Skriv svar

Följande fel inträffade under postandet av inlägget:
Varning - medan du läste inläggen, hann någon posta ett annat svar i ämnet. Du kanske bör se över ditt inlägg.
Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Mat-Janne
 - 2018-01-05 16:44
Citat från: RÖKOWE skrivet 2017-10-20 18:46
Jag köpte rökgeneratorn på Jula

Sökte på rökgenerator på Jula utan resultat. Har du en länk till produkten?
Skrivet av Andreas
 - 2017-10-21 10:06
Borde det inte gå att mäta temperaturen på värmeelementet och på så vis avgöra om det är defekt eller ej?
Skrivet av RÖKOWE
 - 2017-10-20 18:46
Jag köpte rökgeneratorn på Jula och efter 2 alplattor slutade den fungera eller rättare sagt den brände alplattan ytligt. Åkte ut till Jula och fick en ny men med samma dåliga resultat. Undrar om man kan hitta en transformator man kan använda och få lite fart på eländet, Ngr tips?
Skrivet av agnetasch
 - 2014-09-28 08:39
Svår fråga. Ska du spruta köttet eller lägga det i saltlake? Vill du ha nitrit i saltet? Är det "eget" sidfläsk eller ska det köpas? Ofta är det lättare (o billigare) att få tag på rimmat fläsk i butikerna än färskt. Det rimmade är klart att läggas i röken. Berätta mer om hur du har tänkt dig :)
Skrivet av Smok
 - 2014-09-27 06:19
Hej jag har köpt en smokai den funkar bra.Så jag ska kallröka. Byggt eget rök skåp av råspont.Behöver ett bra recept på saltning av  kött ( sidfläsk )
Skrivet av Marita
 - 2014-01-14 18:06
Köpte enheten på Jula till sambon men det blir ingen rök. När jag skulle byta pucken var den bara lite svart efter slingorna. Har provat den i ett rökskåp. :(
Skrivet av Skogis
 - 2013-08-17 11:43
En annan favorit är kallrökt ost. Köp en rejäl bit Gouda och dela i lagom bitar för att få så stor rökyta som möjligt. Kallrök i 3-4 timmar och förpacka sen osten, gärna med vakuum och lägg den i kylen i minst 3-4 veckor. Ju längre desto bättre. Jag har provat med andra sorters ost men röksmaken funkar inte i mitt tycke med starkare ostar. Möjligen vanlig hushållsost eller Edamer.
Det går även utmärkt att röka brietårtor och äta direkt.
Skrivet av agnetasch
 - 2013-08-13 11:27
Ett mycket bekvämt sätt att röka lax är att eftersalta den. Rök en laxsida på 1 kg (förslagsvis i 40-50° c:a 5 timmar) Strö sedan på 2 tsk ojoderat salt. Klart!
Skrivet av Roger
 - 2013-08-12 21:52
Laxen ska testas Skogis :). Tack allesammans för input i tråden. Mer tips och råd tas tacksamt emot  :) både recept och tillvägagångssätt
Skrivet av Roger
 - 2013-08-12 21:51
Denna debut gav mersmak!!. Efter 36 timmar tog jag ut fläsket då hade det också fått lite färg. Pga av den låga tempen (9-10 grader) så borde det ju ta sin tid. Efter 36 timmar som sagt tog jag ut biten, då hade den vart rökbehandlad i 30 timmar ( vilade från rök i 6 timmar under natten) då hade den fått färg, dock hade ytterligare x antal timmar inte skadat för färgens skull. Kunde inte hålla mig utan skar till ett par skivor och stekte direkt......vid alla grönsvansade isbjörnar så gott det blev. Känns ju som att det inte skadat om man kunde få upp tempen lite men det är ju inte lätt i ett kylskåp. Men man kan ju använda nåt annat som rökskåp. Nu ska det testas vidare. Detta var ett enkelt och prisvärt sätt att ge sig in på kallrökningens område. Kan skarpt rekommendera denna rökenhet.
Skrivet av Skogis
 - 2013-08-12 08:08
Citat från: Roger skrivet 2013-08-10 17:23
Halloj!! Håller på att kallröka sidfläsk. Hur länge kan man räkna med att det tar innan det syns att den vart i ett rökskåp överhuvudtaget? Den var torr och fin innan jag lade in den. Börjar att kunna skönja en viss liten färgförändring i fettranden men den förändringen är ytterst liten. Har räknat med att ha den inne i minst 12-14 timmar men trodde att det skulle märkas nåt efter halva tiden. Kanske får räkna om tiden och låta den ligga inne betydligt längre. Tacksam för tips.

Något som är viktigt vid all rökning är att ytan på det du ska röka inte är fuktigt. Är ytan blöt så blir det inte så mycket färg. Letar du runt lite så kommer du att hitta instruktioner gällande kallrökning som säger röktider från 12 timmar till flera dagar.

Vill du göra något gott som går relativt snabbt så ska du kallröka lax. Helt underbart gott, och röktiden är bara 3-4 timmar.
Skölj en laxsida i vatten och lägg på en bädd av grovsalt, lägg rikligt med salt ovanpå och ställ in i kylen i ett dygn. Skölj av saltet och lägg laxen i vatten någon timme för att dra ur den värsta sältan i ytan. Torka av och lägg på ett galler i kylen över natten för att torka lite tills det är dags att röka. Rök laxen i 3-4 timmar. Nu kan man lägga fisken i en plastpåse, men låt den ligga i kylen över natten för att röksmaken ska fördela sig. Nu är den klar!
Snabbt va ;)
Skrivet av Marita
 - 2013-08-11 19:54
Tack ;)
Skrivet av Lasse
 - 2013-08-11 19:17
Skrivet av Marita
 - 2013-08-11 13:04
Vad heter mackapären du köpte på Jula, sambon är väldigt intresserad men vi hittar inget bland rök eller grillgrejorna? Tacksam för svar.
Skrivet av Roger
 - 2013-08-10 17:23
Halloj!! Håller på att kallröka sidfläsk. Nu har det legat i rökskåpet under konstant rökbehandling i 7,5 timmar i en temperatur av 10grader. Det är riklig rökutveckling men det blir ingen färg på sidfläsket. Biten som jag nu debuterat med är på knappa kilot....hur länge kan man räkna med att det tar innan det syns att den vart i ett rökskåp överhuvudtaget? Den var torr och fin innan jag lade in den. Börjar att kunna skönja en viss liten färgförändring i fettranden men den förändringen är ytterst liten. Har räknat med att ha den inne i minst 12-14 timmar men trodde att det skulle märkas nåt efter halva tiden. Kanske får räkna om tiden och låta den ligga inne betydligt längre. Tacksam för tips.

Annonser

Powered by EzPortal