En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Köksredskap, utrustning och maskiner / SV: Renovera en stekpanna ?
« Senaste inlägg av Andreas skrivet 2018-05-27 13:14 »
Woll, är inte det en ganska dyr rackare? Och borde det inte vara garanti på den så du kan reklamera?
22
Maträtter, recept, tillagning / SV: Förädla/konservera vitlök
« Senaste inlägg av Andreas skrivet 2018-05-27 13:10 »
Jösses amalia, nu blev jag imponerad!

Vad äter du alla de där sorternas vitlök till för något?
23
Maträtter, recept, tillagning / SV: Förädla/konservera vitlök
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-05-26 16:03 »
Thadaaaa :)

från vänster
vitlöksklyftor  i 7% saltlag som ska fermentera i 3-4 veckor i rumstemp innan förvaring i kyl. Lång hållbarhet.
Picklad vitlök i kryddad vinägerlag, klar efter 1 vecka, ska hålla i flera månader.
Lilla burken. Skalade vitlöksklyftor med små pepparfrukter i äppelciderlag. Klar efter 1 vecka.
Hela vitlökar i 7% saltlag som ska fermentera i 1-2 månader i rumstemp innan förvaring i kyl. Lång hållbarhet.
Vitlökspasta. Vitlök och salt. Fermentera i 2-3 veckor i rumstemp innan förvaring i kyl. Hållbar i ca 1 år.det ligger en vattenfylld plastpåse som tyngd och lock över pastan.
Hela vitlökar i balsamicolag. Förvaras mörkt och svalt, klar efter 6 veckor. Hållbar i flera månader.

Stödköpte 1 kg till efter att jag hittade recepten på hela fermenterade vitlökar. Så totalt blev det 2,5kg vitlök fördelat enligt ovan.
Får se hur det gått när det är dags för provsmakning, har ställt burkarna som ska fermentera i plastpåsar så jag slipper slabbet om det bubblar över.
Alternativet till den svala jordkällaren är en party cooler som inte används för tillfället. Den kyler till 16° så det bör fungera.
24
Köksredskap, utrustning och maskiner / Renovera en stekpanna ?
« Senaste inlägg av rbiake skrivet 2018-05-25 21:26 »
Jag har en woll stekpanna som är två år gammal. Jag har varit mycket försiktig med den. Aldrig överhettat, alltid försiktig disk. Visst, den är mycket använd. Men nu börjar det bränna fast och det har blivit små bubblor i beläggningen. Går beläggningen att fixa eller är det ny stekpanna som gäller ?
25
Jag letade på Kvantum, Coop, City Gross och ÖB men ingen hade på rulle.

Bakar gör min bättre hälft så min erfarenhet är klart begränsad kring det.
26
Går det att göra tvärtom, dvs baka med smörgåspapper, eller fastnar det jättemkt. då?

Var tvungen att kolla vad jag har, jag har en Icas egen smörgåspappersrulle 20 meter. Har Ica slutat med det? Var inte precis igår jag köpte den...
27
Maträtter, recept, tillagning / Risotto alla milanese
« Senaste inlägg av Göteborgaren skrivet 2018-05-25 15:03 »
Var i Milano för ett tag sedan och åt en så otroligt god Risotto alla milanese. Nu tänkte jag försöka mig på att laga samma sak hemma. Men jag har bara gjort risotto typ en gång för kanske 10 år sedan. Så jag behöver era bästa risotto tips! Dessutom vill jag ju få till smaken så att den blir lika god som den jag åt i Milano. Jag tänker att vilken buljong man använder borde ha stor påverkan på smaken. Har ni några tips på bra och god buljong till just en milanese risotto? Jag har en fin kycklingbuljong i kylen från "New generation chicken", borde jag använda den eller finns det andra varianter som funkar bättre? Undrar också vad det ska vara för vin i? Torrt, sött etc? Många frågor blir det. :-)
28
Maträtter, recept, tillagning / SV: Förädla/konservera vitlök
« Senaste inlägg av Göteborgaren skrivet 2018-05-25 14:54 »
Spännande tråd! Det ska bli kul att höra vad du gjorde. Jag har själv tänkt på samma sak när vitlök har varit billigt i min affär.
29
Maträtter, recept, tillagning / SV: Förädla/konservera vitlök
« Senaste inlägg av Andreas skrivet 2018-05-25 14:53 »
Har inte vitlök annars väldigt lång hållbarhet, om man förvarar dem rätt?
30
Maträtter, recept, tillagning / SV: Förädla/konservera vitlök
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-05-24 22:02 »
Tackar för responsen.

Köpte frusen vitlök på Willys i 1kg påse för många år sedan. Var mycket nöjd med att ha tillgång till skalade klyftor utan insats men man fick använda dom i grytor eller liknande. Dom var inte roliga som tinade.

Vitlökspasta låter som en väg att gå och vitlöksgroddar har jag att tillgå lite då och då när förbrukningen inte varit tillräcklig, eller när jag förköpt mig.

Hittade hur man kan göra fermenterad (svart) vitlök, absolut inte svårt. Fyll en lergryta med hela oskalade vitlökar, slå in hela lergrytan i folie så det blir tätt och ställ in grytan i ugnen. Ställ ugnen på 60°, klara efter 40dagar i ugnen. Det faller på det sista, men hade jag haft en ledig ugn så vette fasen om jag inte hade provat, men det ska nog göras på vintern.

Ett annat tips jag fått är vitlöksgelé, tydligen vanlig äpplegelé med skivad vitlök.

Kommer nog att prova röka några, men om det blir varm eller kallrök vet jag inte ännu.

Återkommer med vad som det blev gjort när det väl händer.
Sidor: 1 2 [3] 4 5 ... 10
- Annonser -