En matbild

Guider

Matbloggat


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn:
E-post:
Ämne:
Meddelandeikon:

Verifiering:
Stava ordet kjaffägredde rätt!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska


Ämnessammanfattning

Skrivet av: kurt
« skrivet: 2016-05-11 12:31 »

Och ändå vill folk ha tillbaka lokal malning av kött i butiken, i stället för central malning och packning under modifierad atmosfär! Folk menar att den som ibland maler kött lokalkt i butiken är bättre än den som varje dag maler kött
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2016-05-03 15:23 »

Coop kan också! "Coop i Örkelljunga har avslöjats med att mala ner kött som passerat bäst-före datum och märkt om det. Nu har kommunen förbjudit butiken att hantera kött." Är det inte konstigt att butiksfolket aldrig lär sig? Men det handlar förstås om pengar och för pengar gör folk vad som helst.

http://www.expressen.se/kvallsposten/coop-far-kottforbud-efter-ommarkning/
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2014-04-29 20:56 »

"Inspektörer larmar om felhantering av köttfärs i Ica-butiker ... Flera kilo köttfärs maldes på butikerna - trots att köttet passerat bäst före-datum ...  Ica Supermarket i Valsta ... Ica Supermarket i Örnsköldsvik och Ica Nära i Torsby."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18795833.ab
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2014-03-26 14:40 »

Dryga 6 år har gått sedan Uppdrag granskning först uppmärksammade det. Men köttfuskeriet har inte upphört om någon nu trodde det. "Det var den 13 mars miljöinspektören Minna Kraatari gjorde en oanmäld inspektion på Ica Supermarket Centrum i Örnsköldsvik. I ett rum där butiken malde köttfärs hittade inspektören 119,9 kilo kött med utgånget datum. Det handlade både om bäst före-datum och sista förbrukningsdatum. ... Kyldiskarna ute i butiken innehöll också ett antal förpackningar med köttfärs som malts av utgånget kött."

http://www.allehanda.se/angermanland/ornskoldsvik/120-kilo-skulle-malas-1
Skrivet av: Hasse
« skrivet: 2009-06-10 17:22 »

Idag kom domen. Två anställda chefer döms till dagsböter och Ica Maxi i Nacka döms att betala en företagsbot på 100 000 kronor.

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2895163
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2009-03-14 09:06 »

Det var en bra poäng kurt.

Nåja, blir intressant att se hur det går i Ica Maxi Nacka-rättegången, får hela den här historien över huvud taget några rättsliga följder? Jag har inte följt med vad som hänt på länge men hittade den här upplysande artikeln. http://www.dn.se/ekonomi/pa-gransen-till-inget-brott-1.588230

¤ Två anställda "på lägre chefspositioner" (som arbetar kvar och har ledningens fulla förtroende) är åtalade för brott mot livsmedelslagen, det enda straff de kan få är böter.
¤ Butiken kan få betala en företagsbot på "minst 350.000 kronor".
¤ Vd slipper åtal, åklagare Solveig Sörlien har inte kunnat bevisa att han kände till vad som pågick.

Advokat Per E Samuelsson: "- Det som har hänt är att någon enskild medarbetare tyckt att det har varit fel att kasta prima köttfärs. Rent moraliskt kan man ha förståelse för det ... -Det är på gränsen till att det inte är ett brott. Det kan bara utdömas mycket låga bötesbelopp för det här."
Skrivet av: kurt
« skrivet: 2009-03-13 18:22 »

Det var nog helt efter Svenskt rättspraxis. Man kan ju jämföra med fallet då ett 70-tal äldre förgiftades av ärtsoppa som innehöll Clostridium perfringens i Tierep, 4 st dog. I domen konstaterades att :


"Det var ett brott mot livsmedelslagen när ett 70-tal äldre personer förgiftades av dåligt nerkyld ärtsoppa för två år sedan.
Men den ansvariga frias av hovrätten eftersom hon följde inarbetade rutiner och inte hade kunskap om riskerna. "

http://www.nt.se/arkiv/2004/02/09/Senaste+nytt/1328796/Friande-dom-om-%E4rtsoppsf%F6rgiftning.aspx

Så kan man bara på något sätt hävda att man var okunnig eller allmänt imbecill, så är det fritt fram att göra i princip vad som helst.
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2009-03-13 16:39 »

Idag meddelas att åklagaren lagt ner utredningen om felmärkt köttfärs hos Ica i Botkyrka och Haninge. Tidigare har utredningen av Ica Södertälje lagts ner. Ica Maxi i Nacka är den enda butiken mot vilken åtal väckts, rättegång i april.

http://stockholm.expressen.se/nyheter/1.1497209/ica-handlare-slipper-atal-for-kottfusket

Skall det tolkas som att det egentligen bara är Ica Maxi i Nacka som gjort fel?
Skrivet av: Kari
« skrivet: 2008-03-12 17:18 »

Undra vars Kryddburken handlar sin mat nu efter detta?
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2008-03-11 20:47 »

Inte något nytt fusk (fast det gamla köttet ICA Nära Rälla nedan förvarade i köttkylen låter väldigt misstänkt) men detta säger mycket om vilken grundsyn handlarna har på livsmedelshantering:

Sju Ica-butiker i Borgholms kommun har inspekterats och underkänts
http://www.olandsbladet.se/index.php?placid=&placid_text=3&id=8072

Highlights
¤ ICA Löttorp - för höga temperaturer på lax, salladsmix, rått kött och delad vitkål
¤ ICA Supermarket Borgholm - smutsig förpackningsmaskin och bristande dokumentation
¤ ICA Nära Byxelkrok - geredning av kyckling, revben, semlor och grönsaker görs på samma bänk
¤ ICA Nära Källa - grillad kyckling och revben varmhålls i upp till fem timmar
¤ ICA Nära Böda - förvaring av sopkärl i charkkylen
¤ ICA Nära Trossen, Sandvik - en förpackning med karrékotletter höll 9°C och en förpackning med köttfärs höll 7,5°C
¤ ICA Nära Rälla - rent diskgods förvaras i en smutsig plasthink, I köttkylen förvarades det en förpackning med kött som, enligt uppgift, skulle slängas

Livsmedelsinspektör Annelie Larsson: "– Och det är så här det ser ut, resultatet är det förväntade."
Skrivet av: annamaria
« skrivet: 2008-02-27 19:23 »

Jag måste bara säga att vi som konsumenter kan verkligen dra nytta av detta som hänt. Överallt så säljs kött ut - var på Willys i går. 3 dagar kvar till bäst före datum - köttet säljs då med 30% rabatt. Köttet åker direkt i frysen - hur bra som helst.
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2008-02-23 17:07 »

Jo precis.

Ica Laxen i Mörrum har satt nytt bäst-före på grillade kycklingklubbor.
http://www.blt.se/nyheter/blekinge/kycklingklubborna-hade-fatt-nytt-bast-fore-datum(494184).gm
Skrivet av: Hasse
« skrivet: 2008-02-21 13:37 »

Kvalitetschefen betonade hela tiden systematiska ompack. Och det är väl ungefär som att "ett litet ompack är väl OK".
Skrivet av: Andreas
« skrivet: 2008-02-21 13:21 »

Rent ut sades det inte så men det blev undermeningen av vad den gode kvalitetschefen sa.
Skrivet av: Kari
« skrivet: 2008-02-21 10:51 »

Någon har sagt att all publicitet är bra publicitet, rimligt men ack så sorgligt.
-"ett litet ompack är väl OK"??? ??? Var det någon som sa det på tv?

Nu ska jag leta repris!
- Annonser -