En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: Vatten eller vacuum?  (läst 914 gånger)

Mat-Janne

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 63
    • Visa profil
Vatten eller vacuum?
« skrivet: 2017-12-10 17:35 »
Om man ska frysa in strömming sägs det att man ska lägga in dem i vatten och frysa in.
Nu har jag en vacuummaskin. Är det bättre att förpacka nyfångad strömming på det viset?
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1009
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Vatten eller vacuum?
« Svar #1 skrivet: 2017-12-11 08:20 »
Om man ska frysa in strömming sägs det att man ska lägga in dem i vatten och frysa in.
Nu har jag en vacuummaskin. Är det bättre att förpacka nyfångad strömming på det viset?

Du tänker nog på att de skall glasseras för att inte tårka ut i frysen, det gör man hemma genom att först styckfrysa dem ett par dagar sen doppar man varfe fisk i vatten såa tt den tunn ishinna bildas.... Men att vacka dem ger ju ungefär samma effekt och kommer att skydda fisken från uttorkning.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: Vatten eller vacuum?
« Svar #2 skrivet: 2017-12-13 14:39 »
Ganska meckigt att glasera, och tar längre tid att tina och det blir massa vatten. Och om maten skall transporteras blir det mer vikt. Så klart opraktiskt.

Men om det nu blir lika bra eller bättre resultat att vacka fisken, varför gör de inte så med all fisk som säljs i affären?
Den som inte frågar får inga svar.

Mat-Janne

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 63
    • Visa profil
SV: Vatten eller vacuum?
« Svar #3 skrivet: 2017-12-13 18:06 »
Men om det nu blir lika bra eller bättre resultat att vacka fisken, varför gör de inte så med all fisk som säljs i affären?
Tror nog det är en prisfråga. Köttfärs och kött är väl förpackad med koldioxid eller liknande, någon som vet?
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1009
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Vatten eller vacuum?
« Svar #4 skrivet: 2017-12-14 13:46 »
Ganska meckigt att glasera, och tar längre tid att tina och det blir massa vatten. Och om maten skall transporteras blir det mer vikt. Så klart opraktiskt.

Men om det nu blir lika bra eller bättre resultat att vacka fisken, varför gör de inte så med all fisk som säljs i affären?

Det är enklare att glassera den och det kostar troligen mer att vacka den.

Mat-Janne

  • Diskare
  • **
  • Antal inlägg: 63
    • Visa profil
SV: Vatten eller vacuum?
« Svar #5 skrivet: 2017-12-14 16:45 »
Enklare är nog relativt. Först ska fisken styckfrysas för att de inte ska fastna i varandra. Sedan ska de tas ur frysen och varje fisk ska doppas i vatten. Sedan ska de förpackas och in i frysen igen.

Om man redan har en vacuummaskin så kan man vacuumförpacka fisken i ett svep. Påsen kostar såklart. Knappt 2:- för en stor påse. Hur många strömmingar en sådan rymmer tar jag reda på i vår.
« Senast ändrad: 2017-12-14 16:49 av Mat-Janne »
Mvh Mat-Janne (som egentligen heter något annat)

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1009
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: Vatten eller vacuum?
« Svar #6 skrivet: 2017-12-17 15:47 »
Enklare är nog relativt. Först ska fisken styckfrysas för att de inte ska fastna i varandra. Sedan ska de tas ur frysen och varje fisk ska doppas i vatten. Sedan ska de förpackas och in i frysen igen.

Om man redan har en vacuummaskin så kan man vacuumförpacka fisken i ett svep. Påsen kostar såklart. Knappt 2:- för en stor påse. Hur många strömmingar en sådan rymmer tar jag reda på i vår.

Jag menade att det är enklare och billigare att glasera fisken när det handlar om industriel produktion. För hemmabruk är det naturligtvis smidigare att vacka den.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Write pancake in Swedish!:
Hur många laxar finns i en laxask? Skriv antalet med bokstäver!:

- Annonser -