En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Skogis

Sidor: [1] 2 3 ... 20
1
Det var inte en engångsföreteelse att butiken saluförde Kållapphjärta :)
Förbarmade mig över en bit på 750gr den här gången. Hittade en bit som var jämntjock så resultatet ska bli jämnare den här gången.
Mycket gott grillkött!

2
Visst kan man hitta fisklukt när man öppnar röken efter en lax eller två. Men rökdoften tar glatt över så fort jag startar rökgeneratorn och skulle man då försöka lukta i skåpet lär man få en rejäl hostattack.

Har dock en fråga själv.
Ska man tvätta röken invändigt? Botten har jag tvättat några gånger för den gror igen rätt så fort men behöver man tvätta rent sidor och tak? Dom har gått från ljusbruna till snart tvärsvarta nu.

3
Håller med agnetasch.
Att röka i en Aburök tar inte så lång tid och ev grannar hinner inte reagera, men ska man röka kött eller kallröka håller man på betydligt längre och den goda rökdoften uppskattas kanske inte av alla.

Att kunna kallröka är nog det som jag har störst nytta av.
Den här finns att köpa lite varstans och ger dig möjlighet till att kallröka i en vanlig klotgrill eller i vilken tunna som helst.
http://www.nimaab.se/se/art/kallrokningspaket.php
Tror att den fungerar som rökgenerator vid varmrökning också, man ska kanske inte ha den precis över värmekällan bara.

Rökt ost är enkelt med kräver en vakuummaskin, utgå från Gouda eller Edamer. Skär osten i skivor som är 2cm tjocka och kallrök i 3-4 timmar. Paketera ostarna och lagra i 3-4 veckor så smaken sätter sig. Nyrökta smakar dom bara beskt.

Kallrökt Brie ska ätas omgående och vinner inte på lagring alls. Kallrök en hel Brietårta av valfri storlek och bjud på ostbrickan.

Kallrökt lax är också enkelt, köp färsk lax och lägg på salt i ett dygn. Tvätta av saltet och låt fisken torka innan man kallröker den i 3-4 timmar. Förvara laxen i en plastpåse 1-2 dagar innan du börjar äta på den så blir röksmaken mildare och sältan sätter sig. De första skivorna brukar vara rätt salta men när man kommit in en bit i fisken blir den mycket god.

Börja med vad du har och fundera på hur stor rök du kanske behöver, för min del växte jag ur Bradleyn (76 liter) rätt så omgående och byggde en stor en rackare på 490 liter och är helnöjd.

4
Blev med en ny kokbok igår.
Verkar vara en bok i min smak med grundrecept på allt från torkat kött, ostbågar och fruktsoda till kryddblandningar för Sambal olek och Worcestershiresås eller kanske Håpesås.

Men om systrarna har testat allt och själva samlat in recepten vill jag nog ha osagt.

5
På bilden som jag ser så står det inte "Kållappshjärta" utan "Kållapphjärta".
Gör det stor skillnad med ett S eller ej?

@Gastrofysik
Helt rätt beskrivning, 3 dm lång, 3-4 cm tjock som bäst  och 1 dm bred på det bredaste stället med grova fibrerna på tvären och väl marmorerad.

6
Tydligen fler än jag som inte har koll på Kållappshjärta :)

Behandlade den som en flankstek med mycket gott resultat. Grillade den på hög värme i 4-5min per sida och lät den vila i folie 10min innan jag skar upp den.
Köttet var väl melerat, nästan som en prickig korv och hade en god köttsmak. Denna styckningsdetalj kommer att köpas fler gånger om jag bara hittar den.

7
Slog till på 600gr Kållappshjärta innan i veckan, skulle tro att det är en variant på flankstek men är inte säker.
Planen är att grilla, men ska jag gå på den som en flankstek eller?

8
Smaken blir ännu bättre av att lagras!
Har bara en påsen kvar och nu ångrar jag att jag inte köpte mer sill :)

9
Har inte funderat på varför mer än att det skulle vara onödigt med för mycket vatten.
Ville ha rimlig koll på att potatisen inte blev överkokt så jag kokte 2kg åt gången, fiskade upp den när den var färdigkokt och fyllde på med 2 nya kilo.
Jag var väldigt ekonomisk vad det gäller vattenmängden :)

10
Vad är anledningen till att man bara ska vatten så det precis täcker potatisarna när man kokar dom?
Har det bara med ekonomi eller har det med mineralurlakning?

Ska koka 6kg ikväll som ska bli pommes om 2 dagar, är ju en underlig kombo på att kunna lägga hur mycket jobb som helst men ändå försöka gena så mycket som möjligt. Har därför kommit fram till att tvättad potatis fungerar utmärkt oskalad till pommes :)

11
Får komplettera innehållet på hamburgerdressingen.

Jag har ju
Hackad inlagd gurka, hackad gul lök och hackad vitlök i lagom mängd i också.

12
Har insett att hastigheten på vispen/kniven påverkar hur fast och vit majjon blir. Slafsar jag runt med en elvisp blir inte majjon varken vit eller fast, smaken blir också mer oljig, men busar jag på med mixern och låter all olja droppa ner i skålen blir majjon vit som snö och kan skäras i kuber om så önskas. Smaken är inte alls oljig utan blir bara oförskämt god.

13
Maträtter, recept, tillagning / SV: Grillad sparris
« skrivet: 2017-05-14 21:16 »
Missade frågan om hur man åker på en sådan.
Jo, man tar sig till sparrisdistriktet söder om Bremen, tar in på hotell och äter sig igenom de sparrismenyn man hittar. Det är den enkla varianten. den funkar hel maj månad. De flesta restauranger har en specialmeny för sparris just nu.


Vill man köra hardcore finns det Spargeltour att anmäla sig till. Men att se hur en sparris växer är inte så spännande.
Kan erkänna att det bara är ett svepskäl för att få åka bort ett tag :)

14
Maträtter, recept, tillagning / SV: Grillad sparris
« skrivet: 2017-05-14 08:48 »
Det är i egen regi.
Vi åkte till Holland för några år sedan och passerade många skyltar på vägen som berättade om den fantastiskt nyskördade Sparrisen.

I år skippade vi Holland och gick direkt på sparrisen :)

15
Maträtter, recept, tillagning / SV: Grillad sparris
« skrivet: 2017-05-13 22:42 »
Apropå sparris ;)
Har dristat mig att åka till Wildeshaus en bit söder om Bremen på sparrissafari :)

Grunden är 450gr vit sparris med smör, kokt potatis och Hollandaisesås. Sen kan man om man tvunget vill väljer till rökt lax, snitzel i olika storlekar, rumpstek, kycklingbröst eller stekt gös.
Snitzel i 150grs variant (igår) och laxen är nu avklarad :)
Senaste restaurangen frågade hur jag ville ha sparrisen kokt, välkokt eller med tuggmotstånd.
Tuggmotstånd blev valet och det var hur gott som helst.

16
Maträtter, recept, tillagning / SV: Grillad sparris
« skrivet: 2017-05-05 13:26 »
Låter som att det inte var den bästa sparrisen.
Du tog väl inte skyltexemplaret i plast av misstag när du handlade? ;)

Grillar sparris då och då på samma sätt som du beskrev enligt Goggle, på med lite olja och sen grilla till grillyta uppstått, ca 2min på var sidan. Har inte varit med om din erfarenhet själv.

17
Maträtter, recept, tillagning / SV: Chicken Kiev
« skrivet: 2017-05-02 20:10 »
Låter mer som på riktigt men detta funkade bra.

Är originalreceptet med kryddsmör?

18
Maträtter, recept, tillagning / SV: Chicken Kiev
« skrivet: 2017-05-02 08:52 »
Diners Drive-ins and Dives med en kille som heter Guy Fieri på någon av TV-kanalerna.
Jo, jag erkänner att jag tittar på det.
Men om man bortser för alla varianter på pulled pork burgare så kommer det ett och annat guldkorn då och då.
Chicken Kiev, veganburgare, hur man får till Buffalo wings, friterad fläsksvål är väl några saker som väckt mitt intresse.

Sökte på nätet och hittade Guys egna recept på Chicken Kiev.
Justerade kryddningen som vanligt efter vad som fanns hemma.
smör, timjan, persilja, vitlök, dill, rökt paprika, riven ost, dragon, hackad chili i lagom dos blandas till kryddsmör, rullas i plastfolie och fryses. Kycklingfärs fördelas till 100gr burgare, skär en bit kryddsmör och göm smöret (15-20gr) i färsen. trippelpanera med mjöl, ägg, ströbröd kryddat med basilika, vitlökspulver, salt, peppar, lökpulver (Italien breadcrumbs), ägg och till sist panko.
Fritera tills den fått en bra färg, efterbaka i ugn 185° tills färdiga 10-15minuter.

Vi åt det med pressad potatis.
Det blev gott men jag ska nog krydda upp köttet för sig nästa gång, det blev mest en panerad gummiboll med smör i. Kycklingfärs är ett klistrigt gegg att hantera.

19
Maträtter, recept, tillagning / SV: Sous vide light
« skrivet: 2017-04-30 09:32 »
Dottern har köpt en så jag får nog låna den om suget blir för stort.

Vet inte om det är den syrefria miljön i sous vide som är eftersträvansvärd men den ställer till det. Ev rester oxiderar snabbt om man inte dränker köttet i sås eller sky. Köttet blir mycket gott när det är färdigt men dagen efter smakar det mest järn, den vackra djupa röda färgen omvandlas snabbt till en grå oaptitlig syn.
Nä, sous vide ska ätas omgående!

Ikväll blir det Chicken Kiev inspirerad av trippel-D  :)

20
Maträtter, recept, tillagning / SV: Sous vide light
« skrivet: 2017-04-28 09:09 »
Hittar inte tråden så jag kan inte dementera med säkerhet vad som är skrivet, men jag har ingen crock pot gryta. Har stått och klämt på en i butik men har inte kommit till skott.

Lånade ut min sous vide potta till min son dagarna innan jag själv skulle sous vidda oxkind :-\ Det var då jag provade om min varmluftsugn kunde klara att hålla tempen med tillräcklig precision. inuti grytan med vatten låg tempen som gjuten på önskad nivå, men när jag mätte i ugnen for tempen upp och ner oroväckande mycket.

Jag hittade påsar som ska vara godkända för uppvärmning (dom används egentligen för att koka julskinkor i) hos min fjälsterleverantör, lite väl stora men det har inte varit några problem att dela till lagom storlek. Sen om dom är bättre vet inte jag, finns säkert något gott i den plasten också.

Är väl mest brydd för plasten om den ska hållas varm i 24-48 timmar, eventuella gifter lakas nog ur då. Men jag har tillagat ankbröst med gott resultat i vanliga vakuumpåsar innan jag fick tag på dom jag har nu.

Har startat med varmt vatten om det bara är någon timmes tillagning annars har jag inte brytt mig.

Man får sålla rätt friskt bland föreslagna temperaturer och tider som finns att hitta.
Ankbröst ska ha 1,5timme i 58° på ett ställe men 3 timmar i 62° på ett annat och 1 timme vid 57° på en tredje plats. Har använt mig av den sistnämnda med gott resultat.


Sidor: [1] 2 3 ... 20
- Annonser -