Ny bok: Den hemlige kocken – det okända fusket med maten på din tallrik

Startat av Andreas, 2007-09-28 08:16

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_17176100.asp

"Matreklamen lovar hemlagat och gröna hagar. Verkligheten är storskalig industriproduktion med tillsatser som misstänks ge nervskador. Det menar Mats-Eric Nilsson som i dagarna ger ut den första svenska boken om det ­utbredda fusket med maten."

"Jag trodde förut att när det står på förpackningen att det är "äkta" eller "hemlagat" - att det legat i alla fall något i det, men jag var blåögd, ..."
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Här är en intervju med Mats-Eric Nilsson på SVD som skrivit "Den hemlige kocken": http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=106&a=373030

""Färskpressad" juice kan vara nästan årsgammal, tryffelolja har inte ett spår av riktig tryffel och balsamvinäger är vanlig vinäger med sockerkulör."

"Vad är den värsta fuskmat du har stött på?
- Den sjukaste produkten är läsken Fun Light. Det är en extrem kemisk sörja."
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch


Sweber

Författaren var med i morgonsoffan på tv imorse. Jag tror att jag får lov att köpa boken.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Andreas

Ytterligare en artikel om denna bok:
http://www.radron.se/templates/news____7399.asp

"De flesta är så kraftfulla att de bara behöver tillsättas i ytterst små mängder ... Ändå får en genomsnittlig konsument i den industrialiserade världen i sig 6-7 kilo livsmedelstillsatser per år..

"Smaken är så urvattnad att smakförstärkare måste tillsättas. Ibland är det ren förfalskning som rökarom till skinkan i stället för att den är rökt på riktigt. "

"Annars är brödet det sorgligaste kapitlet ... Mångfalden i bröddisken är skenbar, det är svårt att få tag på ett hälsosamt bröd som jäst i långsam takt"
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Och ytterligare en...
http://www.fri-kopenskap.se/zino.aspx?articleID=27036

""Den hemlige kocken" har blivit en försäljningssuccé. Förstaupplagan på 5 000 exemplar är slutsåld och 5 000 nya exemplar ska tryckas."

Författaren Mats-Eric Nilsson: "- Jag har inte skrivit en bok för att man ska bygga upp en matkvalitetsmyndighet med matkvalitetsinspektörer. Jag tror på konsumentmakt och att vi ska ställa krav i butiken. Om handlaren inte vill ta in alternativen så får du byta butik."
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Känner ni er lurade som Mats-Eric Nilsson "redaktionschef" på Svenska Dagbladet gör?.
Är detta bara ett sätt att sälja löpsedlar eller blev han uppriktigt förvånad då han upptäckte att Dafgårds: "Jennys kåldolmar" inte tillverkas enligt ett recept från 1926?.

Vad säger ni?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article962585.ab

agnetasch


Urban

Agneta: Jag menade nog inget speciellt med "redaktionschef", utan det blev nog bara för att jag var så trött igår.
Glömde tom. att posta länken till artikeln (har rättat till det nu).


Andreas

Citat från: Urban skrivet 2007-10-17 19:51
Känner ni er lurade som Mats-Eric Nilsson "redaktionschef" på Svenska Dagbladet gör?.
Är detta bara ett sätt att sälja löpsedlar eller blev han uppriktigt förvånad då han upptäckte att Dafgårds: "Jennys kåldolmar" inte tillverkas enligt ett recept från 1926?


Ja inte kan han vara så dum att han tror att fabrikstillverkad mat lagas på gammeldags vis...? Så visst är det PR. Karln kan ju branschen och vet vad som säljer.

Däremot att "balsamvinäger är vanlig vinäger med sockerkulör" tycker jag var väldigt uppseendeväckande... eller kände ni andra till det redan?
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Tala om att få mediagenomslag, här är ännu en artikel om "Den hemlige kocken":
http://www.kvp.se/kultur/1.895878/med-morkande-reklam

"Laboratoriet, skriver Nilsson, "är den hemlige kockens kök". Industri, laboratorium, teknologi - mat är till stor del ingenjörskonst, inte social, utan ekonomisk."  ... "Så gott som hemlagat, lyder en slogan för Dafgårds färdigrätter. Kruxet är bara att dessa rätter sätts samman av komponenter från hundratals leverantörer världen över i en fabriksanläggning stor som 13 fotbollsplaner"

Snart finns hela boken citerad i olika tidningar. :)
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Ja det finns väldigt mycket att läsa om detta -

Ytterligare artikel: http://www.helagotland.se/gt/artikel.aspx?articleid=1886012 "Citronpeppar ... finns inte i naturen. Det mesta ... brukar vara salt och inte peppar och smaken kommer från citronsyra och citronpulver."

"Den globala matindustrin köper tillsatser för motsvarande 150 miljarder kronor per år. Nio av tio tillsatser är kosmetiska. ... Ofta handlar det om att försöka återställa vad som gått förlorat i den industriella processen."

"Redan 1820 gav den brittiske kemisten Fredrick Accum ut en bok om matfusk, som kom att kallas Döden i grytan... På hans tid förfalskades grädden genom att den drygades ut med skummjölk, förstärkt med arrowrot. Det är samma grundprincip idag för att producera gräddprodukter i lightversion."

Och ytterligare: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article970196.ab "Zetas "Casa Di Luca Vit Tryffel" (Tryffelolja) består enligt företaget av "jungfruolja med stor fräschör och distinkt ton av vit tryffel". Men på sin hemsida erkänner företaget att tryffelsmaken är framställd på kemisk väg.." ... "Olja med äkta tryffelsvamp i ruttnar på några dagar (om tryffeln får ligga kvar i oljan). Om svampen lyfts ur har oljan en hållbarhet på någon vecka."

Och ytterligare: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article978972.ab "Äkta vanilj är jättedyrt. Men det hindrar inte GB från att avbilda mängder av vaniljstänger på Carte d'Or Vanilla-förpackningen fast de har aromämne i glassen."

Och ytterligare: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article988056.ab "Kopparbergs bryggeri hävdar att deras underliga jordgubbscider smaksätts med nyplockade jordgubar, oavsett tid på året."

"Trodde du att wasabin vi äter till sushin verkligen är wasabi? I själva verket är det i regel pepparrot, med tillsatser och färgämne vi serveras." <- ja se där, precis vad vi var inne på här: http://matforum.nu/index.php?topic=892.0

"Crabsticks eller surimi? Innehåller ingen som helst krabba."

"Trodde du att kycklingsmaken i Bongs kycklingfond kom från kyckling? Smaken kommer i själva verket i första hand från ett aromämne som tillsatts..."
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

2007-10-26 15:55 #13 Last Edit: 2007-10-27 05:44 by roffekock
Ja nu rullar tåget ang livsmedel mycket beroende på att Mats-Erik Petersson rör i grytan äntligen.
Med sin Hemlige kocken
Lycka till hr. Eriksson det är på tiden. 7 kg tillsatser/pers, så är det otroligt. Och Dafgårds (orginal kåldolmar 67 olika ämnen STRÅLANDE :D
Ja jag sitter försjunken i tankar av vad det månde bliva av detta. Nu får Livsmedelsverket det svettigt värre i all sin okunnighet.
Jag vet inte om ni såg programmet Argument i fredags debatten, nu brakar det lös och det är som så  man kan spotta på en sten tills den blir blöt .................
Titta gärna lite på denna länk klart läsvärd  http://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/article1064306.ab
litet ur en artikeln : Om vårt samhälle i stället var rationellt organiserat så skulle politikerna gå i bräschen för förändring. De skulle exempelvis lagstifta att alla dagis, skolor, sjukhus och all äldreomsorg måste servera mat som är så närproducerad, ekologiskt odlad/uppfödd som möjligt och om importerat - så rättvisemärkt.    från aftonbladet
Här kanske lösningarna till problematiken finns kring våra tankar i forumet vad gäller gammla och andra godtyckligt drabbade.
Ytterligare en väldigt bra länk :http://www.svd.se/kulturnoje/litteratur/artikel_528093.svd

Det som förvånar mig är att en del människor bemöter det hela med en axelryckning och säger att dom inte hade förväntat sig något annat.Jag måste fråga :Hur stort förtroende har man då för fabriksprocessad mat.
Vilka förväntningar skapas vid dessa tillfälle.
Ny semantik?
Ja, matindustrins locktoner och ständiga bruk av begrepp som färskpressad, nybakad, naturlig, äkta, och tillverkad enligt gammaldags recept gör det rimligt att tala om ett nyspråk. SvD.
Bedrägeri är vad det är och inget annat.

Matforum är bäst

Andreas

Javisst är det tänkvärt Roffekock (flyttade ditt inlägg till den befintliga tråden om boken).

Något som var nytt för mig i SVD-artikeln du länkar till ovan är detta "Visste ni till exempel att den karaktäristiskt motbjudande lukten och smaken från färdigstekta köttbullar - barnens favoriter - kommer sig av den kotalg som köttbullarna friterats i. Kotalg är en slaktprodukt som även används till fågelmat och lim." (Inte kot-alg som jag först läste det utan ko-talg.) Expressen skrev tydligen om detta redan 27:e april i år: http://www.expressen.se/mat/1.655988 "Tro inte att Mamma Scan smörsteker handrullade köttbullar i gjutjärnspanna.
Nej, de kokas och friteras i kotalg"

I den här Land-artikeln intervjuar man Mats-Eric Nilsson: http://www.lantbruk.com/Article.jsp?article=34883 "propagandan för industrimat har pågått sedan 1950-talet, samtidigt med kvinnans frigörelse som var en befrielse för dem som lagt ned timmar varje dag i köket. Budskapet i den tidens kokböcker och kampanjer var att industrins mat var mer hygienisk och godare än hemlagad. "

Och i den här Land-artikeln diskuterar man vad boken får för effekter: http://www.lantbruk.com/Article.jsp?article=34884 "En välbehövlig väckarklocka som gör folk observanta på en smygande process med en förfuskning av maten. Så sammanfattar Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, sin läsning av boken"

"- Förhoppningsvis leder den till enklare innehållsförteckningar som underlättar för konsumenterna att göra sina val, säger Carina Holmberg, ekonomie doktor och specialist på konsumentbeteende." Dessutom: "... vi vill bli lurade. Rätt många vill inte veta innehållet för de ser inga alternativ till färdigmat."

Även Nättidningen Alba skriver om boken http://www.alba.nu/artikel/artikel.php?id=605 "Livsmedelsindustrin försvarar sig med att kunderna inte längre vet vad riktig mat smakar, så de är tvungna att stoppa alla dessa kemikalier i maten för att vi ska bli nöjda. "

Men Expressens Linna Johansson vill även lägga skuld på tv-kockarna som hon menar leder till alltför tilltrasslad matlagning http://www.expressen.se/ledare/1.900226/linna-johansson-skyll-pa-tv-kockarna

"Helt löjligt enkelt gör Nilsson det för sig när han utser livsmedelsindustrin till den enda storboven. Varför tror han att Ica håller sig med en fuskvariant på den svindyra äkta balsamvinägern som droppas med pipett? För att jävlas? Eller för att i Jamie Olivers kokböcker innehåller vartannat recept balsamvinäger?
Ja, jag anser definitivt att tv-kockarna var med och skapade det här monstret. Titta bara hur Mat-Niklas varje torsdag lagar middag på antingen utrotningshotade djur eller löjligt svåröverkomliga produkter i en tv nära dig. .. Varför göra det så svårt för sig? Varför svårtillgängliga bondbönor? Varför överhuvudtaget kött? Ska vi prata allvar om mat måste nya frågor till slut ställas."
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

 :) Visst är det tänkvärt. Men frågan är hur många som bryr sig eller känner uppgivenhet. Jag hoppas att folk lusläser ditt inlägg för det finns onekligen en hel del intressanta artiklar. I sammanhanget ska jag än en gång rekomendera en bok av Eric Schlosser SNABBMATS LANDET en bok som tar upp en hel del itressanta saker vad gäller bl.a Mac Donalds som använde sig av samma teknik som mamma scan för att få smak på skiten dom tillverkar. Detta stoppades 1990 av massiva protester. Det visade sig att de innehöll mera mättat fett från nötkött per gram än en M.Do... burgare.
Stoppet berodde då på att det var alldeles för hög kolestrolhalt i pommesen. Sen kan man fråga sig vad kostar en burk kolestolmedicin? Man ser klara sammband. ;D :D
Livsmedlens arom kan idag svara för mer än 90 % av smakupplevelsen......och vetenskapsmän tror nu att människan förvärvat smaksinnen som ett sätt att undvika att förgiftas..........

En aspekt utifrån mitt eget läge är vad göra......... som inköpare. Vad erbjuder min grossist och vilka aspekter lägger han på detta. äta eller ätas......... en cirkus utan ände.

Men jag vill ingjuta mod i alla håll ögo och öron öppna och HANDLA det är på det enda sätt ändring finns i sikte. Det gäller våra barn och deras framtid.
Matforum är bäst

Gilius

Hej,

Har precis läst denna bok, tänkvärd men väldigt fokuserad på bara tillsatser. Man känner att det är en journalist som skrivit den, vissa delar känns överdrivna och litet sensationslystna men i stort beskriver den ett problem som inte många reflekterar över, i alla fall jag har börjat läsa alla innehålsförteckningar väldigt noga. Det finns även en inköpsguide som känns sådär, en listning av alla E-nummer och en listning av bra inköpsställe som är ganska centrerad runt sthlmsområdet. Det säga på omslaget att siten www.hemligekocken.se skall vara en plats att diskutera bokens innehåll, men tyvärr finns där bara litet länkar och en gästbok. Jag mailade litet med författaren och det skall komma upp ett forum inom kort.

En läsvärd bok, som dock kunde innehålla mer, saknar en diskussion om kvalitet på livsmedel i allmänhet och dess koppling till odling resp. uppfödning, det nämns i förbifarten men är minst lika viktigt som alla tillsatser. Kanske det kommer en uppföljare med detta fokus.

/gilius

Andreas

Citat från: Gilius skrivet 2007-11-16 13:25
i alla fall jag har börjat läsa alla innehålsförteckningar väldigt noga


Har detta ändrat ditt konsumtionsmönster, är det några speciella produkter eller ingredienser du köpte förr men nu faktiskt börjat undvika efter att ha läst boken?

-

I Gefle dagblad kan man läsa att Mats-Eric Nilsson nyligen talade i ABF-huset på Sveavägen i Stockolm ett arrangemang av Konsumentföreningen Stockholm. http://www.gd.se/Article.jsp?article=118581

Artikelförfattaren konstaterar om publiken: "...miljömupparna har blandats upp med modernt klädda unga kvinnor och män. Faktiskt riktigt många. Diskussionen om vad det är i vår mat har blivit trendig."

Och i artikeln bjuds förstås fler otrevliga Mats-Eric-fakta:
¤ "I England är det förbjudet att använda uttrycket "butiksbakat". Degen levereras fryst till butiken och kan vara upp till ett år gammal när den tillagas."
¤ "2002 klämdes 2,2 miljoner kycklingar ihjäl under transport. Då räknas bara de som var så förstörda att det inte gick att göra någonting av dem."
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Här får sig Den hemlige kocken en riktig känga för första gången, detta sker i Svenska livsmedelsarbetareförbundets tidning "Mål & Medel"

"...hur långt ska man gå i att påstå att i stort sett varenda tillsats är fusk, varenda process medveten manipulation? Och hur långt ska man gå i sina antaganden att konsumenten är naiv, okunnig och småkorkad? Jag tycker Nilsson går något för långt i båda fallen, blir en dryg besserwisser som knäpper alla på näsan."

http://www.malmedel.nu/text.php?textID=2875
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

SvD hade i förrgår en intervju med Mats-Eric Nilsson apropå att "Den hemlige kocken" är nominerad till journalistpriset Guldspaden http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_975523.svd

Riktigt kul att läsa att Dafgårds köpt in en laddning av boken till sina anställda, smart drag av Dafgårds för om det leder till mer naturliga produkter kommer de att få konkurrensfördelar.
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal