Knivslipningsvideoklipp på nätet

Startat av Andreas, 2007-07-07 14:03

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

I denna tråd postar och diskuterar vi knivslipningsvideoklipp på nätet. Bästa sättet att lära sig praktiska moment är att se på när någon annan gör dem och vad gäller slipning verkar det finnas en hel del videoklipp att studera. Men frågan är om allt som lärs ut är bra. Genom att diskutera instruktionerna kanske vi kan komma fram till vad som egentligen är bäst att följa.

Här är några jag hittade på Youtube (postar du någon fler, ge den då ett eget nummer så vi vet vad vi diskuterar).

1) Alton Brown Good Eats Knife Sharpening
http://www.youtube.com/watch?v=8hKXQHGwzAw
("don't you know that all those home sharpening gizmos wreck your blades ... let's say for a minute that this useless executive toy is actually a cross section of your blade ... steel bends it back ... Sharpening you should never no never do at home ....The best knife is the most comfortable knife ... Sharpening steel on the counter top so it's firm... 22 degree angle ... 5 on one side, 5 on other, 3-3, 2-2, 1-1 .. steel before each use")

2) Chef's Knives: Buying and Sharpening Knives - brynstål
http://www.youtube.com/watch?v=QGcsiq6MYT0
("unless the steel has diamond chips in it its not gonna sharpen a dull knife ... if you do this each time you use it you're not ever gonna need anybody to sharpen it")

3) Knife sharpening 101 - slipsten
http://www.youtube.com/watch?v=u9XUL0KbBNM
("I always have mineral oil, this is the best stuff to use although some people use water ... 30-degree angle ... Same number of passes on each side of the knife ... You wanna follow the curve")

4) Knife sharpening 101 part deux - brynstål
http://www.youtube.com/watch?v=FD052sm62-A
("It's magnetic so it can align all the metal cells molecules in alignment here"??)

5) Knife Techniques - The sharpening stone
http://www.youtube.com/watch?v=Z5X0PBY0XgI

6) How to sharpen a knife
http://www.youtube.com/watch?v=ttdTCJxv6uw

7) How to sharpen a butcher knife
http://www.youtube.com/watch?v=PnYfsOY_RDA
(Slipning med bandslip, sandpapper och skålar)

8) Paper shredding movie (Tack Rob)
http://www.youtube.com/watch?v=J8x-HP8IGLY

- - -

Mina frågor:

Video 1 - Försök aldrig slipa kniven själv... är inte det ett dåligt råd?

Video 2 - Det här med att man aldrig någonsin behöver slipa upp eggen om man alltid använder brynstål för att rikta eggen innan man använder kniven, det stämmer väl ändå inte?

Video 3 - Vad är bäst egentligen, olja eller vatten och varför?

Video 4 - Magnetism har väl ändå inget som helst med saken att göra?

Video 5 & 6 - Blir inte stenen väldigt fort gropig om man drar kniven på stenen så där?

Nån som har andra synpunkter på hur de gör i videosnuttarna eller länkar till bättre snuttar?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Här kommer ett helt gäng (15 stycken). De är utgivna av Korin som är en Japansk knivaffär i New York. En av de få butiker som har en egen "sharpening master".

Videorna visar vanliga knivar, enkelslipade traditionella knivar samt vård av slipstenar. Det finns även en kortare snutt om hantverksmässig knivtillverkning.

http://www.youtube.com/profile_videos?user=KawanoDominique&p=r



crlhrv

Rob, jag har varit livrädd för att slipa mina Global på fel sätt och förstöra dem men de där filmerna gör mig riktigt sugen på att prova själv.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Rob

2007-07-07 22:55 #3 Last Edit: 2007-07-07 23:16 by Rob
Annat svar kom in innan, men jag är för lat att ändra...

Kommentarer till videorna:
1: Givetvis skall man slipa själv, det är skoj.. MEN man skall börja på billiga knivar och veta vart man skall gå om det blir fel (en knivslipare)! Vill man inte slipa själv skall man i alla fall skaffa sig en slipare man går till en eller ett par gånger per år. Videon belyser skillnaden mellan honing (bryna/ståla?) och att slipa, bra att veta!! En kommentar, de flesta Japanska knivar är så hårda i stålet att de inte skall stålas.

2: Givetvis måste kniven slipas ändå... Se video 1.

3: ALDRIG olja på en vattensten, det kloggar igen den. Vattnet tränger in i stenen och bildar sedan en sörja med lossbrutna slippartiklar. 30 grader är på tok för mycket. Om man lägger 30 grader/sida blir totalen 60..... Inte speciellt spetsigt.

4: Metall har väl inga celler... Dessutom sitter molekylerna i en fast form... Tror inte att hon har mycket vetenskaplig grund för uttalandena. Magnetisk kraft gör nog inte mycket för skärpan på en kniv. Se video 1.

5: Den borde bli gropig fort, dessutom utnyttjar han ju inte stenens storlek. Kan inte se någon vinst med att vinkla kniven så, borde bli svårare att hålla kniven i samma vinkel hela tiden.

6: Samma som 5. Dessutom såg kniven inte ut att bli speciellt vass heller, den tryckte ihop tomaten end del.

7: Bandslip bör undvikas... Eggen blir för varm och pajjar härdningen. Våtslippapper kan användas, speciellt om man vill göra en konvex egg. Lägg en musmatta under och kör. Undersidan på en tallrik funkar ok i nödfall (hyrda fjällstugan mm), men det är inte några rekordeggar man får (åtminstone inte jag).

8: Hans knivar är mycket vassa. Kolla även övriga videos från samma person, man kan lära sig endel om hur man hackar.

Rob

Citat från: crlhrv skrivet 2007-07-07 22:14
Rob, jag har varit livrädd för att slipa mina Global på fel sätt och förstöra dem men de där filmerna gör mig riktigt sugen på att prova själv.


Global har konvexa eggar, jag har själv 2 stycken, men jag har inte lyckats få till riktigt fina eggar på dem, övar lite då och då med musmatta och våtslippapper. Liten investeringskostnad, köp 400-800-1200 (240 kan oxå behövas om de är mycket slöa)!

Men blir det inte bra så du bodde väl i GBG, så smit iväg till Muhrens och investera 25 kronor/kniv!

crlhrv

Japp, Muhréns har jag bara bra erfarenheter av
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Rob

Yepp, de är bra. Fast de har ju höjt priset från acceptabla 11.50 inkl moms till något mindre acceptabla 25 kronor ;)

Andreas

2007-07-08 15:12 #7 Last Edit: 2007-07-08 18:27 by Andreas
Oj tusen tack Rob för alla videolänkarna och bra svar, ska definitivt titta igenom dem när jag får en stund över!

Det här med att slipa på tallrikar, vilken kornstorlek kan baksidan av en tallrik motsvara?

Ang. aldrig olja på en vattensten... finns det andra typer av slipstenar där det är bra med olja?

Bör man förresten vårda sin vattensten på något speciellt sätt när man använt den, exempelvis skölja av den och lägga på tork?

Edit: En sak till - inte ståla Japanska knivar säger du? Eggen viker sig alltså inte på dessa? Gäller det exempelvis Global och var går gränsen i hårdhetsgrad för att inte ståla?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Det finns oljestenar, Arkansas Hard Oilstone tex, jag har en liten att exprimentera med, vet inte om den gör skillnad, men den är typ 20000 grit motsvarande på vattensten.

En tallriksbaksida är oftast ganska grov i början, men den blir fort slät, gissningsvis 4-8000 på en gritskala (men det är en vild chansning).

Det finns olika skolor, jag sköljer av mina, låter dem torka och lägger dem i sina askar. Sedan skall man hålla dem platta, en glasskiva med våtslippapper funkar, jag använder antingen det eller en DMT diamantplatta (grov diamantslipsten).

Vet inte var gränsen går, men de flesta stål har för grovt mönster och sedan jag började slipa (med vattenstenar) själv har jag inte använt ens min keramikpinne. Jag vill minnas att Global anser det ok med en slät keramikpinne, men inget annat. Europeiska knivar går bra att ståla om man inte har gjort dem med hårda stål. Inget bra svar, men det finns nog inget annat än att kolla på individuella knivar.

Rob

Vet inte om det finns video i denna, men den är mycket bra om man orkar läsa....

http://forums.egullet.org/index.php?showtopic=26036

Andreas

Ja där fanns sannerligen lite att bita i nästa gång det blir ordentligt oväder. :)

Är oljestenar gjorda av något annat slags material än vattenstenar alltså?

Det där med att hålla stenarna platta - du planar alltså regelbundet ner ojämheter på stenarna med våtslippapper, vilken kornstorlek på slippappret? Varför en glasskiva och inte en träklots?

Finns det nån gräns för hur mycket man kan slipa ner en vattenslipsten - har den samma kornstorlek genom hela stenen?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

mmmm, det är en av de mest genomtänkta och bästa guider jag hittat, går man vidare och tittar på länkarna så finns det att göra ett bra tag.... Juranitch som det refereras till har ju skrivit en hel del i ämnet slipa knivar....

Oljestenar är om jag fattat det en riktig sten.
Nästan alla vattenstenar idag är en matris av lera eller keramik samt syntetiska slipämnen. De håller, med få specialundantag, samma kornstorlek rätt igenom, alltså du kan använda den tills den är slut.

Glasskivan ger efter mindre än en träkloss, vet inte om det spelar någon roll, men vi har ett glasmästeri 50 meter från huset....
Jag använder ett något grövre papper än den stenen jag skall plana vilket innebär att jag börjar på typ 400. Eftersom stenen slits så blir den med tiden tallriksformad. Man planar för att ta bort detta. Egentligen vet jag inte hur mycket det spelar roll så länge det inte är väldigt slitet, men alla man hör om verkar rörande överens om att det är viktigt.
En konstant vinkel på eggen är viktigt och det blir svårt att få om stenen inte är platt.


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal