Vad bakade du för matbröd senast?

Startat av Andreas, 2007-05-06 13:41

Föregående ämne - Nästa ämne

annamaria

Det skulle blivit detta recept på skållad limpa Roffekock tipsade om:  http://matforum.nu/index.php?topic=744.msg10639#msg10639 

Men jag har nu varit isolerad (ja nästan i alla fall)  pga sjuk dotter och då fick det bli bröd av det som fanns hemma.  Så det blev så här i stället:  http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/12/skllade-rglimpor.html

Jag gissar att Roffes bröd blir tättare i konsistensen. Min blev inte supertäta men ganska täta. Mumsiga i alla fall!

Trevlig helg på er alla!


Andreas

Igår bakades Nane barbari persiskt valnötsbröd penslat med yoghurt och med massor av sesamfrö på det, mycket gott. Enligt recept blir det 6 st stora kakor som täcker en hel plåt. Jag gjorde istället 2 stora kakor och 4 lite tjockare "längder".
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Skulle vi kanske kunna få ta del av receptet? Här finns ½ kg sesamfrö så det passar perfekt.

justrom

Jag gjorde Vörtbröd. Limporna blev gigantiska. Inte smakade det som köpesvört heller, men det blev gott. Jag får göra en ny batch till nästa helg så man har till jul. :)

Receptet är från en bakbok, men jag tittade på coop.se och de verkar ha liknande varianter.


Andreas

Annamaria: ja givetvis! (Ursäkta att det dröjt, har missat din fråga.) Tänkte först skriva ner receptet (det är från buffé 10/2004) men det fanns förstås hos Ica också: http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=383173 Det där med 2 dl sesamfrön brydde jag mig inte så mycket om, jag duschade brödet direkt från ett saltåkvarnpaket och tror att det snarare blev 3 än än 2 dl. (Maria Massoumi heter hon som står bakom receptet, ser att hon har en webbplats här http://www.masoomi.se och nu ser jag ju att det är samma person som gett ut boken "Marias persiska bufféer" som jag skrev verkade intressant i kokbokstråden http://matforum.nu/index.php?topic=659.msg10137#msg10137 - ja efter att ha provat ett sånt här jättegott bröd så är det definitivt en mycket intressant bok.)

Justrom: fina limpor! (Är det inte bara bra att det inte smakar som fluffiga jättesöta köpesvörtslimpor?) Vad använde du för slags porter i vörtbrödet? Tänker mig att det borde kunna göra märkbar skillnad på slutresultatet.
Den som inte frågar får inga svar.

justrom

Andreas: Kanske det är bra att det smakar annorlunda. Tror dock inte mina limpor håller lika länge som köpesvarianten. Nu har jag inte flaskan här men jag använde en porter som fanns på ICA 3.5% (fick visa leg tom). Kan inte märket men det är den enda varianten som jag känner till.

annamaria

Tack! Vad gott det låter!! Får bli dessa bröd efter jul. Jag har för övrigt lyssnat på en föreläsning av Maria Massoumi - vilken kvinna! Bra föreläsare - både om mat och om livet som persisk kvinna i Sverige.

Andreas

På matvarubutikerna brukar det oftast vara Carnegie porter, säkert den du använder då justrom. Men det finns fler att välja på hos Systembolaget!

Bra recept och bra föreläsare, det låter som om Maria Massoumi vore rätt person att placera i tv-rutan i sitt eget mattvprogram!
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

2007-12-17 21:21 #69 Last Edit: 2007-12-28 17:46 by roffekock
 Jag vill lägga ut ett recept på grova KRINGLOR som egentligen inte har kringelform men som ändå kallas så i småland. Mycket goda och lätta att göra.


GROVA SMÅLANDSKRINGLOR

200 gr smör
8dl mjölk     värm till 37 gr

RÖR I

100 gr jäst
2tsk salt
2dl socker
16 dl rågmjöl grovt (jag brukar ta fint)
6 dl vetemjöl blandas väl
jäses till dubbel storlek ungf. halv timma.

RÖR I

4dl gräddfil
4 tsk hjorthornsalt
8 dl vetemjöl blandas i.

Väg av till 40 gr per degämmne rulla ut till ung tummtjocklek gör en rund ring och fäst ihop. Låt jäsa på bakplåtspapper minst halv timma.
Baka av i 200 grad. ung 8 min.

Ätes nybakade med smör och en god ost eller marmelad mmmmmmmmmm.
Matforum är bäst

justrom

Oj, verkligen fin färg på de där kringlorna. Måste prova dem snart. Gjorda i vanlig ugn eller stenugn?

roffekock

Dom här är avbakade i varmluften.
Lycka till.

/rolf
Matforum är bäst

annamaria

Jag kan känna doften av Mormors kringlor när jag ser dina på bilden. Så gott det är!

justrom

Citat från: roffekock skrivet 2007-12-17 21:21
2tsk salt
2dl salt


Hej, Sitter och skriver upp ingredienser att köpa men något är skumt med ditt recept. Vad menar du med detta 2 dl salt? Du måste mena något annat än det. Socker eller sirap?

roffekock

Ursäkta det ska naturligtvis vara socker.

/rolf
Matforum är bäst

Mimmi

Senast i brödväg blev ett gott knäckebröd som jag bakade av i husets stenbakugn. MJölet malde jag först på våran kvarn, det är en speciell känsla att få så färskt mjöl. Blandade ihop degen som fick vila en timme i kylen och sedan var det bara att kavla på med kruskaveln. Vilka dofter....Testa gärna kom ihåg att kavla tunnt!

25 g torrjäst
5 dl vatten 45°
2 tsk salt
3 tsk kummin,anis el.fänkål
7 1/2 dl (400g) grovt rågmjöl
71/2 dl (450g) vetemjöl

1. Blanda jästen med de torra ingredienserna.
2. Slå på vattnet och blanda ihop. Knåda degen smidig i ca 5 min. Låt degen vila en timme i kyla.
3. Sätt ugnen på 200°. Häll ute lite av rågmjölet på bänken och kavla ut en liten bit av degen till en tunn och avlång kaka. Skär degen i rutor.
4. Baka av i mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna och förvara torrt.

annamaria

Jag har tyvärr ingen kruskavel - kan jag göra på något annat sätt då?

roffekock

Du kan nagga med tex en gaffel men inte lika bra.

/rolf
Matforum är bäst

Mimmi

Kruskaveln är oumbärlig när det gäller mjukkaka, knäckebröd och annat tunnkavlat bröd. I väntan på din kavel kan du prova med "kakopicken" dvs ett metallföremål med handtag och små armar som gör att pickandet/naggandet inte blir så omfattande. Lycka till!!

//mimmi

annamaria

Tur att man fyller år snart....jag vill ha en kruskavel. Hönökakor är så underbart goda - hembakade och då behövs också en kruskavel.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal