En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Slipa en Globalkniv
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet Idag kl. 11:11 »
Trissorna ska absolut snurra

Jo, nu släppte de. Inte inkörda  ;D
2
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Slipa en Globalkniv
« Senaste inlägg av Gastrofysik skrivet Idag kl. 07:04 »
Idag anlände min Minosharp. Fyllde i vatten och provslipade några knivar och visst blev de vassare men inte speciellt mycket mer än innan.
Ska trissorna snurra när man drar kniven fram och tillbaka? Har en gammal Ikea-slip med samma grundkonstruktion, där snurrar trissan men inte i Minosharpen.


Trissorna ska absolut snurra. Konstigt! Kolla att du kan snurra runt dom med tummen när du tagit loss locket av klarplast. Hjulen kan sitta snett i den svarta bottenplattan alternativt inte vara ordentligt nedtryckta. De ska liksom "knäppa" fast och sedan snurra rätt fritt.
3
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Slipa en Globalkniv
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet Igår kl. 17:18 »
Idag anlände min Minosharp. Fyllde i vatten och provslipade några knivar och visst blev de vassare men inte speciellt mycket mer än innan.
Ska trissorna snurra när man drar kniven fram och tillbaka? Har en gammal Ikea-slip med samma grundkonstruktion, där snurrar trissan men inte i Minosharpen.
4
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Slipa en Globalkniv
« Senaste inlägg av Skogis skrivet Igår kl. 11:21 »
Absolut parallella slipvinklar har nog ingen betydelse mer än kosmetiskt. Kniven lär vara vass ändå om du bara slipar på rätt sätt.

Jag uppfattar det som att man kompenserar mer eller mindre med handleden för att få ett rakt snitt med vilken kniv som helst, mycket beroende på vad man skär i, ost eller en hård lufttorkad korv. Det är nog därför man har sina favoriter i knivlådan.

Det borde därför gå att slipa kniven så att den känns bättre om man är höger eller vänsterhänt. Men då snackar vi absolut inte parallella vinklar, nog mer åt hur man slipar ett stämjärn.
5
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Slipa en Globalkniv
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2018-01-21 15:16 »
Intressant hur mycket kunskap det finns på ett forum och var det kan leda.
Undrar vad en tråd Optimal form på en tårtspade skulle leda  ;D (Nej, svara inte på det ...)
6
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Slipa en Globalkniv
« Senaste inlägg av Gastrofysik skrivet 2018-01-20 23:03 »

Lång artikel:
http://www.edgepal.com/slipverktyg/enkel-knivkunskap-17892500


Tack, kul länkar! Apropå kaffemuggen så vet jag att min händige morfar brukade skärpa upp en kökskniv mot undersidan av en tallrik precis på det sättet.

Jag är verkligen ingen expert men texten i tredje länken var intressant. Jag tror absolut han har rätt i att en egg blir mer o mer konvex ju mer man slipar den för hand. Det är ju omöjligt att för hand hålla kniven i konstant vinkel mot stenen. Däremot är jag inte alldeles övertygad om att man behöver hans avancerade jigg för hemmaslipning. I så fall känns n vattenkyld sten som t ex en Tormek T4 mer allsidig om man ska forma till knivar, slipa stämjärn, yxor osv.
7
Maträtter, recept, tillagning / Reda egen grillolja med honung?
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-01-20 19:15 »
Skulle till att grilla revben för någon dag sedan. Plockade fram min egna version av CajP (som separerar när den står) skakade flaskan och hällde upp en knapp dl i en skål. Tillsatte 2msk flytande honung och började vispa med en sked. Efter ett tag blev grillsåsen redd och separerade inte under hela tiden jag grillade.

Är detta vedertaget att man kan reda olja och kryddor med honung?
8
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Slipa en Globalkniv
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-01-20 19:03 »
Har jobbat i ett sliperi så att hålla knivarna vassa är inte något större problem för mig. Kanske därför jag inte är så intresserad av för hårda knivblad.
Min favorit bland knivarna jag har i min låda är en gammal kolstålskniv från 50-60talet som rostar om jag inte torkar av den direkt när den har blivit diskad. Slipas kanske var annat år men hålls skarp med ett knivstål däremellan.

Men att slipa upp skärpan med en kaffemugg vet jag inte, skulle vara som ett Mac Gyver trick isåfall ;)
Har förvisso slipat knivar på vanliga gråstenar i brist på annat, det blev bättre men inte bra.
9
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Slipa en Globalkniv
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2018-01-20 13:49 »
I mitt sökande ramlade jag över dessa artiklar. Håller ni experter med?
Grundkunskap:
http://illvet.se/teknologi/hur-vass-kan-en-kniv-bli-0

Slipa kniv med en kaffemugg:
https://tv.aftonbladet.se/abtv/articles/200050

Lång artikel:
http://www.edgepal.com/slipverktyg/enkel-knivkunskap-17892500
10
Allt om knivar & skärbrädor / SV: Slipa en Globalkniv
« Senaste inlägg av Gastrofysik skrivet 2018-01-19 19:05 »
Tack för alla tips. Det blev en tre-trissors Minosharp. Anländer nästa vecka.
Kul, hoppas du blir nöjd! Vi hade Minosharp länge och det funkade utmärkt.
Sidor: [1] 2 3 ... 10
- Annonser -