Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av annamaria
 - 2007-12-12 16:01
Min bönsallad - god att ha i en större baguette eller ciabatta med rökt kalkon, kyckling eller skinka och grönsaker såklart.

Bönsallad till baguette:

1 burk Valfria bönor eller linser (helst några mindre)
½ dl creme fraiche
2 tsk majonnäs
½ pressad vitlöksklyfta
½ hackad avocado
2 msk finhackad rödlök
salt och svartpeppar

Blanda allt. Låt stå någon timme. MUMS!
Skrivet av Kari
 - 2007-12-12 11:57
Tack!!  ;D

Kurt: Biff och falaffel, recept kanske? Vid tillfälle?
Skrivet av kurt
 - 2007-12-12 10:56
Gör man biff eller falaffel så är det bättre med blötlagda men inte kokade bönor/kikärtor, de håller ihop mycket bättre om de inte är kokade.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-12-12 09:39
Tack för tipset till Lilla bönboken; fick syn på små linser, det måste jag prova!
Skrivet av Andreas
 - 2007-12-12 08:10
Tänkte precis skriva av det som står på min Risenta-kikärtspåse men då såg jag att Risenta på nätet har något som mycket vitsigt kallas "lilla bönboken" http://www.risenta.se/res/PDF/lillabonboken_low.pdf (Jag måste komma ihåg att titta mer i den, där finns många roliga bönrecept.)

Jag citerar från s. 6 ang. Kikärter "Så lagar du: Blötlägg i ca 8 timmar. Koka i saltat vatten ca 45 minuter tills de är riktigt mjuka. Kikärter klarar frysning galant, så laga en stor sats och frys in."
Skrivet av Kari
 - 2007-12-11 17:31
Lyckades köpa kikärtor som är torkade utan blötläggnings och koktider... Tips?
Hummus hade jag tänkt som resultat.
Skrivet av Urban
 - 2007-05-01 21:39
Tack för recepten Kocken!,
Skrivet av Kocken
 - 2007-05-01 19:13
Citat från: Urban skrivet 2007-04-29 16:22
Dina varianter på bönor låter jättegott.
Men vilka är måtten ca:
Och hur gör man Mangoglace eller ingefärsglace?.


Jonas Borssens kokböcker vimlar av olika glace och rubbingrecept. Eller så Googla på "glace"
Ingefäraglace
1 dl strösocker
½ dl äpplecidervinäger
50 gr fint strimlad färsk ingefära
1 vitlökklyfta fint strimlad
1 grönsaksbuljongtärning
Urkärnad och fint strimlad färsk röd chili efter smak
4 dl vatten
2 msk maizenamjöl
2 msk finhackad färsk rosmarin
salt

Gör så här

Bryn sockret till en ljus karamell i en rostfri kastrull. Rör i chili, vitlök och ingefära. Slå på vinäger, vatten och buljongtärningen.
Låt koka i ett par minuter och red av med maizenamjöl och smaka av med salt. Låt svalna och rör ned rosmarin.


Detta recept är ursprungligen från Jonas Borsséns kokbok, Absolute Heat som vi har "hottat" till med mer ingefära och chili. Glacen räcker till två hela kycklingar och håller ett par veckor i kylskåp och är en av våra favoriter till grillad kyckling och grillat fläskkött.

Mangoglace
1 gul lök, finhackad
50 gr skalad och riven morot
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 mango skalad och finhackad
½ dl äppelcidervinäger
½ dl råsocker eller farinsocker
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
2 msk olivolja
50 gr inlagd ingefära, går bra med färsk
1-3 urkärnade och finhackad röda chilis efter smak
salt

Gör så här

1. Fräs lök, vitlök och morötter mjuka i olivoljan. Tillsätt resterade ingredienser.
2. Sjud i ca 15 minuter tills allt är mjukt. Mixa med stavmixer eller i matberedare till en slät sås och smaka av med salt.
3. Förpacka i rena burkar med tättslutande lock, håller i kylen ca 3 veckor.

Denna glace fungerar till det mesta där man vill ha en sötsur, kryddig smak. Prova gärna blanda ett par matskedar i salladen precis innan du serverar den.

Skrivet av Andreas
 - 2007-05-01 15:00
Citat från: crlhrv skrivet 2007-04-29 11:15
Det kan vara lite knepigt att få den lösa smeten att hålla ihop så det gäller att inte göra biffarna för stora och tjocka.


Tack så mycket för allas tips! Ang lös smet, skulle man inte kunna tillsätta något för att binda ihop den mer, eller blir resultatet för hårt då?
Skrivet av Urban
 - 2007-04-29 16:22
Dina varianter på bönor låter jättegott.
Men vilka är måtten ca:
Och hur gör man Mangoglace eller ingefärsglace?.
Skrivet av Kocken
 - 2007-04-29 12:31
Några varianter!

Bönor, honung, salt, svartpeppar, färsk koriander (alt rosmarin), färsk chili (lagomt stark sort) äpplecidervinäger, spiskummin.
Bönor egen mangoglace färsk koriander och salt
Bönor vitlök, svartpeppar olivolja, färsk basilika
Bönor sockerärtor, färsk ingefära, soltorkade tomater, färsk basilika, svartpeppar
Bönor, egen ingefärglace

Skrivet av agnetasch
 - 2007-04-29 11:38
Eftersom jag har lite vita bönor drällande i frysen ska jag till Valborgsbuffén göra en sallad jag hittade på nätet. Bönor,kapris,vitlöksklyfta,olivolja,vinäger o hackad persilja. Enkelt o förhoppningsvis gott.Det ska vara sardeller i också men det har jag inga hemma,kanske kan öka på kaprisen en aning i stället. 
Skrivet av crlhrv
 - 2007-04-29 11:15
Citat från: Andreas skrivet 2007-04-25 10:16
Har du nåt bra recept på bönbiffar? Vilka tillbehör passar till bönbiffar och ska man ha nån sås?


Jag brukar inte följa något speciellt recept.. men det funkar att mosa t.ex. kikärtor eller kidneybönor (kokta eller på burk) med finhackad lök, spiskummin eller bara de kryddor man känner för. Antingen kan man använda sig av endast en bön- eller ärtsort eller så blandar man t.ex. en burk av båda. Annars gör man precis som med vanliga köttfärsbiffar då man tillsätter ägg och/eller ströbröd och steker på medelvärme.
Det kan vara lite knepigt att få den lösa smeten att hålla ihop så det gäller att inte göra biffarna för stora och tjocka.

Resultatet påminner väldigt mycket om falafel och blir verkligen gott. Servera med någon form av sallad och någon fräsch röra, t ex en baba ganouj så har du en väldigt nyttig middag. Annars är det ju en klassiker att göra sin egen sesamsås genom att blanda tahini (sesampasta) med citronsaft, vitlök och salt. Kom bara ihåg att ha tillräckligt med citronsaft då sesampastan först blir som cement när du tillsätter citronen, men i takt med att du tillsätter mer citron så kommer den att ge med sig.

Hittade några recept för inspiration:
http://www3.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=15413
http://menumo.se/recept/320/morots-bonbiffar-svarta-bonor-morotter

I recepten ovan har man använt t ex kindeybönor och svarta bönor men jag brukar blanda i lite kikärtor för att fräscha upp det hela. Och jag ser ingen anledning till varför man inte skulle kunna använda cannelonibönor eller smörbönor.

Nu vet jag precis vad jag ska laga till middag idag :)
Skrivet av Andreas
 - 2007-04-25 10:16
Tack båda två för tipsen!

agnetasch: Gi-anpassade tid? Intressant, startar en tråd om GI under övrigt strax, skriv gärna i den!

crlhrv: Har du nåt bra recept på bönbiffar? Vilka tillbehör passar till bönbiffar och ska man ha nån sås?
Skrivet av crlhrv
 - 2007-04-24 16:20
hummos, falafel eller kanske någon form av bönbiffar? de flesta bönor kan man mosa, krydda och steka, blir riktigt gott!

ytterligar en god bönsallad:
1 burk kikärtor
1 burk kidneybönor
1-2 finhackade rödlökar
matyoghurt (efter smak)
salt och peppar

brukar använda den istället för potatis/ris/pasta.

Annonser

Powered by EzPortal