En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - Skogis

Sidor: [1] 2 3
1
Köksredskap, utrustning och maskiner / Springform till korv?
« skrivet: 2017-08-25 23:55 »
Jag gör mortadella lite då och då men är nu utan ett stort korvskinn. Mortadella är en stor korv Ø140-150mm så min tanke är att kanske göra en variant på springform istället för korvskinn.
Skulle det fungera, eller kommer det bli katastrof när korven sväller av värmen när jag kokar den?

Om det fungerar är planen att ha en tunn plåt (0,4mm) som svep och någon form av gavel som kan skruvas eller knytas fast mot ändarna. Gaveln skulle även hålla svepet som ett tunnband så att korven inte sticker iväg på diametern.

2
Köksredskap, utrustning och maskiner / Manligt stekjärn??
« skrivet: 2017-08-21 12:49 »
Har hittat en leverantör på nätet som heter expondo.se
Har köpt en svets där som jag är nöjd med och också köpt en hushållsassistent på 9 liter som varvar 100-2800 rpm som jag slår majjo i men också mixar korvsmet i med gott resultat.

Men nu hittade jag ett stekjärn i kolossalformat!! Ø800mm stort vägandes 45kg.
http://www.expondo.se/bartscher-stor-stekpanna-gjutjaern-800-19368?c=5239

När använder man ett sånt??

3
Maträtter, recept, tillagning / Kreolinspirerad kräftskiva
« skrivet: 2017-08-02 21:51 »
Ska bjuda på kräftor på fredag och funderar på att köra den kreolska variant med varma heta kräftor och räkor serverade direkt på bordet tillsammans med bitar av majskolvar, hela champinjoner, hela vitlökar och kryddstarka korvar.

Funkar det med pommes till, eller ska man ha kokt potatis som originalreceptet säger?
Det verkar lite torrt med kokt potatis till utan någon form av sås.

Kommer ha vanlig majjo, aioli och chilimajjo till pommesen i så fall.

4
Blev med Hagdahls kokbok av en händelse.

Intressant är att han ondgörs sig över styggelsen margarin som enligt honom inte är speciellt användbart om man har tillgång till riktigt smör.
Trodde i min enfald att margarin var ett nytt påfund(kanske från kriget), men det fanns tydligen på 1870-talet.

Har inhandlat 2liter champinjoner som ska behandlas enligt följande.
Tror nog att copyrighten har slutat gälla :)

"Sedan rotändan afskurits, sönderdela svamparne, läggas i en lerkruka samt beströs väl med salt, i synnerhet ofvanpå.
Stå i 3 á 4 dagar och omröras dagligen. Saften afhälles genom linne och mätes. Till 40cl. deraf tages 4 gr. hel peppar och ett blad muskotblomma; hopkokas öfver stark eld tills dess endast hälften återstår, slås i en kruka som betäckes med mångdubbelt linne, och ställes i svalt rum till följande dag. Afhälles då sakta från bottensatsen och buteljeras. En tesked olja slås öfverst i hvarje butelj, varefter de korkas, hartsas och förvaras.
Anm.
Den i handeln förekommande champignonsojan är vanligen så underhaltig, att besväret med denna tillredning väl lönar sig."

När jag stod med 2 liter champinjoner i butiken insåg jag att detta aldrig kommer att löna sig, men när jag kolla i sortimentet av soyasås visade det sig att det finns inte någon champinjonsoya alls. Alla soyasås som säljs i den butiken jag var i var gjord på sojabönor, även mushroomsoya.

Återkommer med rapport hur det gått om någon vecka.

5
Blev med en ny kokbok igår.
Verkar vara en bok i min smak med grundrecept på allt från torkat kött, ostbågar och fruktsoda till kryddblandningar för Sambal olek och Worcestershiresås eller kanske Håpesås.

Men om systrarna har testat allt och själva samlat in recepten vill jag nog ha osagt.

6
Slog till på 600gr Kållappshjärta innan i veckan, skulle tro att det är en variant på flankstek men är inte säker.
Planen är att grilla, men ska jag gå på den som en flankstek eller?

7
Vad är anledningen till att man bara ska vatten så det precis täcker potatisarna när man kokar dom?
Har det bara med ekonomi eller har det med mineralurlakning?

Ska koka 6kg ikväll som ska bli pommes om 2 dagar, är ju en underlig kombo på att kunna lägga hur mycket jobb som helst men ändå försöka gena så mycket som möjligt. Har därför kommit fram till att tvättad potatis fungerar utmärkt oskalad till pommes :)

8
Maträtter, recept, tillagning / Cassava frites
« skrivet: 2017-03-29 12:55 »
Såg filmen Chef härförleden, och blev sugen på att testa Cassava frites.
Första gången blev väl sådär, mycket stärkelse kvar så man blev potatismjölig i munnen. Andra gången blev betydligt bättre, ingen stärkelse kvar alls när jag gjorde som nedan. Smakar lite som ett vegetariskt alternativ till friterade fläsksvålar  :)
Cassavan ska vara helt vit inuti, har den bruna stråk i sig är den för gammal och inte god.

Skala Cassavan, dela till lagom stavar, koka, häll ut på en braspanna och låt stavarna kallna, pilla bort rotnerven från mittenbitarna, förfriteras i 150° en stund, kallna, slutfritera vid 180° tills dom fått önskad färg. Lägg dom på hushållspapper, salta och börja ät.

det där med blåsyra har ni koll på så det behöver jag nog inte nämna.

9
Dags för ett sista fläskytterfiléäventyr för den här gången.
Hade en filé kvar men när denna är klar kommer det nog ta ett tag tills nästa orgie i ytterfilé. Skar upp köttet som en spiral utifrån och in så jag fick en hel sida.
                 
Hemrökt bacon, oliver och soltorkade tomater. Sen på med rosmarin, krossade lagerblad och mozzarella. Rulla ihop och knyt så den inte öppnar sig. Givetvis saltade och pepprade jag innan jag rulla ihop konstverket.

Slutligen på med rosmarin och timjan innan den åkte in i ugnen.

10
Har lagat snitzel ett flertal gånger med fläskytterfilé som råvara men denna gången stektes köttet som man gör i Österrike. I förra månaden var vi hembjudna till ett par där frun i huset härstammar från Österrike, vi blev bjudna på snitzel och åt med god aptit. Hemligheten är att snitzeln ska stekas i mycket fett, i princip friteras vilket gjordes idag. Gott!!

En sån här känner de flesta igen. En gourmemörad (vad nu det är?) fläskytterfilé på strax över 1 kg.


Putsad och delad i 8 bitar.


Jag använder smörgåspapper när jag bankar ut köttet, tycker att det inte kliner så mycket då.


Hemligheten!! 1-2cm olja i pannan :)


Resultatet!

Hittade ett recept på snitzel på nätet för några år sedan. Letade efter vad man kunde göra med just ytterfilé eftersom det har blivit vanligt med sådan till lågt pris. Vem det var som hade bankat ut en snitzel från den köttbiten kommer jag inte ihåg men det var ett bra förslag. Köttet blir väldigt mört och inte så torrt som den styckningsdetaljen annars tenderar att bli. Att fylla en tallrik med bara en snitzel är inte svårt, skär bara tjockare bitar som utgångsmaterial så kan dom bli stora som dasslock :)

11
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / Egenrökt kassler.
« skrivet: 2017-02-04 19:51 »
Så har man trillat dit igen ???
Var och handlade och hittade på fläskmästarbit och fläskytterfilé till lågt pris, fläskmästaren står jag över för tillfället men det blev några ytterfiléer.
Brukar skära den i tjocka (2-3cm) skivor och banka ut dom till snitzel med gott resultat men efter en snitzelhelg får jag hitta på något annat.
Kassler är ju benfri kotlettrad så det bör gå att göra kassler på bitarna jag köpte. Just nu ligger köttet i 8% saltlag tillsammans med 3 bitar rimmat sidfläsk som ska bli bacon.

Om 2 veckor räknar jag med att köttet är genomsaltat och kan lakas ur och varmrökas, sidfläsket kallröks för sig efter att även det lakats ur några timmar. Men......jag funderade på om jag skulle sous vide tillaga kasslern, men då får jag nog göra det innan rökningen, röksmaken kan nog bli lite väl häftig annars.

Finns det någon med erfarenhet kring detta som kan dela med sig?

12
Eftersom jag stoppar mina egna prinskorvar är det ju intressant att smaka om det kommer något nytt på marknaden. Är dock inte beredd att betala 89:- för 600gr korv trots att den ska vara handknuten. Men nu efter julen fanns det kanske inte så förvånande gott om korv till reducerat pris. Så jag fick köpa dessa delikatesser för endast 35:-/pkt

Hur dom smakade? Som köpekorv smakar när den är i den bättre delen på smakskalan. Jag kommer inte att köpa dom igen men jag slänger inte korvarna som blivit över. Det händer annars allt som oftast. Har dock en tillverkare som jag stödköper när frysen är tom, Ernst är inte den.

Men om man nu tvunget ska hävda att korven är handknuten bör den ju kanske också vara det. Kanske var det en lärling som tvinnat korvarna som låg i min paket men knutna var dom inte.

I-landsproblem? Ja egentligen, men räcker det inte med att skriva Ernst julprinskorvar på paketet?

13
Allt började med att jag innan jul fick i uppdrag att köpa ostfyllda paprikor i olja som skulle ges bort i julklapp. Dom såg rätt tråkiga ut så glad i hågen inhandlades det istället snackspaprikor och bulgarisk ost. På originalförpackningen stod det att paprikorna var fyllda med ost av fetaostkaraktär :)

Det jag hittade var just bulgarisk ost av fetaostkaraktär. Paprikorna kärnades ur och grillades i stekpannan och fylldes sen med mosad ost( synd att kalla det ost egentligen) som var uppkryddad med diverse örter. Oljan blev sen kryddad med chiliflake och grillad vitlök. Betydligt godare än det som var i burken som jag också köpte för att ha som referens.

Nu har jag fastnat lite i den där ostkrämen och vill använda den till annat, borde det inte bli gott med kryddad sådan till grillat kött, lite som kryddsmör fast med ostmassa istället? Vitlök, chiliflake, örter eller dijon skulle väl kunna funka?

Hur beter sig ostmassan när den blir varm? Har letat lite på nätet men det verkar lite skralt med recept, eller så söker jag kanske bara på fel ord.

14
Blev med 2 kg sillfiléer på lillejulafton. Den lokala butiken hade missbedömt hur mycket som skulle säljas så nu reades den ut för 9:90/kg.

1 kg stektes efter att ha vänts i rågmjöl/ströbröd (rysligt gott med tunnskivad lök på knäckebröd) Det andra kilot ligger nu i en burk med kryddblandning som jag hittade på meny i P1 och ska förhoppningsvis bli den godaste matjesill jag ätit. Det ska ta en månad för att bli klart och hålla i upp till ett år. Då blir det kanske egen matjesill till midsommar :)



15
Majonnäs är basen i ett antal röror som jag svänger ihop då och då.

Röbetssallad
Tärnade inlagda rödbetor och Majjo

Gurksallad
tärnad inlagd gurka och Majjo

Mimosasallad
cocktailblandning och Majjo

Remouladsås
hackad pickles (inlagd morot, blomkål, syltlök och gurka) curry och Majjo

Hamburgerdressing
Chilisås, bbqsås och Majjo

Räksallad
skalade räkor, dill, citron och Majjo

Vad skulle man göra utan sin majjo?
Har provat med gräddfil, creme fraiche och yoghurt men majjon är klart godast i min mun :)

16
Fick en tidig julklapp idag :)


Några förslag på vad man kan hitta på med dom?

17
Den kallrökta laxen är en hit, barnsligt enkel att göra men borde det inte gå att göra samma sak med sillfilé?
Köpte sillfilé idag och får nog sockersalta några och prova.

Efter en sökning hittade jag bara kallrökt sill på ett ställe, och det var på en delikatessbutik.

18
Råvaror, halvfabrikat / Vad kan man göra på slotts senap?
« skrivet: 2015-11-01 19:08 »
Var och handlade och blev med 2st 450gr burkar slotts senap. Planen är att man kanske kan använda dom som en bas till en roligare senap än originalet.
Är det lönt eller ska jag ställa dom bland de andra grejerna som av någon underlig anledning oftast finns i matkassen när jag varit och handlat?
Priset var så lågt att bara genom att slänga senapen och använda burken har jag inte förlorat något ekonomiskt. Men det är synd och skam att slänga mat.

19
Då va de beställt :)
Angelicarot, sandelträ, kinabark, långpeppar och hel koriander.
Långpepparn är bara en vill ha grej.

20
Om några dagar så anländer det en låda kalvkött till min ytterdörr. Eftersom det blir mest framdelskött, vilket jag inte har något emot så ska det göras korv. Och det blir nog en hel del korv för styckaren, kalvägaren och jag själv ska ha.
Nu till problemet, har inga problem att göra falukorv, mortadella, wienerkorv och prinskorv. Vilket jag också kommer att göra, men finns det någon annan korv som just kräver kalvkött?

Kalvägaren vill ha kryddstarka korvar, men rimmar det med kalvkött?

Sidor: [1] 2 3
- Annonser -