En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: 1 ... 8 9 [10]
91
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / SV: Kallrökta ägg och grönsaker
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-12-11 12:59 »
Tar färsk lök bättre smak av röken än torkade ärtor?

Har inte haft problem med att få röksmak på okokt ris, men oavsett vilket tar jag till mig idén med rödlök.
Soppan blir väldigt gul när det saknas fläsk/kött  :)
92
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / SV: Kallrökta ägg och grönsaker
« Senaste inlägg av agnetasch skrivet 2018-12-11 06:41 »
Ska nog göra ett försök med att kallröka gula ärtor till vegetarisk ärtsoppa.
Det tillagas lite då och då men det är svårt att få samma runda smak som när det slinker med en bit rökat fläsk, rökta ärtor är kanske lösningen.
Om du ska ha lök i ärtsoppan kanske det är enklare att röka den än ärtorna? Rödlök så får man en illusion av fläsk ;D
93
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« Senaste inlägg av webguide skrivet 2018-12-11 06:19 »
Det finns en tendens att fnysa åt dyr mat som om det är "fult" att vilja köpa något som är dyrt. Samma tendens finns bland människor som envisas med att kalla mousserande vin för Champagne, något som är en förolämpning inte bara mot Champagne men också mot alla andra sorters mousserande viner, Cava, Prosecco och så vidare som förtjänar att bedömmas utifrån vad de är för produkt.

De så förhatliga dyra produkterna är ofta dyra av en anledning och den anledningen är väldigt ofta hårt arbetande, passionerade små producenter som med små medel producerar produkter som håller hög kvalitet. Det blir ledsamt när storproducenter som mha mer eller mindre ohälsosamma tillsatser, tillverkningsmetoder och arbetsförhållanden. Kan producera stora mängder av en "liknande" produkt som de sedan marknadsför hårt som en högkvalitativ produkt genom att skapa ett marknadsföringsunderlag som bygger på att skapa samma kännsla för produkten som de tidigare nämnda små producenterna åstadkommer. Resultatet, de små producenterna som ofta jobbar med ekologiskt/biodynamiskt hållbart jordbruk slås ut eftersom de inte kan konkurrera med den storskaliga livsmedelsindustrin.

Självklart finns det undantag, men generellt anser jag att man skall dra öronen åt sig om något är billigt. Jag tycker också att det är ledsamt när de här producenterna beskrattas som någon slags fult snobberi. Det skulle adrig hända om det handlade om en liten metallindustri som riskerar att slås ut av en storskalig konkurrent (tvärtom, folk skulle demonstrera för den lilla industrin). Men det går uppenbarligen bra att bespotta någon som producerar livsmedel av hög kvalitet.
94
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / SV: Kallrökta ägg och grönsaker
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-12-10 13:55 »
Ser att du går på EU,s riktlinjer som vill förbjuda rökning av matvaror, enligt EU dör människor av för höga värden av diverse jox från röken. Minns inte exakt siffra men det var nog 10-20st/år enligt rapporten.

Men vissa saker måste rökas, kåldolmar är en.

Ska nog göra ett försök med att kallröka gula ärtor till vegetarisk ärtsoppa.
Det tillagas lite då och då men det är svårt att få samma runda smak som när det slinker med en bit rökat fläsk, rökta ärtor är kanske lösningen.
95
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« Senaste inlägg av Zibi skrivet 2018-12-10 08:44 »
Det har jag förstått att jag har sedan länge. En skinka från Lidl duger bra ... :). Billigt blir det också. Inga pärlor för svin på min tallrik ...

Haha, väl talat! Tidigare blev jag avundsjuk när någon beskrev vilka enorma skillnader de känner i mat och dryck. För mig finns det sällan stora skillnader mellan den dyra och billigare varianten. Idag ser jag det som en ekonomisk välsignelse :)
96
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2018-12-09 18:57 »
Det är bara att konstatera att jag har defekta smaklökar :'(
Det har jag förstått att jag har sedan länge. En skinka från Lidl duger bra ... :). Billigt blir det också. Inga pärlor för svin på min tallrik ...
97
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / SV: Kallrökta ägg och grönsaker
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2018-12-09 18:16 »
Rök INTE inomhus, då blir hela julen förstörd!

Rök inte ALLS! Då blir hela du förstörd!
98
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / SV: Kallrökta ägg och grönsaker
« Senaste inlägg av agnetasch skrivet 2018-12-09 07:08 »
Jag har aldrig testat hur länge rökta ägg håller sig. Tills man blir magsjuk eller...? Dom går åt på ett par dagar. Mannen som i vanliga fall äter ägg- o kaviarmacka till frukost tycker det är kul att bara ha rökt ägg som pålägg. Annars kan man ha dom i en sallad i stället för kött (en köttfri måndag t.ex)
Eller i äggsås kanske? Till kokt torsk eller lutfisk. I Norge har man ju stekt fläsk/bacon till kokt torsk, då borde rökt ägg ge samma smaksensation. Det ska jag prova, vi ska kallröka innan jul :)
99
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / SV: Kallrökta ägg och grönsaker
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-12-08 20:32 »
Röken får sätta sig i laxen innan jag går vidare med det äventyret.

Skulle nog vänt äggen fördom blev som du skrev ojämna i färgen. Bör bli goda, annars hade du nog inte haft för vana att röka dom. Vad använder du dom till? Håller dom rimligt länge eller surnar dom av röken?

Efter 4-5 timmars rök tömde jag röken och startade värmen för varmrökning, så nu hänger det 5 kg prinskorv och får både smak och färg.
Kunde inte hålla mig så det har blivit en Janssons frestelse på den kallrökta potatisen, kan inte säga att jag hittar någon röksmak men smaken är god och rundare på något vis.
100
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / SV: Kallrökta ägg och grönsaker
« Senaste inlägg av agnetasch skrivet 2018-12-08 14:52 »
Det skulle kanske gå att grava några kallrökta bitar lax
Där har du helt klart en intressant variant, lite av tjälknultänket. Låt oss få veta resultatet!

Jag brukar köra äggen 6 timmar, dom är rätt svårrökta eftersom dom är så blöta. Vänd dom efter 3 timmar så dom blir bruna runt om.

Tips om man vill göra något ovanligt i röken: Min man gör snus i den. Han får inte vara i köket (jmfr att röka i köket) >:( o ugnen i snickeboa är för liten för snuslådorna. Röken är rymligare o varken det rökta eller snuset tar smak av varandra. Win-win ;D
Sidor: 1 ... 8 9 [10]
- Annonser -