Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Shanta

1
Ärligt talat, är det någon som inte visste att det är såhär? Stör mig något enormt på dubbelmoralen som många har (inte nödvändigtvis i just den här tråden, utan mer i allmänhet).

"Jag bryr mig om djur. Jag köper ekologisk mjölk. Kossor är snälla. Kycklingen har det kanske inte så bra.. Men den är ju så billig!"

Varför är det bara vissa djur som förtjänar att ha det bra? För väldigt många som påstår sig vilja att djuren ska ha det bra så verkar värderingarna vara som bortblåsta så fort man kommer in i matbutiken.

"Va, har danska grisar det så illa? Det hade jag ingen aaaning om.. Men det var ju extrapris!"

Problemet tror jag är att många har fått för sig att det måste vara kött till alla måltider, annars är den inte komplett. Då är det klart att det måste vara billigt, och då kan jag förstå att den billigaste fläskfilen verkar väldigt lockande. Tänk om man kunde dra ner på köttkonsumptionen till kanske 2-3 gånger i veckan, och satsa på kvalitet istället. Gott för både magen, miljön och själen! Kött är lyx, det är något vi borde få innött oftare..

Och slutsats angående dubbelmoralen: Köp så mycket dansk fläskfile du vill, men sluta åtminstone hymla med prioriteringarna. Du kanske vill att djur ska ha det bra, men inte sålänge det lämnar spår i plånboken..
2
Allmänna diskussioner / Sommar i P1
2009-06-03 22:10
Ja, så har dem äntligen blivit klara, sommarkvackarna för 09! Vilka ser ni fram emot? När bör man boka in radion?
http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=2873696

Den självklara favoriten blir förstås att höra på Mattias Dahlgren 29/7, känns grymt spännande, han lär ju ta upp medaljen i Bocuse d'Or  :)  Nu önskar jag bara att de skulle mutat in Leif Mannerström också. Jaja, nästa år.. :'(

I övrigt kändes det som en ganska tråkig lista.. Kampard ska jag väll lysnna på. Möjligtvis Luuk också. Sen blir det att slölyssna på en del andra också, men inget inbokat.

Ni då?
3
Nej, inga frågor, kanske borde påpekat det.. :(
4
Du menar alltså Tommy Myllimäki? Jag trodde han jobbade här? http://www.julitawardshus.se/index.htm
Fast de nämner ju hans namn, han kanske kryssar mellan dem? http://www.jnytt.se/nyhet/24205/den-smalandska-kolonin-invigdes
5
Skarholmen är ett populärt utflyktsmål för många Uppsalabor. Beläget vackert vid vattnet är det inte så konstigt. Badare, solare och sjöfarare samlas alla här. Men har folk som gillar god mat anledning att åka hit då? Tänkte att jag skulle kolla.

Skarholmen ligger nämligen här, en restaurang som också kan hyras för fester, bröllop, konferenser och liknande. Läget är strålande. Uppe på en liten höjd och en uteservering med perfekt utblick över havet. Här kan man om inte annat sitta och läppja på en kall öl och titta på alla små segelbåtar som far omkring.

Maten då? Ett sånt här ställe lever kan ju leva enbart på sitt läge. Som tur är så verkar man ha högre ambitioner än så här. Jag tog som förrätt en friterad chèvre med en sallad med pinjenötter och pesto. Svårt att hamna fel med en sån här klasiker, det frasiga yttret som bryter av mot den mjuka osten, en pesto som ger en kul smakbrytning och lite sallad på det. Visst vattnas det i munnen?

Sen bar det av till en hjort med svartpepparsås, sparris och en potatis + västerbottenpaj. Bra smaker, men några missar. Först och främst var köttet för well done för min smak, och sen var pajen aning torr och tråkig. Såsen smakade bra till dock med en schysst pepprig smak, så sett till helheten blev den en ganska trevlig upplevelse ändå.

En annan i sällskapet tog piggvaren med varma räkor, skirat smör och ägg, och det ska tydligen ha smakat bra. Kan inte säga så mycket mer än så eftersom jag inte smakade, men det såg skapligt ut. Lite tråkigt dock med gammelpotatis nu när den färska börjar komma.

Dessert då? Föll på den gamla italienska klassikern pannacotta, här i klanderfritt utförande med en passionsfruktig twist.

Allt som allt ganska skapligt i ett kanonläge. Absolut värt att åka hit en varm sommardag. Bör dock tillägas att det är mycket pengar för ganska snåla portioner. 2 - 300 kr för varmrätter på ett ungefär.

Får 3/5

Hemsida: http://www.skarholmen-uppsala.se/
6
Fläskkarré och entrecote blir det oftast. Fett och gott. Räknas fisk? Isåfall är strömming gott att grilla så där hårt att de blir alldeles svarta och knapriga.
7
Rå fisk + rumstemperatur = sådär.

Men att riset känns så fel när det står framme skulle jag tippa att det är vinägern som spökar. Men jag kan inte ge något mer än gisningar.
8
Låter som kinabuffeérna i Uppsalas Sushi, antingen så ligger den framme och är oftast alldeles torr och tråkig när man äter den eller så åker man på kinesisk soja som de har hällt i en "japansk soja" burk. Fy vad sur jag blev då. :(
9
Det är Disneys fel att en del inte vill äta kaniner. Liksom, vem vill äta Stampe? :D
10
Ooh, för mig som enbart äter surt lösgodis låter det här spännande! Bubbliz cola och Regnbågsmeter ska ligga i en godispåse hos mig snarast!

Angående färgen på den blåa regnbågen, blåbär kanske? Kan inte komma på något annat som är blått.
11
Hennes brittiska motsvarighet Gillian McKeith är lika rolig. Förbud mot rött kött, förbud mot smör, förbud mot olja, förbud förbud förbud förbud.. Hur kan något så enkelt som att äta vara så krångligt ???

12
 PerG:
Menar du till Chili con carnen? Absolut. Jag gjorde ungefär som i Jens Linders recept i boken Långkok. Om du inte har den så finns receptet som tur är ute på internet också: http://recept.nu/1.135491/jens_linder/soppor_grytor/kott/texas_chili_con_carne
Gjorde någon enstaka modifiering för att anpassa till mitt kylskåp, fick desutom dra ner på vitlöken för några vitlöksfobiker (eller vad det kan tänkas heta) i min närhet. :'( Lät det koka i knappt tre timmar, och tyckte att köttet blev perfekt. En gång när jag hade en gryta på gång lät jag det koka i fem timmar, men det blev lite väl. Köttet kändes mer som mos :D

Prova, det var riktigt gott!
13
Igår åt jag texas chili con carne, fick koka riktigt länge så köttet var grymt mört. Riktigt gott tillsammans med mjuka tortillas, ris och hackade tomater. Möjligtvis kunde det få ha lite mer hetta. Kanske ska ha lite Eldprovet i nästa gång? :)

Nästan varje dag säger jag till mig själv att "idag, idag ska jag banne mig fota maten." Och varje dag glömmer jag. Men inte idag! Idag skulle det fotas! Lade fram kameran så att jag skulle se den i stridens hetta osv.

Här är bilden på alla råvarorna som skulle ingå: http://sv.tinypic.com/view.php?pic=qycot1&s=5

Men sen då? Resultat, vi vill ju se det färdiga resutatet! Jo.. Det blev.. Hektiskt. Typ. Jag glömde, iallafall, att ta fler bilder. >.<
Är så knepigt med en bökig systemkamera. Måste skaffa någon liten snart innan det gör mig tokig!  :'(


15
Inte speciellt nyttigt heller, vad jag vet.
16
Medieavdelning / SV: Solens mat
2009-03-07 12:20
Ja, ett svenskt solens mat vore underbart! Bara han ser till att leta upp lite guldkorn norrut också, och inte bara hälsa på hos grannarna i skåne ;)
17
Rent spontant så ligger en hälleflundra som jag åt på Hambergs fisk en solig sommarkväll varmt om hjärtat.

Och så mammas fläskkotlett, som serverades med en gräddig skysås som man dränkte spaghettin i, och sen öste man på kött och grill krydda och slickade rent tallriken efteråt. Aaaah... Det var tider det! (Låter lite småskumt måste jag erkänna, men just den måltiden har ett nostalgiskt skimmer över sig). :D
18
Okej, tack så mycket för hjälpen! Måste prova eldprovet efter all hyllning här på forumet :)
19
Hej!

Undrade bara hur man ska göra för att erhålla den där rabatten? Reggade mig på sidan, men var ska man lämna kommentaren? Förstod inte riktigt?
20
Blörk, Uppsalas enda "stjärnkrog", guldkanten, finns ju inget mer :(

Sveriges fjärde största stad, suck suck.. För mycket snåla studenter

Annonser

Powered by EzPortal