Härdade fetter och transfetter (Sluta äta Zoo, Ballerina och 88:an?)

Startat av Andreas, 2007-07-13 12:17

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Det kallas att härda fettet då man gör vegetabiliskt fett hårdare för att få en fastare konsistens så att de passar för vissa ändamål vid livsmedelstillverkning. Det hela går till så att man på kemisk väg gör om omättade fettsyror genom att tillsätta väteatomer. Låter man härdningen gå hela vägen blidas fullhärdat fett. Avbryter man däremot härdningen bildas transfetter.

Det finns forskning som visar att transfetter är värre för hjärta och kärl än mättat fett samt att transfett även gör magen fetare än det mättade.

I New York och Danmark är transfett förbjudet och finns alltså inte i maten.

Hittade den här sidan som uppmanar oss att helt bojkotta produkter som innehåller härdade fetter
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/hardat_lista.htm

Här nämns bland annat:
¤ Coop X-tra Russin
¤ Delicato Delicatoboll, Punschrulle
¤ Fazer Blockchoklad, Tyrkisk Peber
¤ Frödinge Brownie, Kladdkaka, Prinsesstårta
¤ Göteborgskex Ballerina, Hushållswafers, Remi, Singoalla, Saltiner
¤ Hemglass Favoritmix, Småstrutar
¤ Hägges Chokladboll, Punschrulle
¤ ICA Flytande maragarin, Vetekaka, Wafers, Popcorn
¤ Karamellkungen Punschpraliner, Yoghurtrussin, Ädelstenar
¤ Marabou Dukat, Twist, Wafer
¤ MalacoLeaf Allsorts, Fruxo, PimPim, Rollo, Zoo
¤ Mc-Vités Digestive, FingerMarie, HobNobs
¤ Nescafé Café au lait, Cappucino
¤ Old El Paso Tortillas
¤ Polarbröd Hällakaka, Njalla, Polarkaka, Polarpärlan
¤ Pågen Gifflar, Kanelbullar, Hamburgerbröd, Hönökaka, Jättefranska, Korvbröd, Lingongrova, Längtan, Rasker, Roast´n Toast
¤ Scan Må gott Salami 9
¤ GB Glace 88:an, Cornetto, Daimstrut, Magnum, Nogger
¤ Knorr Buljongtärningar, Soppor
¤ Milda Visp, Culinesse, Mjuka Milda, VaniljVisp

Idel kända produkter... det låter inte så kul.

Tog en titt på Coop Forum i Umeå för att titta på ett par produkter, och mycket riktigt: på Karamellkungens smörkola står det "hydr. vegetabiliskt fett", på chokladfudgen "härdade veg. fetter" och på Coop X-tra russinen står "delvis härdad vegetabilisk olja". Ajdå. Varför över huvud taget olja i russinen förresten, inte brukar russin innehålla olja.

Ja vad säger ni, ska man försöka undvika alla produkter med härdat fett nu? Eller är detta inget att bry sig om?

(Klicka på bilderna nedan för att förstora dem.)
Den som inte frågar får inga svar.

Stellan

Tyvärr innehåller Konsumenter i Samverkans lista flera felaktigt utpekade produkter. Som till exempel Ballerina och de andrå från Göteborgs Kex, som inte alls använder transfetter. Det baserar sig troligen på missförstånd kring terminologin med delvis härdade fetter och andra liknande uttryck. Delvis härdat fett är inte alltid lika med transfett, om jag förstått saken rätt.
========================
Stellan Löfving, Chefredaktör Foodwire
Kolla in min blogg på http://www.salt.se

Andreas

Det där med felaktigt utpekade vill åtminstone jag låta vara osagt så länge saken inte är ordentligt utredd.

Exakt vad för slags fett har Götebors kex i sina produkter nu egentligen? Härdat fett? Delvis härdat fett fritt från tranfett? Eller ingett härdat fett alls?

Hittade denna snurriga kungörelse från Göteborgs:
http://www.goteborgskex.se/domino/html/GK/Gkexhome.nsf/a28750b8c1f8416cc1256a33004a60ed/BFC26211A6A6FDC2C1257012002F80B3?OpenDocument

Dels står det: "Vi använde tidigare ett så kallat delvis härdat fett, som även det var fritt från transfett" OCH "Vi har tagit bort allt transfett i alla våra kex och kakor".

Om de nu tidigare använde ett delvis härdat fett fritt från transfett - varför då samtidigt skriva att de tagit bort transfettet?

Och hur gör man för att skapa delvis härdat fett helt utan transfett?
Den som inte frågar får inga svar.

Stellan

Nja, som jag skrev innan så innehållrr inte allt "delvis härdat fett" transfett. Däremot har det varit enda sättet för konsumenten att snoka reda på transfetter, att leta efter den beteckningen i ingrediensförteckningen. Då vet man att KAN finnas transfetter i produkten. Exakt hur man gör delvis härdat fett utan transfett - det måste jag nog överlåta till någon som vet mer.
========================
Stellan Löfving, Chefredaktör Foodwire
Kolla in min blogg på http://www.salt.se

Andreas

Jag är som sagt tveksam till att man kan tillverka ett industriellt delvis härdat fett helt fritt från transfett.

Men jag har rotat lite i det här och hittat ett pressmeddelande som delvis kan förklara en del av begreppsförvirringen:
http://www.pagen.se/GetFile.asp?id=100

Tydligen kan "delvis härdat fett" betyda två olika saker (åtmonstone för Pågen):

"(1) en vegetabilisk olja som har blivit delvis härdad (transfetter kan bildas)
(2) en vegetabilisk olja som består delvis av ren olja, delvis av fullhärdat fett (innehåller ej transfetter)"

Pågen har i sin innehålldeklaratin använt begreppet "delvis härdat vegetabiliskt fett" för något som är det sistnämnda, dvs "en mix av mer än 90 procent ren rapsolja och mindre än 10 procent fullhärdat fett från rapsolja och som är garanterat fritt från transfett"

Dock rör det sig fortfarande om industriellt härdat fett vilket även det är tveksamt enligt vissa. Men Pågens pressmeddelande är daterat 2005-11-23 och där står "Vårt mål är också att gå över till enbart ren rapsolja i alla våra Pågenrecept" så det låter ju lovande. Pågens produkt står hur som helst fortfarande kvar på listan hos konsumentsamverkan.

Kanske gäller samma för Ballerina och de andra från Göteborgs Kex- de innehåller kanske inte transfett men ändå industriellt fullhärdat fett?
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Vad är transfett?
Med transfett menar man omättade fettsyror som har en speciell form.

Varför ska man äta mindre transfett?
Transfett, liksom mättat fett, höjer kolesterol som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.


I vilken mat finns det transfett?
Transfetter finns naturligt i mjölk och kött från idisslare, men kan också bildas vid industriell härdning av fetter. I svensk mat finns transfetter huvudsakligen i feta bageriprodukter, viss snabbmat och godis.

I Sverige har användningen av delvis härdade fetter minskat kraftigt sedan 1994-95.

I vilken mat finns det mättat fett?
Det mättade fettet kommer främst från feta mejeri- och charkprodukter, hårda matfetter, konditorivaror, godis och glass.


Hur mycket transfett får vi i oss?
De flesta svenskar äter ca 2 gram transfett per dag. Det är den mängd som WHO anser att man högst bör äta varje dag.

Vad säger rekommendationerna?
De nordiska och svenska näringsrekommendationerna innebär att intaget av mättat fett och transfettsyror bör minska med en tredjedel.


Hur vet man att livsmedel innehåller transfett?
Om härdat fett är en ingrediens ska det framgå i ingrediensförteckningen. Beteckningen "delvis härdat fett" innebär att varierande mängder transfettsyror

Varför förbjuds inte transfett i Sverige?

Hur ska man äta hälsosamt när det gäller fett?
För den som vill äta hälsosamt är det bra att äta mindre av både transfett och mättat fett.

Källa: Idétidskriften och Brödinstitutet.
Matforum är bäst

agnetasch

Citat från: roffekock skrivet 2007-10-21 09:50
Transfett, liksom mättat fett, höjer kolesterol som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Det är ingen sanning. Genom att konsekvent äta mättat fett har jag,o många andra, sänkt mitt kolesterol avsevärt. Efter att i många år höjt det med hjälp av LättoLagom ,Becel o andra "nyttiga" fetter.Men jag talar för det mättade fettet inte transfettet.

roffekock

Detta är ett avdrag från Brödinstitutet. Det är skandal som dom far fram med lögner.
Matforum är bäst

Andreas

Nu måste jag tyvärr bli lite tråkig Roffekock, men har du frågat brödinstitutet om lov att återge texten från deras hemsida i ditt inlägg här ovan?

Om inte får du allt ta och redigera dig själv och bara återge de viktigaste bitarna, korta citat och referat av en text med egna ord är OK men aldrig att ta hela texten utan lov - då bryter man mot upphovsrätten.
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Så ska du inte känna det utan om du har rätt ska du naturligvis påpeka detta. Jag trodde att det var nog att man angav källan.Men så är det alltså inte. Detta är från min sida enbart info som dom själva står för.
Matforum är bäst

Andreas

Tack roffekock!

Tydligen händer det faktiskt något på transfettsområdet ändå: "... en ny organisation ... kommer att certifiera restauranger och kvalitetssäkra nyckelhålsmärkta måltider. Nyckelhålet står för näringsriktig mat som inte innehåller för mycket fett, salt och socker och den nya organisationen skärper kriterierna."

"Bland annat sätts gräns för industriellt framställda transfetter som anses vara det värsta hotet mot hjärta och kärl."

"Bakom organisationen står Livsmedelsverket i samverkan med livsmedels- och restaurangbranschen. Regeringen bidrar med 2,2 miljoner kronor."

(http://www.pitea-tidningen.se/artikel.aspx?artid=81767&cat=3&pageIndex=0&arkiv=False)
Den som inte frågar får inga svar.

pipopp

Den här sidan kan vara intressant att läsa:
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14550&epslanguage=SV

Sammanfattning:
Livsmedel som innehåller transfett innehåller dessutom ofta mycket salt eller socker. Är ju i alla fall skräpmat, med andra ord.

I stället för lagstiftning Livsmedelverket fört diskussioner med livsmedelsindustrin. Detta har lett till att mängden transfett har sjunkit betydligt sedan mitten på 90-talet. Uppmärksamheten i media har säkert bidragit till de ytterligare sänkningar som har gjorts.

De flesta svenskar äter cirka 2 gram transfett per dag. Det är den mängd som WHO anser att man högst bör äta varje dag. Däremot äter vi mellan 30 - 40 gram mättat fett varje dag, vilket är 10 till 15 gram mer än rekommenderat. Även om transfett är "farligare" än mättat fett, har det mättade fettet mycket större betydelse för hälsan, eftersom vi äter så mycket mer av det.


agnetasch


Mimmi

I Danmark har de med lagens kraft förbjudit transfetter.I nytillverkning av produkter iaf! Ska vi i Sverige följa deras exempel?

Andreas

Forskare vid Harvard school of public health har hittat ett samband mellan lindrig prostatacancer och transfett, höga halter av transfettsyror i blodet kan mer än fördubbla risken att insjukna.

"Det gäller framför allt de transfettsyror som uppstår vid partiell härdning av de vanliga fettsyrorna oljesyra och linolsyra. Dessa har visat sig påverka både inflammation och insulinresistens..."

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_812197.svd
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Livsmedelsverket gör nu kakrazzia för att kartlägga den faktiska förekomsten av transfetter - de låter livsmedelsinspektörer på olika orter samla in kakor i butik för vidare laboratorieanalys och granskning av märkningen på förpackningen. http://www.dagbladet.se/artikel.php?id=380837&avdelning_1=101&avdelning_2=

Blir spännande att se resultatet om x antal veckor!
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Mästerdetektiven Blomkvist på kakjakt ;D
Man undrar hur många livsmedelsinspektörer som springer ut o in i butikerna o samlar samma gamla Ballerina o samma gamla Hägges småkakor. "Livsmedelsverket efterlyser särskilt lokalproducerade sötsaker" Det hade väl räckt om de bara samlat sånt då. Ballerina finns väl i en affär nära Livsmedelsverket? Låt livsmedelsinspektörerna göra vad de ska;jaga råttor på restauranger o inte gå runt o shoppa fikabröd.
Dessutom betackar jag mig för transfetts-uttalanden som: "Precis som mättat fett ökar de risken för hjärt- och kärlsjukdomar" Det vet den intervjuade livsmedelsinspektören inget om, men i skuggan av Livsmedelsverkets dammiga vingar måste man kanske säga sånt ;D

roffekock

Matforum är bäst

Andreas

Nynäshamn tar strid mot transfettet "På sin hemsida lanserar kommunen en namninsamling för att förmå EU att reglera användningen. ... Enligt förslaget till ny EU-konstitution ska 1 miljon medborgarunderskrifter resultera i att EU-kommissionen tar upp frågor som allmänheten anser vara viktiga." Initiativtagare till kampanjen är kommunstyrelsens ordförande Ilija Batljan (s) som tidigare varit analyschef vid socialdepartementet. http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_1106757.svd

Och hos http://www.nynashamn.se/ hittar man mycket riktigt en tydlig röd länk till insamlingen i vänstermarginalen,
"Kraven är två:
¤ Från 1 juni 2009 ska alla livsmedel innehålla en deklaration på hur mycket transfett de innehåller.
¤ Från 1 juni 2009 får industriellt framställt transfett utgöra maximalt två procent av fettmängden i ett livsmedel."

2449 namnunderskrifter hittils.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Resultatet från kakrazzian har nu kommit, sex av 53 testade kakor, kex och chokladprodukter innehöll mer än 2% transfett, men dessa sex har nu "ersatts med andra produkter" vad nu det betyder. Hoppas det blir en ordentlig redovisning av resultatet snart så vi får veta exakt hur mycket transfett de olika produkterna innehåller, 2% är alldeles för mycket för den som helt vill försöka undvika transfett.

Den stora nyheten i rapporten var annars att många välkända kakor - "kexen Ballerina och Brago, Hägges drömrulle och mandelkubb" - innehåller över 20% mer fett än uppgivet på förpackningen. Läs mer här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1119487.svd
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Transfetter ökar risken för bröstcancer Franska forskare har gjort en studie på 25.000 kvinnor där de analyserat hur 40 olika fettsyror påverkar hälsan - bara transett gav kraftigt ökad cancerrisk, risken att drabbas av bröstcancer nästan fördubblades av transfett. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=760247

DN-medarbetaren Karin Bojs: "Inget annat lagligen tillsatt ämne i livsmedel ökar risken för sjukdom och för tidig död lika mycket. I det perspektivet är det märkligt att svenska Livsmedelsverket insisterar att mättat fett i exempelvis smör skulle vara ett större problem än transfett." http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=760246

I det här sammanhanget känns den här Aftonbladet-artiklen från förra året om "F-cup cookies", transfettskakan som ska ge Spice Girls medlemmen Mel C större byst, tämligen osmaklig, eller hur? "Kakorna innehåller närmare 70 kalorier styck och transfetterna ska tydligen sätta sig direkt i bröstregionen." http://www.aftonbladet.se/nojesliv/klick/article1047086.ab
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2008-04-12 10:25I det perspektivet är det märkligt att svenska Livsmedelsverket insisterar att mättat fett i exempelvis smör skulle vara ett större problem än transfett."

Tycker jag också!

Äter Spice Girls fortfarande "bröst-kakor" så kan vi väl skicka gamla utrangerade Ballerinakex till dom ;D

Ulla-Britt

Berätta för mej vilka är transfetter?
Det är ju så svårt att veta var det finns i olika fabrikat?

Andreas

Välkommen till Matforum Ulla-Britt!

Om du läser början av den här tråden http://matforum.nu/index.php?topic=448.0 (har klippt ihop din fråga med den eftersom vi vill ha allt om samma sak på samma ställe) så har jag skrivit att transfetter får man då man på kemisk väg gör fett från växter (oljor) hårdare för att de ska bli mer lika fettet man får från djur (smör).

Tyvärr finns det ingen lag som tvingar tillverkare att på ett enhetligt skriva ut på förpackningen hur mycket transfett olika produkter innehåller, därför finns flera ord man måste hålla utkik efter när man läser innehållsdeklarationen, exempel:
¤ transfett
¤ hydr. vegetabiliskt fett
¤ härdade veg. fetter
¤ delvis härdad vegetabilisk olja
Den som inte frågar får inga svar.

Stellan

Livsmedelsverket kom med en rapport i fredags där man granskat över 50 olika produkter med avseende på transfettsyror. Det visade sig att sex av produkterna innehöll mer än 2 g transfett per 100 g fett (det gränsvärde som använts i Danmark), men att samtliga dessa redan är utbytta. Grejen börjar bli lite uppblåst, faktiskt.
========================
Stellan Löfving, Chefredaktör Foodwire
Kolla in min blogg på http://www.salt.se

Andreas

Problemet är att det är omöjligt att veta om det är uppblåst eller ej eftersom vi inte vet om transfett är farligt eller ej, det kommer olika bud från olika håll hela tiden.

Professor Åke Bruce vid Livsmedelsverket skriver nu här i Läkartidningen att brett vetenskapligt underlag (två rapporter, en från European food safety authority och en från brittiska livsmedelsverkets vetenskapliga kommitté ) visar att det inte går att göra nån säker skillnad på de transfettsyror som uppstår när man härdar växtfett i industrin och på naturligt transfett i kött och mjölk. http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=9463
Den som inte frågar får inga svar.

Jomael

Arnold har nu skrivit under lagen som förbjuder användandet av transfetter på restauranger, cafeer och andra ställen som serverar färdiglagad mat. Lagen ska börja träda i kraft från 2010,

Mycket intressant! Läs mer här blandannat: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2978390.ab

Andreas

Frågan är vad Terminator känner till som inte svenska livsmedelsverket känner till, vad är det som gör att de resonerar så olika?
Den som inte frågar får inga svar.

Nico

Lök? är det en rätt?

agnetasch


Nico

Citat från: agnetasch skrivet 2008-08-06 12:47
Vad då för fel?


Jo, Piotr tycker jag har klart intressanta synpunkter i fråga om mat, men han är inte med på detta forum och kanske det finns synpunkter på det han tycker men han finns inte på detta forum, kan bli fel då.
Lök? är det en rätt?

agnetasch

Så länge Andreas inte kommer med kvasten kan du känna dig trygg ;D

MariLith

Hur kan det vara så stort problem, att kräva att alla tillverkare MÅSTE ange om, och mängd i % av mängd kemiskt tillverkade transfetter som finns i produkter jag stoppar i mig?? Jag vill inte på något sätt förhärliga USA:s förhållningssätt till Livsmedelsindustrin och födointag (har varit i Texas i perioder). Men kan inte låta bli att jämföra Kalifornien, som var långt före Sverige att införa rökförbud i allmänna lokaler, t.ex. restauranger. Det var en fröjd att äta "ute" när jag var där år 2000 i omgångar. Och nu har Kalifornien infört stränga restriktioner angående transfetter. Det känns lite som att Livsmedelsverket är lite "färglösa" i detta land. Men det är väl slanten som styr??!!
Förmågan att idag tänka annorlunda än igår, skiljer den vise från den envise.     Citat från okänd.

Rollson

Härdade fetter.

Den kanske främste forskaren i värden när det gäller transfetter är Mary Enig.
I sin bok "Know your fats" ( ISBN 0-9678126-0-7) anger hon de viktigaste hälsoriskerna med transfetter.

- Sänker halten av grädde och mjölk från ammande honor hos alla arter studerade inklusive människa, dvs sänker hela kvalitén på vad barnet får i sig.

- Orsakar en minskning av synskärpan hos barn som föds upp på bröstmjölk. Effekten är dosresponsbunden, dvs minskningen är proportionell mot mängden transfettsyror i bröstmjölken.

- Samvarierar med låg födelsevikt hos barn.

- Höjer insulinnivåerna i blodet vid glukosbelastning och ökar därmed diabetesrisk.

- Påverkar immunsvaret genom att minska effektiviteten på B-cellernas svar och genom
att öka tillväxt av T-celler.

- Sänker nivåerna av testosteron i handjur, ökar mängden abnorm sperma, samt påverkar havandeskapet hos kvinnor.

- Minskar de röda blodkropparnas insulinsvar, dvs har möjligen oönskade effekter vid diabetes.

- Stänger av funktionen hos membranbundna enzym som delta-6 desaturas. Vilket resulterar i minskad omvandling av exempelvis linolsyra till arakidonsyra.

- Orsaker negativa effekter på aktiviteten hos viktiga enzym system som metaboliserar kemiska carcinogener och läkemedel, till exempel de olika funktionerna hos oxidas cytokrom p-448-450 (GL: kroppens naturliga avgiftningssystem.

- Förändrar de fysologiska egenskaperna hos biologiska membraner, inklusive uppmätt membrantransport och membranfluiditet (=grad av mjukhet/stelhet)

- Orsakar förändringar i fettcellernas storlek, antal, lipidklass och fettsyresammansättning.

- Påverkar negativt omvandlingen av växt omega-3 fettsyror till förlängda omega-3 fettsyror. Trappar upp negativa effekter vid brist på essentiella fettsyror.

- Befrämjar bildning av fria radikaler.

- Påskyndar utvecklingen av astma hos barn.

- Sänker det "goda" HDL kolesterolet.

- Höjer det "onda" LDL kolesterol.

- Befrämjar åderförkalkning.

Källa: Gunnar Lindgren genom konsumentsamverkan.

Vad gör vi då åt detta, när alla våra grannländer reagerat ?

Livsmedelsverket följer som vanligt industrins krav,
att få saluföra billiga fasta fetter !

Livsmedelsverkets yttrande. http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/fettersvar.htm


ÄR DET MÖJLIGT ATT LIVSMEDELSVERKET VAKNAT !

Listor på produkter som innehåller Transfetter.
http://www.slv.se/upload/dokument/nyheter/2008/Rapport_Fettkvalite_080408.pdf

http://www.slv.se/upload/dokument/nyheter/2008/forteckning_undersokta_livsmedel_transfett.pdf

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal