Hur tolkar man siffrorna på en slipsten?

Startat av TriKri, 2009-08-30 14:29

Föregående ämne - Nästa ämne

TriKri

Citat från: dePaul skrivet 2009-08-29 13:12
Nej, det går inte eftersom dess finaste stenar ligger på 1200 grovlek. Skall du få den allra finaste skärpa så kan du egentligen gå hur högt som helst. Personligen anser jag dock att allt över 3000 är överkurs och gör skillnad bara i samband med mycket speciella stålsorter. Allra oftast polerar man nämligen endast matrisen utan att komma åt de hårda karbiderna (krom, vanadin osv).


Vad innebär egentligen de här siffrorna? Betyder att en sten har 1000 i grovlek att den har 1000 partiklar per kvadratinch? Jag har för mig att jag har hört det någonstans. Sen vet jag också att man kan mäta stenars grovlek i mikron, där högre antal mikron innebär en grövre sten, alltså det omvända. Jag har en keramisk sten på 25 mikron (från fällkniven), men har ingen aning om vilken grovlek det skulle översättas till. Någon som vet?

dePaul

Citat från: TriKri skrivet 2009-08-30 14:29
1. Betyder att en sten har 1000 i grovlek att den har 1000 partiklar per kvadratinch?

2. Jag har en keramisk sten på 25 mikron (från fällkniven), men har ingen aning om vilken grovlek det skulle översättas till. Någon som vet?

1. Ja.

2. 25 mikron är 600 grovlek.

~Paul~

Andreas

Citat från: TriKri skrivet 2009-08-30 14:29
Betyder att en sten har 1000 i grovlek att den har 1000 partiklar per kvadratinch?


Citat från: dePaul skrivet 2009-08-31 11:10
1. Ja.


Fast stämmer det verkligen? Hittade den här Vi i Villa-artikeln "Rätt korn på slippappret" där det står "Så grovt är ett slippapper korn 16. Många tror felaktigt att det finns 16 korn per kvadratcentimeter. Talet betyder istället att kornen är så stora att de passar till maskorna i ett nät med 16 x 16 maskor per kvadrattum." http://www.viivilla.se/bygg-och-byggmaterial/ratt-korn-pa-slippappret.aspx?menu=39899&area=2&noarea=0&category=96&std=true

(I artikeln står dessutom att det finns slippapper från 12 till 1200, hade ingen aning om att det finns vare sig så fina eller grova papper.)
Den som inte frågar får inga svar.

JC

Citat från: Andreas skrivet 2009-09-02 17:24(I artikeln står dessutom att det finns slippapper från 12 till 1200, hade ingen aning om att det finns vare sig så fina eller grova papper.)


Finns faktiskt betydligt finare än så, har sett wet/dry-papper åtminstone upp till 4000 i båtbutiker.

Dessutom ska man komma ihåg att det finns olika system och standarder, JIS, vilket är det japanska är väl det som börjar bli mest etablerat - referensramen - men man kan gå på en del nitar om man köper till exempel slipstenar från andra länder (såsom Norton, vilket är ett amerikanskt märke) och förväntar sig att deras siffrar ska matcha de japanska.
/jc

TriKri

Och nu undrar jag bara, var kan man köpa såna här slipstenar?  ::)

Andreas

Tack för ledtråden JC. Tittade lite på det här med standarder för att ange kornstorlek för slipmaterial, det verkar finnas åtminstone sex olika*:

¤ USA - ANSI/CAMI (Coated Abrasives Manufacturers Institute) - Anger genomsnittslig kornstorlek. Ansi kom 1956 och använder tre siktar med silkestråd. Bygger på att kornen sorteras med olika siktar, nät, med visst antal maskor per kvadrattum.

¤ Japan - JIS (Japanese Industrial Standards)  - Dessvärre verkar det finnas två olika JIS, en gammal och en ny där den nya anger ett lägre tal för samma kornstorlek. Antar att den gamla är den som heter heter JIS R6001 och är från 1973 och använder fem siktar med mässingstråd? Ser en uppgift om att standarden tillåter att enstaka korn är så mycket som 5 ggr större än genomsnittet, om det då gäller den gamla eller den nya standarden?

¤ Europa - FEPA (Federation of European Producer of Abrasives), samma som ISO 6344 - bygger på olika tillåtna intervall av korn av viss storlek, tillåter mindre avvikelser från medelstorleken än ANSI/CAMI. "P" framför står för slipmateriel med fastlimmade korn som sandpapper och "F" för slipmateriel där kornen är inbakade som slipstenar. FEPA kom i slutet av 60-talet och använder fem siktar med mässingstråd.

¤ "Micron sizing" - anger ett medelvärde för kornstorleken i miljondels meter.

¤ "Trizact™ Grading" - ett 3M-system där bokstaven "A" står framför en siffra, verkar ha sin helt egna logik.

¤ Grit - 3/0, 4/0, 5/0 osv.

Via dessa två länkar återfinns en tabell som översätter siffror mellan ANSI/CAMI, FEPA, JIS old, JIS new, Shapton Hones, Norton stones, DMT diamond plates, Trizact, 0,07-2210 um.
¤ http://forum.ramanon.com/attachment.php?attachmentid=16526&d=1249609933
¤ http://www.straightrazorplace.com/forums/attachments/strops/25614d1243733264-paste-vs-hone-grit-size-grit-comparison-5-17-09-1-.pdf

Några fler länkar med i princip samma information:
¤ Abrasive Comparison charts http://users.ameritech.net/knives/grits.htm#scotch (CAMI, FEPA, JIS, 0,5-1842 um)
¤ Conversion Chart Abrasives - Grit Sizes http://www.fine-tools.com/G10019.htm (FEPA, JIS, ANSI, 1,2 - 4125 um)
¤ Grit comparison chart http://www.mirka-usa.com/downloads/pdf_files/grit_chart.pdf (CAMI, FEPA, JIS 6-500 um)
¤ Micron-Graded Abrasive Comparison Chart http://www.metalclayuk.co.uk/asp/MicronsGrits.asp
cami 120= ca 100 um (CAMI, FEPA, 1-125 um)

Och här en "JIS grit table for Japanese water stones in microns (electrical resistance method)" där kornintervall med "50% average", "plus or minus", "maximum", "97% larger than" och "97% smaller than" framgår.
http://members.cox.net/~yuzuha/jisgrits.html

Och här finns lite kornbilder:
http://www3.telus.net/BrentBeach/Sharpen/norton3x2.html#gritimages

Citat från: dePaul skrivet 2009-08-31 11:10
2. 25 mikron är 600 grovlek.


Det gäller alltså gamla JIS och FEPA (samma just här). Men för ANSI/CAMI är 25 um nånstans runt 350 och för nya JIS exakt 500, om jag nu lyckades hålla tungan rätt i mun och uppgifterna i tabellen stämmer.


*) Källor:
¤ The Sharpening FAQ - General discussion of abrasives - 5. How does the micron measure compare to other grit measures? http://www3.telus.net/BrentBeach/Sharpen/jig%20faq%2006.html
¤ Metal clay UK - Micron-Graded Abrasive Comparison Chart  http://www.metalclayuk.co.uk/asp/MicronsGrits.asp
¤ Wikipedia - Sandpaper http://en.wikipedia.org/wiki/Sandpaper
¤ Bebhionn - everything you wanted to know about sandpaper http://www.bebhionn.com/ego/sandpaper.htm
¤ Conversion Chart Abrasives - Grit Sizes http://www.fine-tools.com/G10019.htm
Den som inte frågar får inga svar.

JC

Citat från: TriKri skrivet 2009-09-02 21:27
Och nu undrar jag bara, var kan man köpa såna här slipstenar?  ::)


Finns massor med ställen. Svenska Nakaya, F. Dick, Fine Tools (och några fler) i tyskland, massor av butiker i USA, JCK i Japan ... det är en djungel därute. Men börja med att söka igenom andra trådar om detta här på matforum så kommer du en bit på vägen.
/JC

JC

Liten uppdatering här när det gäller inköpsställen av slipstenar.
Det senaste året har ju Naniwas Chosera-serie varit det mest hypade och haussade märket och eftersom vi i Europa faktiskt kan köpa dem billigare än vad man kan göra i USA - vilket jag aldrig stött på förut - via knivesandtools.com i Holland så slog jag till på ett par (400 + 1000) och sålde mina motsvarande Shapton Pros vidare till en släkting. Och jag kan bara stämma in i hyllningskören: fantastiska stenar, en klass bättre än de andra huvudkonkurrenterna (Shapton Pro/GS, Bester, King osv).
Och jag är väldigt nöjd med hur snabbt och smidigt det gick från beställning till leverans måste jag säga, fem arbetsdagar, inga dolda avgifter. Så, ett litet tips för den som är intresserad av att börja slipa själv. Stort plus för engelskspråkig hemsida dessutom.
Men det är klart att det är billigare att köpa i Japan om man skulle ha vägarna förbi ;)
/jc

Johan_

Hallå JC, tack för tipset. Hur mycket tog de för frakten från knivesandtools.com?

Hankki

Gå in och sätt en kniv i korgen sen checkar du ut så visas fraktalternativen. 12,50€ standard frakt till finland. ca 130kr

JC

Tack Hankki, kunde inte sagt det bättre själv.
Och eftersom det är inom EU så riskerar man inte att åka dit i tullen och få betala en massa moms och annat, vilket händer ibland när man beställer från USA eller Japan.
/jc

Hankki


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal