuset i morgon, dom kanske har Chana Dal. Annars hittar man nog andra roliga saker :D
Skrivet av Kari
 - 2009-03-12 23:07
Oj! ;)

Rent av dåligt av ett företag att inte svara alls. Blä. Skicka pm till mig så mailar jag med! :)
Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-12 16:13
Citat från: Kari (fd Elka) skrivet 2009-03-12 12:14
Agnetasch: Fick du något svar från Laroc?
Jag har skickat två mail dit (till två olika personer) inget svar från någon av dem ???

Hur länge sjöd du kidneybönorna?
Skrivet av Kari
 - 2009-03-12 12:14
Kokade Kidneybönor eller röda bönor som dom också heter. Nja, kokade upp och sedan fick dom sjuda lite drygt två timmar med chili och lök.
Detta föregicks av nästan ett dygn i blöta med tre vattenbyten.

Resultatet blev dom finaste och godaste!

--

Agnetasch: Fick du något svar från Laroc?
Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-04 17:53
Mailet skickat! Tack för hjälpen. Snygg avatar ;)
Skrivet av Kari
 - 2009-03-04 11:44
Det är just halva bönor jag sett.. I typ små förortsbutiker och då i lösvikt.

Men Laroc har halva gula, gröna ärtor och Chana Dal. Så ett mail till dom? :)

Obs, länk i ovan text!
Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-04 11:33
Är det i vanliga matbutiker du sett Chana Dal? ICA?
Skrivet av Kari
 - 2009-03-04 11:11
Åh, tack Agnetasch du gav mig ett svar på en fråga innan jag hann fråga, vad/hur man använder halva ärtor/bönor till.
Jag har sett sådana i butikera men aldrig förstått.

Chana Dal = oerhört lågt GI-värde, är dom då odlade på särskilt sätt eller blir dom det när skalen tagits bort?
När skulle man behöva ett så lågt GI? Är inte dessa produkter redan tillräckligt hälsosamma?
Kanske så att GI är så "inne" just nu att dessa produkter är en produkt av sin tid? ???

Har vi någon med rötter från sydeuropa/mellanöstern som vet eller kan fråga någon tex förälder? :)

Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-04 09:52
Citat från: Elka skrivet 2009-03-03 21:03
Chana Dal = gula kikärtor eller är det en speciell sort?
Under mina strövtåg på nätet snubblade jag över Chana Dal på en GI-sida; de har tydligen oerhört lågt GI-värde.
http://www.glykemiskt-index.info/index.php?ID=44
Vad jag fattar är de halva kikärter o används ungefär som linser. Men jag kan absolut inte hitta något ställe som som säljer dom. Är det någon som vet?
Skrivet av Mickan
 - 2009-03-04 08:19
Jag tycker generellt sett att det är bra att öka blötläggningstiden rejält för att sedan minska koktiden. Deta gör att ärtan eller bönan är mer jämnmjuk. Sedan handlar det dessutom mer om att sjuda än att koka. Kikärtor tycker jag går på 20-25 minuter efter 24-30 h blötläggning. Byter vatten 2-4 gånger beroende på vad jag hinner. Vill jag ha riktigt fina ärtor eller bönor till en sallad eller så brukar jag sortera ut de lite fula och sedan göra puré på dem. Kvar har jag några extra fina...
Skrivet av ivanl
 - 2009-03-03 23:00
Citat från: Elka skrivet 2009-03-03 21:03
Så man skall vara försiktigt, extra försiktig med just kidneybönorna eller skulle man kunna säga att det gäller alla bönor?

Har uttalar jag mig av egen erfarenhet och har främst sett problemet med spruckna skal för njurformade bönor såsom kidney och stora vita.
Generellt i matlagning är stormkokning sällan en bra metod....

Citera
Vad tjänar man på att blötlägga länge generellt? Vad förlorar man på dito, om man snålar på blötläggningstiden, mer än att koktiden blir längre?
Är det sämre att byta vatten ofta? Riskerar man att skölja bort några näringsämnen?

Vattenbyte gör bönorna mer lättsmälta då gasbildande ämnen lakas ur.
Huruvida andra näringsämnen försvinner är för mig okänt. Proteinerna torde knappast påverkas.
Uppblötning i kallt vatten är mer skonsamt än kokning men tar förstås mycket längre tid. Prova att lägg en näve spaghetti i kallt vatten. Över en natt så har du mjuka kalla spaghetti....
Skrivet av kjpil
 - 2009-03-03 22:32
Jag tycker nästan alltid det blir godare med egenkokta bönor. Synd bara att man har så liten frys så det blir problematiskt att göra stora bunkringar :/

Byta vatten ofta gör att bönorna blir mindre gasbildande. I princip häller man bort den kolhydrattyp som ger gaserna med vattnet.
http://www.matvett.se/rad/blotlagga-bonor-baljvaxter-innan-tillagning
Skrivet av annamaria
 - 2009-03-03 22:02
Jag är hopplöst dålig på att använda de torra varorna. Det enda jag lägger i blöt så är det nog min näsa och sen gula ärtor till ärtsoppan - och det har jag precis gjort nu. I morrn ska kokas ärtsoppa.

Annonser

Powered by EzPortal