Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Tommy
 - 2008-11-16 20:33
Halloj alla!

Jag har inte varit med om någon som haft allergisk reaktion på Quorn.
Min hustru har varit vegetarian i 35år och har svårt med vanlig svamp men reagerar inte på Quorn.

Något kul som jag gör med Quorn är att jag röker den lätt när jag ändå röker korv.
Jag röker med alspån och ger quornfileerna en lätt brun färg.

Man kan sedan dubbelpanera dem eller helt enkelt steka dem som de är.
Min hustru sa att det var kul med vegetarisk mat som smakade rökt.

Kan ni komma på många rökta alternativ för vegetarianer?

Det går säkert jättebra att röka i en "ABU-rök" också, så det behöver inte vara så komplicerat.
Undvik hög röktemp vilket ger fräna smaker.

/Tommy

Skrivet av johannao
 - 2007-11-17 15:26
åh, sorry, missade det. Jo, jag tycker att det är konstigt att inte livsmedelsverket reagerar...de brukar väl vara rätt så nitiska annars.
Man vill ju också gärna veta av vilken anledning de inte vidtar några åtgärder. De lär ju ha haft en anledning till det också.
Skrivet av Andreas
 - 2007-11-17 10:20
Jag citerar från artikeln Mums länkade till i början av tråden:
http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article231786.ab

"På Svenska Livsmedelsverket är man medveten om att quorn orsakar besvär hos vissa. ... Redan när det introducerades i Sverige förde vi en diskussion om olika symptom och det fanns i andra länder reaktioner som magsmärtor  ... Vi har haft flera kontakter med personer som blivit sjuka, men väljer att hittills inte vidta någon åtgärd."

Och så nämns det att frågan skulle tas upp med allergienheten på Sahlgrenska i september igen, men jag tycker det borde hörts något vid det här laget om något hände då.

Är det inte anmärkningsvärt att livsmedelsverket släpper igenom nya produkter utan åtgärd när de har vetskap om att vissa personer drabbas av magsmärtor?

(Vad var det du ville säga om Quorn som du tycker missförstods? Du får gärna förtydliga.)
Skrivet av johannao
 - 2007-11-16 22:56
vad säger svenska livsmedelsverket? Någon som vet? (jag bortser från, vad jag anser vara missförstånd mot mitt inlägg och irrelevanta svar...men måste ändå påpeka det eftersom jag har svårt att släppa sådant helt och hållet. Rätt ska vara rätt liksom...jaja...whatever... :P)
Skrivet av Andreas
 - 2007-11-16 08:29
Mums: Ja det låter ju onekligen som att det skulle kunna finnas ett samband. Du har inte allergitestat dig mot quorn? Om inte så - det vore klart intressant.

Apropå testa - undrar förresten hur stora mängder quorn som krävs för att en person som likt du inte tål det ska reagera - jag tänker på någon som aldrig ätit quorn och vill prova på - hur mycket är så att säga en säker första provdos för att inte bli alltför illamående om man nu skulle vara känslig mot det?
Skrivet av mums
 - 2007-11-12 22:33
Det är fortfarande långt till 148000. ;)
Skrivet av Sweber
 - 2007-11-12 22:23
Jag, min familj, svärmor och svärfar, innalles 7 personer äter quorn lite då och då, främst när svärmpr är på besök då hon är en "tillochfrån"-vegiterian. Ingen av oss har reagerat negativt.
Skrivet av mums
 - 2007-11-12 17:37
Intressant det där att det ursprungligen kom ifrån jorden. Jag kommer i mitt jobb dagligen i kontakt med jord från böndernas åkrar och fick för snart två år sedan allergiska problem. Efter ett års utredning på yrkesmedicinen kan man fortfarande inte sätta fingret på exakt vad jag reagerar mot, bara att det har med jord att göra. Kan det möjligen finnas ett samband? Om jag som frisk efter att i många år exponerats för en mögelsvamp utveklar allergi, kan man då utvekla allergi genom att äta en produkt som är framställd av något som är släkt denna typ av svamp. Tänkte på killen jag skrev om tidigare. Många tankar blir det.
Jag tycker fortfarande att man ska få välja sin mat själv, men vad gör det om det står en liten varningstext på paketet. Det går ju så bra för andra produkter trots att det ofta står " kan innehålla spår av nötter" på paketen.
Jag tycker jag fått svar på frågan, av forumets styvt 200 medlemar har inte särskilt många ätit quorn men jag och en bekant till en medlem har haft problem och det talar inte för 1 på 148000 eller vad det nu var.
Skrivet av Andreas
 - 2007-11-12 12:46
Jo precis det är välgrundad kritik, förutom alla vittnesmål finns det forskning bakom som visar att Quorn kan ge besvär: http://www.cspinet.org/quorn/medical_research.html Pikant är att RHM (företaget som ursprungligen tog fram Quorn) gjorde en opublicerad (och förtigen verkar det som) studie redan 1977-1978 som visade just att quorn gav reaktioner hos vissa.

Och här är en BBC-artikel där det står mer om det första fallet där det bevisades att quorn kan orsaka allergiska reaktioner:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/2949510.stm

Men i nuläget står det väldigt still på quornkritikfronten. Det sista som finns hos CSPI är denna pressrelease i mars 2006 i samband med att de fått in 1000 rapporter om människor som blivit sjuka av quorn: http://www.cspinet.org/new/200603281.html Där framgår att vad som närmast är på gång är att en domstol i Austin Texas ska ta upp en stämning mot Quorn och dess USA-återförsäljare som CSPI kom med i maj 2005, det gäller en man som blivit kraftigt illamående av quorn och målet är att att få varningsmärke på förpackningen.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-12 11:02
Men kritiken i USA verkar ju inte påhittad av en lobbygrupp utan rätt väl underbyggd o befogad; det envisa förnekandet att quorn är produkten av en mögelsvamp(med risk för allergier) o att flera personer fått/får magsmärtor av quorn. Tycker du att det är fel att upplysa konsumenterna om sådana saker? Eller ska det mörkas för att vissa vegetarianer inte ska känna sig trampade på tårna? Kött får dom nog sålt i alla fall; quorn är ingen reell utmanare i biffarnas land ;D
Självklart är innehållet i konventionellt kött inte bra, men är det någon som påstått det? Här på forumet håller vi hela tiden på att leta efter o ge varandra tips på ekologiskt/närodlat kött, ja överhuvudtaget naturliga o för kroppen välgörande livsmedel. Tyvärr kan i alla fall inte jag räkna quorn dit.
Skrivet av kurt
 - 2007-11-11 16:53
Å andra sidan skulle ju inte en "korrekt" innehållsförteckning på t ex en fläskkotlett heller se å snygg ut! Grisarnas foder innehåller soja, extra aminoyror framställda från genetiskt modifiera bakterier och en massa annat.

Att det finns kritik mot Quorn i USA är ju knappast förvånade, eftersom köttindustrin har en mycket stor lobbygrupp där.
Skrivet av Andreas
 - 2007-11-10 11:41
Tack för att ni förtydligar att tråden inte har något med argumentation mot vegetarianer att göra, här på forumet diskuterar och dissekerar vi nämligen alla sorters mer eller mindre ätbara matvaror och råvaror alldeles oavsett ursprung och bruk.

Hur som helst, eftersom quorn är ett industritillverkat livsmedel de flesta inte vet så mycket om blir det extra intressant. Jag har nedan utgått från engelska wikipedia, översatt och utökat med information från diverse källor för att få fram denna bild:

Hur tillverkas quorn?

Huvudingredinensen i Quorn är mykoprotein, ett ord som tillverkaren hittat på. Mykoprotein får man fram så här:

1) Mögelsvampen fusarium venenatum odlas i 50 meter höga odlingstankar och matas med syre, kväve, glukos (finns i stärkelse - restprodukt mjöltillverkning - se historia nedan), mineraler och vitaminer (de två sistnämnda ingredienserna för att få bättre näringsvärde). Efter 6 veckor är det dags för skörd.
2) Nästa steg är värmebehandling av det odlade mycelet, det gör man för att få ner RNA-halten från 10 till 2%, gör man inte det får man för mycket puriner - en käveföreing som kan bilda urinsyra som i sin tur gan ge gikt.
3) Sista steget är centrifugering för att få bort vatten.

Mykoprotein har en morfologi (uppbyggnad) om som påminner om muskelceller, men för att riktigt få fram strukturen hos "naturligt" kött behöver man även "bindväv" och till det används äggvita. För att få smak på det hela tillsätts diverse smakämnen och slutligen ger man det hela olika former för att efterlikna diverse köttprodukter.

Quornhistoria

På 50-talet startades forskningsprogram för att få fram alternativa proteinkällor eftersom man då trodde det skulle bli proteinbrist framåt 80-talet. Det brittiska matföretaget RHM (Rank Hovis McDougall - en sammanslutning av tre olika mjölproducenter) började då undersöka om man på något sätt kunde omvandla stärkelse (en avfallsprodukt från deras mjöltillverkning) till proteinrik föda.

1967 hittades mögelsvampen Fusarium venenatum  - jordväxande som bildar fina trådar, ibland rosaaktiga - i ett jordprov från ett fält i England.

1980 fick RHM tillstånd att sälja mykoprotein till människor.

1985 startades quornproducenten Marlow Foods som ett samarbete mellan RHM och  den brittiska kemijätten ICI (Imperial Chemical Industries) - ICI hade svampodlingsutrustning över.

1993 delades ICI upp i en kemi- och en biokemidel och då kom Marlow Foods att tillhöra biokemidelen Zeneca.

1994 var quorn spritt i England.

1999 introducerades quorn i Sverige.

1999 slogs Zeneca ihop med Astra och blev AstraZeneca.

januari 2002 introducerades quorn i USA (därav allt rabalder just 2002)

28:e februari 2002 kom första klagomålet från CSPI (Center for science in the public interest, amerikansk organisation grundad 1971 som bland annat också driver kampanj för bättre livsmedelsmärkning, mindre saltinnehåll och mot skräpmat i skolor) till amerikanska livsmedelsverket FDA. CSPI hade bland annat synpunkter på att quornmarknadsföringen gav sken av matsvamp (typ kantarell, chaminjon) "comes from a small, unassuming member of the mushroom family" när det i själva verket är en odlad mögelsvamp utan svampkropp. Och så förstås det här med risken för allergi.

1:a maj 2002 släpper CSPI en pressrelease om flera fall av folk som blivit kraftigt illamående av quorn.

3:e juni 2002 kom första signalen om att quorn var till salu, reportern på Financial times tycker det passar bra med den dåvarande strategin att renodla mot kärnverksamheten dvs medicin - Marlow var då den enda del som var kvar av Zenecas tidigare kemidivision som såldes i samband med sammanslagningen med Astra.

2003 sålde AstraZeneca Marlow och Quorn till Montagu Private Equity (ursprungligen engelskt investmentbolag som verkar över europa) för 70 miljoner pund.

2004 slutar Marlow använda ägg från burhöns i quorntillverkningen pga protester

2005 köptes Marlow av engelska matjätten Premier Foods för 172 miljoner pund.

Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Quorn
http://www.mycoproteineducation.com/foodproduction/ferm/quornprod.php
http://www3.mentoronline.se/chemical/kemivarlden/action.lasso?-database=chemicalnews.db&-layout=artikel&-response=detail.lasso&-RecordID=33312&-Sortorder=Descending&-MaxRecords=1&-search
http://en.wikipedia.org/wiki/RHM
http://en.wikipedia.org/wiki/Imperial_Chemical_Industries
http://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=980CE1DB1439F937A25756C0A9649C8B63
http://www.cspinet.org/new/quornltr.pdf
http://www.ft.com/cms/s/2/92d94ba6-24e4-11d8-81c6-08209b00dd01,print=yes,id=020603004765.html
http://www.montaguequity.com/news/?id=744
Skrivet av mums
 - 2007-11-09 18:05
agnetasch, du skriver precis som jag tycker, jag håller med. (Det är lättare än att formulera om ett tidigare bortstädat inlägg, för agresivt tycktes det). Kan tillägga att vi har två veg i fam, tycker inte alls de är annorlunda, tvärtom tycker de att jag är knäpp som inte gillar makaroner. Man väljer själv vad man vill äta och jag tycker inte att val av mat är skäl nog att känna sig annorlunda.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-09 12:16
Jag kan acceptera quorn som ett livsmedel lämpligt för en planet som snart gjort slut på sina naturliga resurser o det var väl därför quorn introducerades(inte som ett alternativ för vegetarianer) Men som en billig protein- o fiberkälla? Varför köpa quornfärs för 80:-/kg när du för samma pris kan få kycklingfilé med dubbla proteininnehållet? Varför förvänta sig fibrer i en köttprodukt? Det var nog inget man eftersträvade från början utan fått på köpet i den motbjudande tillverkningsprocessen o var tvungen att skryta med ;D
Quornprodukter har fått stämpeln av ett hälsosamt livsmedel, men tittar man på innehållsdeklarationen på quornkorvar tvekar man:
Svampprotein 56%, vatten, rapsolja, sojaprotein, äggvitepulver, aromer, dextros (från majsstärkelse), salt, maltodextrin (från potatis och majs), jästextrakt, rökt jäst, lökpulver, stabiliseringsmedel E414, surhetsreglerande medel E327, klumpförebyggande medel (E551)ärtfibrer, färgämne (E172). (Vad i fridens dagar är rökt jäst?)
johannao: du behöver inte alls känna dig påhoppad för att du är vegetarian, det är inte alls det tråden handlar om. Den handlar om ett livsmedel, använt både av vegetarianer o köttätare, o dess för-o nackdelar. Som jag skrev tidigare; gillar man det ska man äta det, men det ska inte glorifieras, det har ju tydligen ohälsosamma biverkningar.
Att barn skulle känna sig udda för att de är vegetarianer känner jag inte igen, tvärtom, häromkring skryts det friskt med att vara vegeterian bland skolbarnen. Någon vegetarisk matlagning vet de inget om utan tror bara att det är att utesluta kött, punkt slut.
Liknelsen med hundköttet var för att alla köttätare skulle förstå vissa vegetarianers äckel över att ha en köttbit i munnen, inte något annat. Det kan jag förstå; att man finner det motbjudande att äta andra varelser, både förnufts- o känslomässigt. Men att man av hälsoskäl inte skulle tåla kött har jag svårare att förstå; kött är ofta det enda en grav matallergiker tål medan fisk, som vegetarianer ofta äter, är väldigt allergiframkallande. Är det någon speciell sorts kött som är värst?   
Skrivet av Andreas
 - 2007-11-09 08:56
Pipopp: är det några speciella rätter som du så att säga bara lagar med quorn, dvs. finns det nån rätt där quorn gör sig bättre än nåt annat?

Johannao: Det finns som du säger olika skäl att välja bort kött och äta quorn istället. Hälsoskäl förstår jag givetvis helt och fullt. Sen kan man förmodligen också argumentera för att quorn är bättre för miljön och världssvälten och det är också väldigt bra argument.

Det jag fortfarande inte riktigt förstår är när man inte äter kyckling och anger argument i stil med "kött är vidrigt" och sen äter man ändå något som är väldigt likt kyckling. Fast lite mer förstår jag när du skriver "slippa vara udda och annorlunda".

Mums: För att gå tillbaka till det du vill diskutera dvs. varningsmärkning av quorn så verkar CSPI-sidan (CSPI=The Center for Science in the Public Interest - amerikansk livsmedelsorganisation) du refererar till vara uppdaterad 2003 och Aftonbladet-artikeln är från 2004. Astra sålde alltså quorn till Marlow foods 2003 och det verkar faktiskt ha varit när debattvågorna gick som högst... intressant. Men vad har hänt från 2004 fram till nu, debatten om varningsmärkningen kan väl inte ha stannat av?

Annonser

Powered by EzPortal