Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Hans Larsson
 - 2017-03-18 18:48
Gift i ris och potatis? 

RIS från Kina lär innehålla lite arsenik. Ris från Kina kan ätas men helst inte dagligen.

POTATS:  Potatis bildar ett gift för att försvara sig om den hamnar ovan jord. Det heter Solanin.Giftet finns oftast strax under skalet. Potatis som utsätts för ljus bildar också grönt klorofyll, som därmed kan vara hjälp att hitta de giftiga potatisarna. Solanin ger klassiska förgiftningssymtom som kräkningar och hjärtklappning.  Tyvärr är det också väldigt cancer-framkallande. Mer än alla potatibesprutningar tillsammans. Idag slarvas det en hel del med ljusskyddet ända från lantbrukarna till affärerna. Ligger i ljus.
Välj själv om du vill äta potatis med skalet på.
Hälsn Hans,  leg. läk.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-06-18 13:37
Det är ju mer ekonomiskt också att skala potatisen när den är kokt; skalen är ju tunnare ;D
Skrivet av MiGa
 - 2008-06-18 13:07
Min mormor koka alltid potatis med skalet på.Sen skalade man den när man åt och den smakade mer .
Plus att när man kokar med skal så stannar allt nyttigt kvar i potatisen,det är vad jag har fått för mej  ;D
Skrivet av Andreas
 - 2008-05-08 12:01
Rookie-T: Det handlar inte om rädsla utan om förnuft, varför äta gifter i onödan? Fast än så länge vet vi inte hur mycket gifter det faktist sitter i skalet i besprutad potatis, men det vore intressant att veta.

Calle: Ja det är verkligen komplext det här med mat, men väljer man ekologisk potatis så är man ju så att säga hemma, jag har inte köpt ekopotatis förr men det kanske är dags...
Skrivet av crlhrv
 - 2008-05-07 18:16
Ok, ur miljösynpunkt ska man hellre äta potatis än ris, men då potatisen nu tydligen är farlig så ska man inte äta den heller. Tar detta A L D R I G slut? Hur man än vrider och vänder så har man baken framåt.
Skrivet av Rookie-T
 - 2008-05-07 16:00
Nja... Man ska inte gå runt och vara rädd :P

Skrivet av Andreas
 - 2008-05-07 10:15
Potatis är tydligen Sveriges mest besprutade gröda "Potatisen är en av matens värstingar. ... I genomsnitt besprutas en konventionellt odlad potatisplanta i Sverige 7,5 gånger. Den sprutas mot insekter, ogräs, mot svampsjukdomen bladmögel och den sprutas för att få blasten att vissna ner innan skörd." Och den ekologiska odlingen av potatis har minskat med 20% sen 2002. Detta enligt detta pressmeddelande från Naturskyddsföreningen http://www.naturskyddsforeningen.se/press/pressmeddelanden/?news=1274

Rapporten "Potatisen och bekämpningsmedel" som pressmeddelandet handlar om finns här  http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/rapport_jordbruk_potatisbekampningsmedel.pdf "De mest använda bekämpningsmedlen mot svampangrepp är idag Shirlan och Ranman. Dessa två är mycket giftiga för vattenlevande organismer och kan medföra långtidseffekter på vattenmiljön. ... 2006 användes även 39, 4 ton av bekämpningsmedel innehållande mankozeb som av Kemikalieinspektionen klassas som cancerframkallande och långlivat" Och i andra länder används i Sverige förbjudna medel som exempelvis antigroningsmedlet klorprofam och som kommer hit i importerad mat.

Tankeväckande?

Skrivet av Rookie-T
 - 2008-05-05 18:12
Ja framförallt så finns det rätt mycket smak i skalet.
Skrivet av Andreas
 - 2008-05-05 13:05
(Hoppsan det här blev visst en egen tråd, urklippt från " Vad har du för potatisskalare? Vilken är bäst?" http://matforum.nu/index.php?topic=1619)

Ekologisk? Nä faktiskt inte förutom den jag odlar själv. Och kan man lita på att den ekologiska faktiskt är giftfri? Fast jag vet ärligt talat inte om det ens förekommer speciellt mycket gift i potatis över huvud taget..?

När dör jordbakterier, är inte de ena sega rackare?

Vad är det för nyttigheter som finns i skalet?
Skrivet av crlhrv
 - 2008-05-05 12:40
andreas: du äter väl ekologisk potatis? och jordbaketerierna dör säkerligen vid tillagningen.
Skrivet av Andreas
 - 2008-05-05 10:00
Stämmer det verligen, är det inte så att potatisskalet är fullt med besprutningsgift och jordbakterier?
Skrivet av crlhrv
 - 2008-05-05 07:31
potatis är både godare och nyttigare med skalet på

Annonser

Powered by EzPortal