Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Jonas

1
Om jag nu inte kommerihåg alldeles fel så röker man bla anka i Kina med teblad.
Så jag undrar om nån har testat att använda teblad i grillen istället för spån.
2
Citat från: Urban skrivet 2007-05-06 19:17


När jag har knaprat räkor på helgen så brukar jag fräsa skalresterna i smör+tilsätta lite vitt vin och salt. Sen låter jag skalen koka i vatten så räksmaken drar ur ordentligt.
Sen fryser jag in i portioner som är lätt att ta fram när det behövs.




Koka inte skaldjursskal och fiskben längre än max 20 min. Kokar du längre så finns risken att kalken i skalen/fiskbenen fälls ut och det kan ge en bismak.
Prova att även fräsa med rotsellerie, lök,  lite morot och tomatpuré tillsammans med skalen.
Prova att inte salta. Sila fonden efter 20 min och reducera ner den istället.
Tror att den blir bättre då.
3
Tror det var Urban som ville ha ett recept på rvs.
Recept är jag ju inte så bra på så jag hoppas att jag har lyckats få med det jag brukar göra.
Förhoppningsvis blir det ca 4 port (4 dl) färdig sås.

1 dl tärnad rotsellerie
3/4 dl tärnad morot
1 st stor gul lök
ca 6 st hela svartpeppar korn
2 st lagerblad
ca 1 tsk torkad timjan
ca 1 tsk tomatpuré
½ flaska rött
Flytande kalvfond

Bryn rotfrukterna hårt. Tillsätt krydorna och svetta dom. Nu har man även möjlighet att smaksätta såsen med tex rostad vitlök, rosmarin eller vad man vill. Men då är det ju förstås inte en rödvinssås längre.
Släng i purén och rör om häll sedan i vinet och reducera ner till hälften.
Fyll upp med vatten och lite kalvfond låt koka minst 4-6 tim. fyll regelbundet upp med vatten eftersom det kokar bort.
Koka ihop såsen till ca 4 dl och smaka av, det är nu det blir småtrixigt. För surt tillsätt lite sirap.
För lite syra mer vin. För lite "body" mer fond. Man kan även prova att hälla i lite balsamico vinäger och bryta av med sirap om man har ett vekt vin.
Red av med maizena och färga den ev med collorit soya.

Sen finns det ju givetvis 100 olika sätt att gör en sås på men det här är ett ganska "basic" recept så jag hoppas att den som vågar prova även överlever ;D



Annonser

Powered by EzPortal