Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2009-04-02 07:33
Marit Paulsen, aktuell med boken Lurad av laxen - Sant & falskt om maten, har som av en händelse börjat synas i media apropå ekologiskt, förra veckan såg jag henne i Aktuellt där hon uttryckte sin nyfunna tveksamhet till ekologisk mat och nu har hon även under rubriken "Dags att slakta den heliga ekologiska kossan" skrivit en artikel hos Newmill där hon kallar motståndare till ekologisk odling för teknikfientliga och drar samma argument som i tv.

"Vi blir obönhörligen fler människor på jorden ... den odlingsbara ytan minskar ... Hur vi än vänder och vrider oss så ger ekoodling en kraftig skördeminskning. Skördarna blir från hälften till tre fjärdedelar av den skörd som konventionell odling ger. ... Om vi vill vara solidariska ska vi i stället välja att odla extremt effektivt för att få mat åt alla."

http://newsmill.se/artikel/2009/03/26/dags-att-slakta-den-heliga-ekologiska-kossan
Skrivet av webguide
 - 2009-03-22 14:40
Citat från: Kari skrivet 2009-03-09 14:13
Jag har hört resonemanget och funderat förut. Om man ska spetsa till det hela, nu blir det kanske ännu mer kontroversiellt.. *duckar*

Vilken fot skall man stå på egentligen, rädda världen eller se till att en själv och dom man älskar mår så bra som möjligt?
Förstår att nästan alla stoppar huvudet i sanden - allt för att slippa välja.

Det är väl inte två val? De hänger ju ihop.
Debatten är ibland lite konstig, det är ett faktum att klimatet har förändras (även om mer eller mindre seriösa personer anser att så inte är fallet). Om klimatet förändras för mycket kommer det att leda till en katastrof av en skala som vi förmodligen inte ens kan fantisera om.
Därför är debatten om klimatet och huruvida vi skall odla ekologiskt eller inte en ickefråga. Antingen låter vi världen (och vi) gå under, eller så tar vi tag i problemen på riktigt.
Nu är det förstås lättare sagt än gjort när flertalet politiska ledare drivs av sandlådefasoner och mestadels tänker på sej själva (krig är en löjeväckande effekt av denna mentalitet).

Om ekologisk odling skulle vara skadlig för klimatet så borde skogen ha tagit kål på oss för länge sedan, eller så har någon definierat vad som skall anses vara ekologisk odling på ett helt tokigt sätt.

Hmmm lite tankar...
Skrivet av ivanl
 - 2009-03-21 13:22
Citat från: Andreas skrivet 2009-03-19 10:57
Jisses vad mycket vatten det går åt till kaffet! Fast i och för sig är det väl lite missvisande att ange per kilo kaffe och inte per liter färdig dryck, gör man så antar jag att siffran blir lägre än för mjölk?

En kopp färdigt kaffe kräver 8 gram rostade och malda kaffebönor.
Om vi utgår från att uppgiften gäller råkaffe och att råkaffe ger ett viktbortfall på 10% vid rostning (ren gissning) så bör en kopp färdigt kaffe motsvara 0,008 / 0,9 x 20682 = 184 liter vatten
Skrivet av Fredrik Goldhahn
 - 2009-03-19 13:27
Citat från: Andreas skrivet 2009-03-19 10:57
Jisses vad mycket vatten det går åt till kaffet! Fast i och för sig är det väl lite missvisande att ange per kilo kaffe och inte per liter färdig dryck, gör man så antar jag att siffran blir lägre än för mjölk?


Hur kan den bli det? Du brygger ju kaffe på vatten??? =) =) =)
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-19 10:58
Bo Persson, Kommun- och landstingspolitiker för FP Nynäshamn har en debattartikel i Dagens Samhälle med rubriken Ekoodling är en klimatbov.

"Lantbruksuniversitetet har konstaterat att lustgasemissionen är mer än dubbelt så stor per hektar vid ekologisk odling av vårvete. (Lustgas är en ungefär trehundra gånger så kraft­full växthusgas som koldioxid.) Skördeutfallet är knappt 60 procent av det vid konventionell odling. Det innebär att lustgasemissionen är cirka fyra gånger högre per kilo vete vid ekologisk odling"

http://www.dagenssamhalle.se/zino.aspx?articleID=14933
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-19 10:57
Jisses vad mycket vatten det går åt till kaffet! Fast i och för sig är det väl lite missvisande att ange per kilo kaffe och inte per liter färdig dryck, gör man så antar jag att siffran blir lägre än för mjölk?
Skrivet av ivanl
 - 2009-03-10 19:53
Här är vi inne på ett intressant område - Ecological Footprint - ekologiskt fotavtryck.
En bra introduktion finns på www.footprintnetwork.org

Mer specifikt om vattenförbrukning - Water Footprint - finns på
www.waterfootprint.org
I artikeln Water footprints of nations: Water use by people as a function of their consumption pattern kan man läsa att genomsnittlig vattenförbrukning för 1 kg av olika livsmedel är bl a:


  • Kaffe: 20682 liter (värst)

  • Nötkött: 15497 liter

  • Ris: 3419 liter

  • Mjölk: 990 liter



Förhållandet mellan ekologisk och konventionell odling framgår dock inte.
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-10 18:14
Citat från: ivanl skrivet 2009-03-10 00:44
Anne, det du missar lite grand är den mängd ändliga naturresurser som tas i anspråk för att bevattna, göda och bespruta konventionellt odlade grödor. Ofta produkter som framställs av olja.


Kräver konventionell odling verkligen mer bevattning, man skulle ju annars kunna tänka sig att större odlingsyta för samma mängd mat borde innebära mer spill och större åtgång av vatten?
Skrivet av Anne
 - 2009-03-10 07:10
Håller helt med dig om att miljömässigt är det ett jätteproblem med den stora konsumtionen av olja, och de långa frakterna - definitivt. Men det tycker jag inte hänger ihop med ekologiskt rakt av - det går ju fint att köpa ekologiska produkter från Brasilien om man nu vill det, men det lär inte vara ett dugg klimatsmart :)

Däremot skulle jag gärna ser mer information om naturresurser och konventionell odling - vilka naturresurser är det som tas i anspråk, och hur mycket mer går det åt?
Skrivet av ivanl
 - 2009-03-10 00:44
Anne, det du missar lite grand är den mängd ändliga naturresurser som tas i anspråk för att bevattna, göda och bespruta konventionellt odlade grödor. Ofta produkter som framställs av olja.
Det stora problemet är inte ekologisk odling utan den överdrivna konsumtionen av kött och produkter som transporterats runt halva jordklotet.

Skrivet av Anne
 - 2009-03-09 19:06
Och enligt mina källor så finns det 1/4 hektar odlingsbar mark per person, som alltså ska räcka till allt man behöver - både mat och kläder som inte framställs syntetiskt...
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-09 18:06
Fast vad betyder förnuftigt sätt? Numera finns det ju vissa som vill att odlingsmarken skall användas för odling av energigrödor/biobränsle/etanol...

Och apropå drivmedel, att odla på större ytor innebär mer drivmedel till jordbruksmaskinerna och mer avgasutsläpp. Ur den synvinkeln måste väl ekologisk odling vara direkt negativ?
Skrivet av roffekock
 - 2009-03-09 16:35
Den argumentationen köper jag inte att det skulle finnas för lite mark att odla på. Men resurserna användes på fel sätt dessutom får man ju EU pengar för mark i träda.

Enligt viss uppgift ska jordens totala odlingsarea räkt till min 20 miljarder människor om den användes på ett förnuftigt sätt. (lite osäker om siffran ska kolla uppgiften).

/rolf
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-09 16:27
Går det inte att kompromissa? Kan man inte ta hänsyn till miljö och biologisk mångfald och vara 50% självförsörjande på foder samtidigt som man gödslar och besprutar så att det blir effektivt?

Är all gödsel och all besprutning lika illa?

Kan man minska miljöpåverkan genom att använda viss jordsammansättning eller barriärer så att mindre gödsel läcker ut?
Skrivet av Miss Fish
 - 2009-03-09 16:06
Det är ju en hel djungel med certifieringar för livsmedelsproduktion.. Men oavsett vilken certifiering det gäller så är det hållbar produktion  som är huvudfokus. Jag kan inte se något fel med hållbar utveckling, produktionen behöver ju inte ens vara ekologisk.. Exempel märkningen Rain Forest Alliance (RFA) som inte kräver ekologisk odling men har stort fokus på hållbarhet.

Så kanske på kort sikt är ekologiska produkter inte bättre än konventionellt odlade.. Men med hållbarhetsapekten inräknad bör de vara bättre på längre sikt eftersom de tar hänsyn till exempelvis biologisk mångfald, krav på att inte påverka miljön negativt av övergödning och en viss grad självförsörjning (exempelvis har KRAV-certifiering krav på att gårdar ska till 50% självförsörjning på foder).

Annonser

Powered by EzPortal