Vilka matvaror går bra att röka?

Startat av Andreas, 2007-06-18 12:51

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Efter att ha läst om Elkas 895-kronors Jula-rök här http://matforum.nu/index.php?topic=267 blev jag rätt sugen på att köpa mig en själv. Men jag skulle vilja veta mer vad som går att röka.

"böckling, sik, abborre, lax, fläskfilé, kottlettrad" nämns i tråden ovan - men vilka andra matvaror kan man egentligen röka själv med behållning?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Bra fråga där! Hoppas någon riktig storrökare dyker upp här snart!

Själv nyfiken på att göra korv och såndär rökt chili..

Andreas

Den som inte frågar får inga svar.

Jonas


Kari

Sorry, vet ej vad den heter, skrynklig och ful, mellan stark sak som jag gjorde jordgubbs/choklad dessert på för några år sedan. Blev gott och lite annorlunda vill jag minnas.

Kari

Kyckling, hel eller delar? Kalkon finns som rökt pålägg, måste ju funka?
Tider och temp någon?

Urban

Elka: Chipotle är en rökt chili..Kan det vara den du menar?

Andreas

Citat från: elka skrivet 2007-06-19 12:47
Kyckling, hel eller delar? Kalkon finns som rökt pålägg, måste ju funka?
Tider och temp någon?


Just det här med att röka fågel måste vara lite knepigt med tanke på att den måste vara genomlagad innan man äter den? Kunde man kanske mäta innertemperaturen på den under rökningen?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Urban: Chipotle, ja det ringer em klocka! Tack!

Kari

Citat från: Andreas skrivet 2007-06-19 19:27
Just det här med att röka fågel måste vara lite knepigt med tanke på att den måste vara genomlagad innan man äter den? Kunde man kanske mäta innertemperaturen på den under rökningen?


Ja en hel fågel kanske behöver hjälp? Förkokning eller ölburk i buken? Eller stabilt hönsnät el liknande i buken så kommer röken åt innifrån å?

Kanske dela pippin på mitten, ska ju ändå delas innan servering... Nu blev jag sugen på pröva pippi! Kanske blir Chicken Marlbouro? *ler*

Andreas

Jo att halvera kycklingen är nog inte dumt. Det viktiga när man tillagar kyckling är ju att man kommer upp i 70 grader längst inne, så det borde egentligen inte vara något som helst problem om man bara får in sin termometer rätt.

Chicken Marlbouro hehe urk. Men skulle inte förvåna mig om det faktiskt finns matprodukter med cigarettsmak.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Torsk, räkor, musslor och vitlök verkar också gå att röka
http://www.matmakarna.se/recept12.htm

Hittade även ett recept på tökt torsk med potatis och jordärtskockssallad:
http://tv4.se/mat/recept/2061.html

Och kan man röka torsk lär det gå bra att röka sej och hoki också. Ingen som provat?
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Åhhh.. Rökta musslor är så himla gott!!..
Jag brukar äta rökta musslor i olja på en bit husmans eller på tunnbröd.. Mmmmmm

Andreas

Å herrejisses vilket långt "Mmmmmm", det måsta vara jättesmaskens. Röker du musslorna själv? Berätta!!
Den som inte frågar får inga svar.

Urban

Näe.. Jag röker dom inte själv. Däremot så finns dom att köpas på ICA Maxi av märket Abbas.
Har provat andra bättre märken också.. Men kommer tyvärr inte ihåg vad dom hette  :(

Kari

Räkor från frysen blev jätte gott, lite lyxigt festligt på något sätt.

Andreas

Rökta räkor från frysen... berätta mer! Hur gjorde du? Vad åt du till?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

2007-07-09 12:18 #17 Last Edit: 2007-07-09 12:21 by elka
Tinade och noga torkade på tidningspappper (vill ju inte koka dom igen?), 100-120grader i röken utspridda på Clas O´s Tefalgaller i 20-30minuer vill jag minnas. 1kg i storlek 50-70 var lagom för korgen.

Skiva lite solovilök eller färsk ingefära, lite krusig persilja och varva fint, torkypapper på och under, låt svalna ett par timmar och njut med ett kallt ljust lite sötare öl till lite mayo och nybakat morotsbröd fårn affären. Räkorna håller veckan ut om dom räcker så länge.
Rommen kalasgod å!

Andreas

Fin bild! Men dom blir inte som sega då av den tiden i den temperaturen? Räkor är ju så känsliga för extrauppvärmning.

Aldrig funderat på att prova med färska räkor?
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Trodde att dom skulle bli sega som när man wokar lite för länge men dom blev perfekta. Färska räkor blir det när priset är rimligt och storleken minst den dubbla. runt 200kr/kg för 90-120 i storlek är onödigt tycker jag.

Tommy

Hej!

Om du odlar chili eller chile som man numera vill kalla det och får över mycket jalapeño, kan du röka sk. chipotle.
Man röker mogna, röda frukter av jalapeño med träslaget mesquite. Små, rökta frukter kallas "Mora" och de stora blir "Chipotle".
Chipotle är mycket användbar i BBQ-matlagning och annat. Om  du inte orkar göra själv finns det ofta att köpa hos större butiker som ICA-Maxi och liknande.

På postorder finns Jonas Borsséns sida som är mycket intressant även för andra chilesorter: www.borssen.se

/Tommy

Tommy

Det mesta går att röka.

Jag har rökt korv, kött, salt med olika träslag och gott resultat. Vad sägs om hickoryrökta jordnötter...en sensation!
Ni som lever med eller känner vegetarianer, rök quornfiléer ska ni se. Det blir jättegott.
Rökt horngädda är en delikatess.

En sak som inte gick så bra var när jag och en kompis, vars mor är ölänning, rökte kroppkakor och åt med Becel-grädde.
Min kompis höll på att bli utesluten ur släkten för detta missdåd mot ölänsk tradition.
Min kompis har förslag på att vi ska röka surströmming!!! Det har nog ingen ätit säger han!!

Tänk bara på att det inte får vara för varm och fuktig rök. Häng lite av det du vill röka i en klotgrill och slå lite rökspån över ett par tända briketter.
Lägg på locket och låt det ryka.

Prova med olika träslag. Det ger olika smaksensationer.

Är det ingen dyr råvara så har man i alla fall provat.

/Tommy

ena

rökta räkor är gudomligt...likaså rökta havskräftor...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

agnetasch

Undrar hur det skulle gå att röka ost själv? Jag gillar rökt ost men den är ju alltid av samma Raketost-konsistens. Det hade väl varit kul att röka en grynpipig prästost? Tommy? Du som vågar.

Tommy

Tro mig! Jag har allt funderat på det men jag vet inte riktigt hur jag ska få röken att gå in i osten ordentligt.
Jag ska kolla detta då rökt ost är väldigt gott. Den i handeln tror jag med säkerhet är tillsatt rökextrakt och arom.
Jag har sett nånstans att man kan röka ost. Nu är tokfan lös i en igen!

/Tommy

agnetasch

Hoppsan inte prästost:
"Det är viktigt vilken ost man använder. Prästosten vi rökte smakade ruskigt illa. Bäst var Norvegia. En mager Herrgårds helt OK" säger grabbarna på jägarkäk
http://forum.robsoft.nu/viewtopic.php?t=7322&highlight=

Falbygdens ost gör sin rökta ost såhär:
"Hårdosten smälts ner under omrörning. Ostmassan förpackas i flytande form och i det sista momentet röks osten i en spånrök" Men då har vi ju Raket-ost igen :-\
http://www.falbygdensost.se/vara_ostar/produktkort.asp?Vart_art_nr=0431&backURL=ovrigt_sortiment/site.asp?

Det här var kul :D

Tommy

En viktig faktor är det rökspån man använder.
Vi i Sverige röker gärna med al och en men söderut är bok nästan helt dominerande.

Du hade rökt ost med dåligt resultat vilket kan bero på just spånet.

Jag har bryggt öl i snart 20 år och i södra Tyskland finns ett litet samhälle som heter Bamberg, stort som en mindre svensk stad.
Man har 9 st bryggerier som brygger öl med rökt malt!
Naturligtvis har man ju styrt kosan dit några gånger. Om man då är som jag, "KAN SJÄLV", vill man ju prova att röka malt själv.
Jag rökte med vad jag fick tag i och det var al. Kompisarna sa att det smakade medvurst om ölet!?!
Jag fick förstått att dom rökte med bok i Tyskland, och gjorde ett nytt försök. Ett helt annat resultat blev följden.
Det luktade apskit om den nyrökta malten men ölet blev som hämtat från Bamberg. OBS! Det var när malten var precis färdigrökt som det luktade mysko och skarpt. Det förändrades när den fick mogna lite i en säck.

Kan det finnas liknelser här med försöken att röka ost?
Jag tror att Falbygdens ost (som görs i Holland) är rökt med bok.

Jag skall nog prova vad det lider.

/Tommy

agnetasch

OT Lustigt att du nämner Bamberg. I yngre dar var jag på besök där några gånger. Sista gången köpte jag 12 st 1liters ölsejdlar o släpade med mig på tåget hem. Liten nätt souvernir ;D

helfgren

Enligt en sida jag hittade och la in på en annan tråd här på rökning så skulle jag prova att röka ost med lönn .
Ni hittar länken till den delen av forumet här under
http://matforum.nu/index.php?topic=293.0

MVH// Henrik
Carpe diem

Tom

Enrisrökta tunna revbensspjäll blev inte så tokiga:


roffekock

2009-02-07 23:25 #30 Last Edit: 2009-02-08 13:32 by roffekock
Något som jag gillar att röka är hel brieost. :)

/rolf
Matforum är bäst

agnetasch

Citat från: Tom skrivet 2009-02-07 21:57
Enrisrökta tunna revbensspjäll blev inte så tokiga:
Nej dom ser verkligen goda ut. Hur gjorde du?

Tom

Jag lät dem ligga med grovsalt, vitpeppar och vitlökspulver i två dygn (de var så tunna så det blev lite för salt) sen sköljde jag bort kryddorna, hängde in dem i det kalla rökskåpet och startade värmeelementet, efter ca. 45 minuter så hade det torkat till på ytan så då lade jag in första laddningen med enrisspån. Jag körde dem i 4 timmar! (kunde nog räckt med 3 timmar men jag ville vara på säkra sidan)

Tom

Till lunch idag blev det dillstuvad potatis med rökta Mamma Scans köttbullar och rökt Scans falukorv - Delikat  :) Fast jag kan tänka mig att det finns delade meningar i den bedömningen  ;)

agnetasch


Tom

Agnetasch, jag läser mellan raderna att du är lite tveksam  ;)

Idag rökte jag kokt potatis, röd paprika, gul paprika, sockerärtor, salladslök, halloumi, fetaost och mozzarella. Tänkte göra en rökt potatissallad, tänkte även ha i vanliga salladsblad, jag rökte dock inte dem, man ska ju inte överdriva  :D

agnetasch

Hur blev de olika ostarna? Vilken blev bäst?

Sofia

Det där med rökta grönsaker/rotfrukter låter intressant. Tror ni det skulle gå att röka (varm- eller kall-, jag vet inte) hyvlade morots- eller palsternacke-skivor eller något liknande?

Tycker nämligen det skulle vara kul om man kunde hitta något vegetariskt alternativ till den kallrökta laxen, som dyker upp vid flera svenska högtider. (Eller kanske man kan grava sagda rotfrukter?)

agnetasch

2009-07-09 09:47 #38 Last Edit: 2009-07-09 16:23 by agnetasch
Det går nog bra att röka morötter o p-nackor. Kanske på samma sätt som man röker färskpotatis; koka mellanstora potatisar nästan färdiga i saltat vatten (3 ggr normal mängd salt) Rök dem i så svag värme som möjligt i upp till en timme.

PS Grönsakerna ska varmrökas

Äter man quorn kan man kanske röka det?

Sofia

Det låter lovande! Måste testa någon gång.

roffekock

Här är hemlagad korv som ska in i röken.
Matforum är bäst

roffekock

Och här har vi lite rådjur som ska in i krematoriet :o 8)
Matforum är bäst

Astridoa

Efter som vi har turen att gott om älgkött och vissa delar ofta anses som sega bl a älgrullen så låter vi numera alltid röka den med  mycket gott resultat. Gott inte minst som smörgåspålägg men även att servera till äggröra, potatisgratäng mm
Astrid

Skogis

Rör lite i denna tråden  :)
Något ni måste testa är rökta kåldolmar, när ni väl gjort det är det kört. Förväll kålen och rök bladen 1 timme innan ni gör dolmarna som vanligt.
Att röka ost är inte speciellt svårt, köp den billigaste Goudan, skär upp den i 2cm tjocka skivor som ni sen kallröker i 3 timmar. Om möjligt vakumpacka den och låt den ligga i minst 3 veckor, gärna längre. Då har röksmaken satt sig och hela ostbiten smakar rökt. Den blir bara bättre om man kan hålla sig, har provat med lite olika sorters hårdost men tycker nog att Gouda eller vanlig hushållsost blir godast. En rökt brietårta är inte heller dumt, men den behöver man inte lagra.

Andreas

Kul tips! Jag tänker ost är väldigt tät, kompakt, homogen, hur långt in i osten går röksmaken in?
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

Skulle man röka en hel ost så tror jag att man måste lagra den betydligt längre, men genom att skiva upp den i lagom bitar så får man mer yta för röken att penetrera och det går fortare för osten att mogna. Egentligen smakar osten inte rökt utan bara mycket fylligare, intressant är också att när osten är nyrökt smakar den mest aska och med en markerad bitter smak från röken. Inte gott alls!
Osten tar inte heller färg av rökningen, ja inte mer än ränderna från dåligt rengjorda galler iallafall ;)
Så tipset är att ställa ostskivorna på högkant.

Gruvjon

Citat från: Andreas skrivet 2007-06-18 12:51
Efter att ha läst om Elkas 895-kronors Jula-rök här http://matforum.nu/index.php?topic=267 blev jag rätt sugen på att köpa mig en själv. Men jag skulle vilja veta mer vad som går att röka.

"böckling, sik, abborre, lax, fläskfilé, kottlettrad" nämns i tråden ovan - men vilka andra matvaror kan man egentligen röka själv med behållning?


det går att röka all mat som man kan tillreda på annat sätt...ia nästan..;-)....kyckling, skinka, musslor(ska ångas först iofs)...testa och lyckas....blir det inte bra är det ju bara att göra om...

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal