BBQ-grillning

Startat av Urban, 2007-04-24 14:41

Föregående ämne - Nästa ämne

Urban

Det var länge sedan jag slutade att lägga köttet i olika marinader. Inte för att jag tycker att det är fel att göra det..
Utan för att jag började grilla kött enligt amerikanska BBQ metoden och fann därefter att marinaden inte tillförde något som jag längre behövde.
Med Amerikanska BBQ medoden menar jag när man tillför hickoryspån (rökspån) på glöden och grillar under lock under lång tid.
Det enda jag gör innan jag grillar tex. Fläskkarré i skivor är att jag torrkryddar bägge sidor med grillkrydda och låter bitarna vila 30 min till 1 timma innan tillagning.
När det gäller nötkött typ Entrecoté/Biff, så kryddar jag endast med salt och peppar 30 min till 1 timma före.
Resultatet blir uuuuuuuuuunderbart gott!.


agnetasch

Jag avundas dig Urban för att du gillar BBQ-smaken!
När jag var på SeaWorld i Orlando skulle jag prova på äkta BBQ för första gången i mitt liv.Jag studsade runt grill-hyddan med tungan hängande utanför  :P SÅ TYCKER JAG INTE OM DET!Jag var nästan gråtfärdig av besvikelse.
Finns det några andra rökspån än hickory,det kanske är just dom jag inte gillar?

Urban

Det finns olika slags spån som man kan använda vid tillredning av BBQ. Hickoryspån eller Mesquitespån. Men om man vill så kan man säkert använda spån från enträ eller alträ.
Nu tror jag inte att ditt problem sitter i just Hickoryspånet.
Jag tror att du utan problem kan tillaga Amerikansk BBQ och tycka om det...
Troligen så doserar Amerikanerna på me mycket mer rökspån=mycket röksmak än vad du klarar.
Om du gillar mild röksmak så är det inga problem.. Börja med att lägga på lite spån i början... Smaka av köttet efter ett tag i grillen. Önskar du mer röksmak så kan man lägga på lite till.
Själv så använder jag lagomt med spån. Blir det för mycket röksmak så förlorar man köttsmaken helt vilket jag inte vill.
Jag har hållit på med BBQ i över 10 år och lärt mig eftersom hur mycket spån jag ska dosera för att uppnå den rökeffekt jag vill ha.
Om jag tillreder fisk.. Lax till exempel, så lägger jag gärna på lite extra spån eftersom tillagningen går fortare med fisk än med kött. Då får jag en kraftigare rökutvekling i grillen under kort tid, och laxen får en fin rökton.
Att laxen dessutom smakar helt underbart "kall" på en bit tunnbröd med romröra dagen efter, vill jag absolut berätta!!.


Andreas

2007-04-25 09:57 #3 Last Edit: 2007-04-25 10:05 by Andreas
Citat från: Urban skrivet 2007-04-24 17:09
Jag tror att du utan problem kan tillaga Amerikansk BBQ och tycka om det...
Troligen så doserar Amerikanerna på me mycket mer rökspån=mycket röksmak än vad du klarar.
Om du gillar mild röksmak så är det inga problem.. Börja med att lägga på lite spån i början... Smaka av köttet efter ett tag i grillen. Önskar du mer röksmak så kan man lägga på lite till.


Vad använder du för grillkrydda?

Finns det några andra speciell kryddningar du rekommenderar som du tycker balanserar/matchar röksmaken extra väl?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Om jag vill ha ett lite starkare kött så använder jag "Tony Chachere's Original Creole krydda", Chef Paul Prudhomme "Meat magic" är en mycket god grillkrydda till detta ändamål. Men jag har även använt Santa-Marias grillkrydda också i brist på annat.
Till sommaren så ska jag prova experimentera med lite nya kryddor från Thailand.. Jag återkommer när jag testat ;).

Kocken

Citat från: Urban skrivet 2007-04-25 19:22
Om jag vill ha ett lite starkare kött så använder jag "Tony Chachere's Original Creole krydda", Chef Paul Prudhomme "Meat magic" är en mycket god grillkrydda till detta ändamål. Men jag har även använt Santa-Marias grillkrydda också i brist på annat.
Till sommaren så ska jag prova experimentera med lite nya kryddor från Thailand.. Jag återkommer när jag testat ;).

Tonys kryddserie är väldigt bra, den använder jag ganska mycket till olika typer av mat. Men det är ganska enkelt och mycket roligare att blanda egna "rubs"
Ett trevligt rökspån att använda är Jack Daniel Tennessee Whiskey, det säljs bland annat på nätet.
Driver en webbutik med köksredskap

agnetasch

Haha,DET rökspånet skulle min man gilla!

Pite-Långnäs

Kan rekomendera Urbans grillning!!!
Men man kan ta det man haver i kryddskåpet oxå.
Ingefära o kanel tillsammans m vitlök lite vinäger soja o olja o salt är mycket gott till fläskkött vill man hotta till det i med lite sambal.

Urban

Man tackar!! :-). Ingerfära och kanel lät spännande... Har du något recept till marinaden?.

Citat från: Pite-Långnäs skrivet 2007-04-26 19:10
Kan rekomendera Urbans grillning!!!
Men man kan ta det man haver i kryddskåpet oxå.
Ingefära o kanel tillsammans m vitlök lite vinäger soja o olja o salt är mycket gott till fläskkött vill man hotta till det i med lite sambal.


Urban

Jag använder mest Weber rökspån hickory eller mesquite.. Jag har aldrig provat Jack Daniels Whiskey-Ekfatspån...
Är det verkligen möjligt att kunna utskönja någon smak ifrån Whiskeyn när man använder den i röksyfte?.
Blir blir smaken annorulnda av detta spån på något vis jämfört med hickory?.

Citat från: Kocken skrivet 2007-04-26 16:40
Tonys kryddserie är väldigt bra, den använder jag ganska mycket till olika typer av mat. Men det är ganska enkelt och mycket roligare att blanda egna "rubs"
Ett trevligt rökspån att använda är Jack Daniel Tennessee Whiskey, det säljs bland annat på nätet.


Kocken

Citat från: Urban skrivet 2007-04-26 19:58
Jag använder mest Weber rökspån hickory eller mesquite.. Jag har aldrig provat Jack Daniels Whiskey-Ekfatspån...
Är det verkligen möjligt att kunna utskönja någon smak ifrån Whiskeyn när man använder den i röksyfte?.
Blir blir smaken annorulnda av detta spån på något vis jämfört med hickory?.


Ekspån ger en fyllig men inte lika kraftig röksmak som hicory eller mesquite. Sedan att det smakar så mycket whiskey kan jag inte säga, men det doftar det om spånen. Passar bra till fläsk,  kyckling, skaldjur och fisk det fungerar även på mörka köttsorter men då är nog hicory bättre.
Driver en webbutik med köksredskap

Urban

Ok.. Måste nog försöka få tag på en påse Jack Daniels rökspån då!.
Det är aldrig fel att prova något nytt helt enkelt  :).
Har du föresten provat Chef Paul Prudhomme´s kryddserie?.

Pite-Långnäs

Man tager vad man haver, allt på en höft.
Brukar pytsa i lite Tai sweet chili sås, det bli ra konsisens.Testa oxå Oyster sause.
SKÅP RENSNING:
Drick lite vin till
TÖM O GLÖM allt blir en överraskning!!!!!!!



Urban

Improvisations marinad a´la Långnäs. Btw.. Ostron sås är en mycket bra smaksättare till olika sorters mat  :).

Andreas

Har någon provat med något riktigt stort nån gång? Kalkon? Oxbringa? Verkar spännande det där att köra grillen nån halvdag som dom stora pojkarna och flickorna på andra sidan pölen...
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Du bör använda metoden Indirekt grillning då.
Det betyder att: När kolet fått en fin glöd delar du upp kolet i 50/50 på var sin sida i grillen och ställer det du ska tillaga i mitten på grillen.
På så sätt blir inte kycklingen bränd av kolet utan kan tillagas under mycket längre tid.
Man måste ändå ha lite koll på det man tillagar så att det inte bränns vid, och vid eventuellt behov lägga en folie på gallret om så behövs.

Andreas

Kallar du kyckling för riktigt stort??

Jag vill ha rapporter om kalkoner och oxbringor, inga små kycklingar!
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Har du förresten provat att grilla en hel bit rimmat sidfläsk nån gång?(med rökspån förstås).
Om du inte har det så är det också nånting som REKOMMENDERAS!!.
Att efter grillningen avnjuta det rökgrillade fläsket tilsammans med ett par iskalla pilsner är så gott att man "nästan" blir religös.

smokehead

Citat från: Urban skrivet 2007-05-09 20:24
Det låter faktiskt oerhört gott må jag säga.. Fast jag tror nog att grannarna skulle tro att jag rökt på eller nåt ifall att jag ställde mig å grilla i December hehe!!.
Jag tror faktiskt på att använda röksspån och ge den en liten touch av röksmak.
Nu har du satt griller i huvudet på mig  ;D


Alltid trevligt med lite nya grilltips. Den har blivit så populär att jag även grillar svärmors skinka samtidigt.

smokehead

Citat från: Urban skrivet 2007-05-09 20:28
Har du förresten provat att grilla en hel bit rimmat sidfläsk nån gång?(med rökspån förstås).
Om du inte har det så är det också nånting som REKOMMENDERAS!!.
Att efter grillningen avnjuta det rökgrillade fläsket tilsammans med ett par iskalla pilsner är så gott att man "nästan" blir religös.


Har jag faktiskt aldrig testat. Men det låter oerhört gott. Det måste jag verkligen prova.
Det absolut godaste man kan göra på en grill är lammstek enligt mig. En rejäl marinad med rosmarin, vitlök och olja passar utmärkt.

Urban

Lammstek har jag faktiskt provat. Dock ej med vitlök o rosmarin  :P. Jag körde den naturell med salt o peppar endast vilket också blev jättegott.
Lamm i sig är ju så smakrikt och går sällan att misslyckas med.
Men jag ska absolut prova med vitlök och rosmarins varianten.
Använder du färsk eller torkad rosmarin då?

smokehead

Oftast använder jag torkad. Och alltid mycket vitlök. Avnjutes helst med ett riktigt gott rödvin. Under grillningen passar ett glas Ardbeg fint. :)

Urban

Måste få rekommendera om en sak till...
Att grilla färskt skivat sidfläsk är nånting som slår det mesta i grillväg (enligt mig alltså).

Skiva färskt sidfläsk, torrkrydda bitarna med grillkrydda, låt bitarna ligga å suga i sig lite av saltet från grillkryddan och sedan är det bara att köra på.
Fläsket blir mycket smakrikt och saftigt pga. att det är mera fett i sidfläsk men Oooooooooii så gott.
Enda nackdelen är att man inte kan lämna grillen när man grillar sidfläsk..
För det första går det väldigt fort.. och det är ju bra
Men för det andra kan det lätt börja brinna pga. nerdroppande fett, så man måste flytta bitarna lite då och då.
Men det är 100%igt värt besväret.. Serveras till en potatissallad och kall pilsner förståss  :P

smokehead

Börjar nu bli riktigt hungrig... ;D

En annan sak som bör testas är hel fläskkarré i bit. Läggs i en marinad av chilisås, sirap, honung, cayennepeppar, chilipulver, grovmalen svartpeppar och olja. skall ligga i ett dygn. Något mörare än detta får man leta efter. Brukar köra bitar på mellan 2 - 2,5 kg.

Urban

Klockan e 21:04 nu.. Undra om det är för sent för att tända grillen??? ::). Magen börjar knorra lixom..

smokehead

Citat från: Urban skrivet 2007-05-09 21:04
Klockan e 21:04 nu.. Undra om det är för sent för att tända grillen??? ::). Magen börjar knorra lixom..


Egentligen är det alltid läge att tända grillen.

Sweber

Man behöver inte använda rökspån för att det ska bli gott med bbq-grillning. Hickory har dessutom en ganska speciell smak tycker jag. Det viktigaste med bbq-grillning enligt mej är att hålla nere tempen och uppe luftfuktigheten och ha tålamod att låta det ta lång tid. Karrestekar och tjocka revben blir saftiga och mjälla av tillagningsmetoden, inte av röken. Så gillar man inte den typiska bbq-röksmaken, kan man bbq-grilla ändå. Själv har jag oftast plommanträ som rökgivare när jag bbq-grillar. man får dessutom en del mild röksmak från kol/briketterna när köttet får ligga på i så många timmar, ofta 6-7 timmar för en karre på 2.5 kg.

Jag har grillar en halv kalkon med indirekt värme en gång. Halvan vägde 5kg och det var precis att den fick plats under locket.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Urban

Det har du alldeles rätt i. Man behöver ju inte använda något spån om man inte vill.
Locket är det absolut viktigaste att komma ihåg att använda om man vill ha ett riktigt bra resultat på köttet.
Jag föredrar att använda rökspån, men är man utan så funkar det lika bra också.
Men jag tycker att röken från tex. hickory skänker en mustighet till köttet som är såååå gott  :P

crlhrv

I den här artikeln http://www.aog.se/Artikel.aspx?bid=1065405&ct=9&kid=1 menar årets kock att man kan lägga i örter i kolen för att få mer smak på köttet. Någon förklaring till vilka örter, mängder eller om de ska behandlas på något sätt finns inte. Någon som vet eller har idéer?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Urban

Man kan lägga i hela kvistar av rosmarin eller basilika för god doft och smak på det som grillas. Glöm bara inte bort att örterna måste ligga i vatten och genomblötas ordentligt före man lägger dom på kolet annars brinner dom upp på en gång.

Apelsin eller citronskal ska visst också ge god doft och smak.

Sweber

Jag kommer att bbq-grilla en benfri karrestek på knappt 3 kg imorgon. Om intresse finnes, kan jag försöka att komma ihog att ta lite bilder.
Weber One Touch Gold 22,5" lätt modifierad, samt Weber Go-Anywhere helt i orginal.

Urban

Sweber: Behöver du fråga?  ;).
Självklart vill vi att du fotar och lägger in bilder i forumet  ;D.
Skulle du kunna göra steg för steg bilder?.

Andreas

Berätta gärna om tider, temperaturer, kryddor och tillbehör också! Men glöm inte att njuta av maten. ;)

Urban: när du säger genomblöta så menar du torkade örter förmodar jag? Skulle man inte kunna lägga färska örter direkt på kolet?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Näe Andreas.. Jag menar färska örter.

Andreas

Men färska örter i blöt.. nu hänger jag inte med, färska örter suger väl inte vatten?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Färsk rosmarin har ju lite träigare stam.. Lite bark kan man väl säga. Jag kan tänka mig att den suger upp lite vatten och fördröjer antändning av örten så att det hinner ryka på köttet litegrann.
Jag är absolut ingen expert inom området, utan har endast läst litegrann om örter och grillning..
Så vill du veta "exakt" måste du nog fråga någon annan tror jag.

agnetasch

Jag fick en kruka rosmarin som gå-bort-present på ett grillkalas.Ivrigt plockade jag kvistar av den o slängde på glöden,inte sjutton luktade det nåt,dom bara brann upp.Jag skulle ha känt till ditt råd Urban o lagt dom i blöt.

Urban

2007-07-06 16:44 #37 Last Edit: 2007-07-06 16:46 by Urban
 ;). Låt dom ligga å dra i vatten 40 min till en timme nästa gång så går det säker bättre.

Stig Strandberg

Jag har testat med JD rökspån. Vill minnas att det var på Bauhaus jag köpte det. Som nämnts ovan luktar det himmelskt och ja, det blir en svag arom av den ädla drycken i köttet. OBS att du måste lägga spånen i blöt en halvtimme först. Ska testa hickory från Weber nu i vår.
8)

Stig Strandberg

En rättelse:
JD rökspån finns på Bauhaus men det var på Cheapy i Varberg jag köpte dem. Länk nedan.
http://www.cheapy.se/Produkt___ROEKCHIPS_31671_____
;D

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal