Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Fröken Dill
 - 2009-08-31 16:42
Nix, jag har slutat med danskt griskött. Det var ändå inte särskilt gott. Helst vill jag ha närproducerat, ekologiskt griskött. Skebo kött är mitt favoritställe för köp av griskött.
Hälsar fröken Dill
Skrivet av Morsan
 - 2009-08-24 12:06
Jag åt det godaste fläskkötet någonsin på Smaklust:
http://desbonsvins.wordpress.com/2009/08/23/livet-ar-hart/

Det frälste mig iaf. Aldrig mer djurplågar-gris.
Skrivet av Shanta
 - 2009-08-02 00:16
Ärligt talat, är det någon som inte visste att det är såhär? Stör mig något enormt på dubbelmoralen som många har (inte nödvändigtvis i just den här tråden, utan mer i allmänhet).

"Jag bryr mig om djur. Jag köper ekologisk mjölk. Kossor är snälla. Kycklingen har det kanske inte så bra.. Men den är ju så billig!"

Varför är det bara vissa djur som förtjänar att ha det bra? För väldigt många som påstår sig vilja att djuren ska ha det bra så verkar värderingarna vara som bortblåsta så fort man kommer in i matbutiken.

"Va, har danska grisar det så illa? Det hade jag ingen aaaning om.. Men det var ju extrapris!"

Problemet tror jag är att många har fått för sig att det måste vara kött till alla måltider, annars är den inte komplett. Då är det klart att det måste vara billigt, och då kan jag förstå att den billigaste fläskfilen verkar väldigt lockande. Tänk om man kunde dra ner på köttkonsumptionen till kanske 2-3 gånger i veckan, och satsa på kvalitet istället. Gott för både magen, miljön och själen! Kött är lyx, det är något vi borde få innött oftare..

Och slutsats angående dubbelmoralen: Köp så mycket dansk fläskfile du vill, men sluta åtminstone hymla med prioriteringarna. Du kanske vill att djur ska ha det bra, men inte sålänge det lämnar spår i plånboken..
Skrivet av Anders Öhman
 - 2009-07-31 18:02
Var och handlade ekologiskt fläsk på Ängavallen idag. Falukorv, spädgrisracks och lite annat smått och gott. Kostar mycket men smakar mer. Det blir till att dra in på sovlet och lägga upp lite mer grönsaker och potatis.
När grisarna är så glada, springer, böka och förökar sig fritt då känns det som det är värt varenda krona.
Skrivet av annamaria
 - 2009-07-31 17:30
Jag köper halv gris som är näruppfödd när jag får möjlighet. Dock köper jag en hel del kött utöver det och inte har jag råd med det ekologiska köttet. Tyvärr är det så.
Skrivet av marisan
 - 2009-07-31 16:03
Jag köper inte danskt griskött sen många år tillbaka. Sättet grisarna föds upp på är motbjudande. En annan anledning är att det är tillåtet att ge tillväxthormon och antibiotika i alla dess former och det vill inte jag ha i min mat. Om jag har rätt för mig så är det inte tillåtet i Sverige, åtminstone inte tillväxthormon. Jag har turen att få köpa glada närproducerade ( :)) grisar, men det är ju tyvärr inte alla förunnat. När jag måste handla i butik köper jag svenskt ekologiskt.
Skrivet av Andreas
 - 2009-07-31 11:44
Anders: Fast är det inte vanskligt att gå efter vad en svensk grisfarmare säger om de danska, de flesta näringsidkare talar väl gott om sig själva och mindre gott om sina konkurrenter?

Görel: Hur hittar du garanterat "glada" grisar, går du efter nån märkning eller köper du från nån speciell gård du vet är bra?

Mickan: Om man vänder på det - har du hittat något bevis för att svenska grisar har det så här dåligt?

Titta på det här videoinslaget från Sveriges radio http://www.youtube.com/watch?v=DoY4om5qnH0

Och/eller läs här
¤ Danska grisar plågas före slakt http://www.sr.se/sida/artikel.aspx?programid=3437&artikel=2859614
¤ Danska grisar får för mycket antibiotika http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=2866899
¤ Danska grisar fraktas långt före slakt http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=2864141

Romarin: Tack för trevligt exempel!
Skrivet av Romarin
 - 2009-07-28 15:14
Jag bor i Danmark och de få gånger jag köper danskt kött är jag noga med att köpa "frilandsgriskött". Nu är jag ingen stor köttätare i sig och mår riktigt dåligt över hur våra djur hanteras och vilket ovärdigt liv de har. Förstår inte att man som uppfödare eller arbetare på ett slakteri överhuvudtaget kan leva med en sån hantering. Häromdagen stötte jag dock på en uppfödare som sålde sitt ekologiska kött av frigående djur utomhus, i en liten butik på Nörrebro. Och priserna var inte ett dugg högre än i "vanliga" butiker. Gjorde ett litet blogginlägg här.     http://www.gourmetodling.com/det-finns-danska-grisar-som-har-det-bra/     
Skrivet av Krista
 - 2009-07-27 11:03
Citat från: Mickan skrivet 2009-07-26 17:54
Jag har inte hittat bevis för att svensk grisuppfödning är bättre än dansk! Om ni har sådan att tillgå vill jag gärna ta del av den.


Skillnaderna ligger nog i lagstiftning där den svenska verkar vara bättre med avseende på djurhållning. Jag hittade tyvärr inte rätt förordning såhär efter ett snabbsök (det var inte helt lätt att hitta bland lagarna på riksdagen.se), men i artikeln som Anders Öhman länkar till står det i alla fall att det är ok enligt dansk lag att ha så trånga boxar att grisarna inte ens kan vända sig, medan de enligt svensk lag ska kunna gå runt i boxen.
Skrivet av bryggens
 - 2009-07-26 18:42
Jag köper inte danskt griskött, det fanns ett tag i mitt liv när jag köpte italiensk fläskfilé. Den var ju så billig.
Jag köper i möjligaste mån svenskt kött,enda gångerna jag avviker är gällande oxfilé, den får vara sydamerikansk.
Skrivet av Anders Öhman
 - 2009-07-26 17:58
Citat från: Mickan skrivet 2009-07-26 17:54
Jag har inte hittat bevis för att svensk grisuppfödning är bättre än dansk! Om ni har sådan att tillgå vill jag gärna ta del av den.



Bevis och bevis. Men du kan ju börja med denna länk:
http://www.lrf.se/Om-LRF/Kontakta-LRF/Press/Nyheter/2009/Stor-skillnad-mellan-svensk-och-dansk-gris/
Skrivet av Mickan
 - 2009-07-26 17:54
Jag har inte hittat bevis för att svensk grisuppfödning är bättre än dansk! Om ni har sådan att tillgå vill jag gärna ta del av den.
Skrivet av görel
 - 2009-07-26 16:47
Har inte köpt danskt griskött på många år. Jag köper inte gärna svenskt griskött heller om det inte rör sig om "glada" grisar, vilket betyder att vi inte äter gris så ofta eftersom det blir dyrt. Filén hoppar jag dock gärna över, jag väljer hellre karrén som blir mer smakrik.

Grisar som varelser ligger mig varmt om hjärtat, de är komplexa, sällskapliga och nyfikna och så är de livsnjutare ut i klövspetsarna. Jag tycker det är motbjudande att stänga in dem i mörka, trånga bås utan möjlighet att böka och med hög ljudvolym från fläktar och annat så att sugga och kultingar inte kan kommunicera med varandra. Om det är enda alternativet får det faktiskt vara för mig.

Köttet från grisar som faktiskt har fått tillfälle att använda sina muskler har ju också en helt annan struktur. Vet inte om det egentligen smakar mer, det kanske är inbillning, eller också smakar det bättre eftersom man vet att grisarna har haft det bra.
Skrivet av Anders Öhman
 - 2009-07-26 13:23
Citat från: Andreas skrivet 2009-07-26 09:42
Anders: Hur länge har du absolut inte köpt dansk filé (förmodar att du inte köper dansk gris över huvud taget?) och vad fick dig att ta det beslutet?


Det är säkert en 4-5 år som jag undvikit danskt fläskkött.
Jag lärde känna en svensk grisfarmare som berättade om dansk svinuppfödning och villkoren för de svenska.
Skrivet av Andreas
 - 2009-07-26 09:42
Milaja: Men går det inte att ta reda på vad korv innehåller om man vill?

AnnaMaria: Knepigt sånt här. Vore det bättre att inte känna till vissa saker och leva i glad okunskap?

MiGa: Vad är det du tror förekommer i Sverige som vi inte vet om?

Anders: Hur länge har du absolut inte köpt dansk filé (förmodar att du inte köper dansk gris över huvud taget?) och vad fick dig att ta det beslutet?

Annonser

Powered by EzPortal