Grillkorv = flamskyddsmedel, bakterier, mycket salt, lite kött

Startat av Andreas, 2010-06-19 08:45

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Testfakta har låtit analysföretaget Eurofins analysera grillkorv av åtta fabrikat.

All grillkorv innehåller numera flamskyddsmedel för att vi ska slippa att korven blir bränd när grillen flammar upp av neddroppande fett. Visst låter det bra? Nej, flamskyddsmedel är dessvärre inte tillsatt med flit, korven innehåller bromerade flamskyddsmedel - fettlösliga miljögifter - som inte borde finnas där, inte höga halter men ändå.

På hälften av de testade korvarna anges inte ursprungsland för köttråvaran. Och de flesta innehåller bara runt 30% kött. Coop Änglamark har högst kötthalt, 41%, men samtidigt också ovanligt mycket bakterier. 110 000 000 cfu (vid test framodlade livskraftiga bakteriekolonier) att jämföras med mindre än 10 000 cfu för övriga fabrikat. Lisa Fredlund, mikrobiolog på Livsmedelsverket: "- Det är ett ovanligt högt värde. Det är inte säkert att det rör sig om sjukdomsframkallande bakterier, men det är ett hygienmått på deras produktionsframställning." Tillverkaren Konsum Värmland är förstås i vanlig ordning förvånad.

I Finland har de lag på att produkter med mer än 1,7 gram salt per 100 gram måste märkas med "Kraftigt saltat". Alla testfaktas korvar ligger över det. Värst är Euroshopper med 3,2 gram salt per 100 gram.

¤ Coop Änglamark 41% svenskt kött, 2,1% salt, 110 000 000 cfu
¤ Scan Hot Dog 34% svenskt kött, 2,8% salt
¤ Hemköp 32% okänt kött 2,2% salt
¤ ICA 37% svenskt kött, 2,7% salt
¤ Enebacken 34% okänt kött, 2,7% salt
¤ Lithells 32% okänt kött, 2,7% salt
¤ Eldorado 32% okänt kött, 2,4% salt
¤ ICA Euroshopper 31% svenskt kött, 3,2% salt

Artikel http://www.testfakta.se/Article.aspx?a=456313
Test som pdf http://www.testfakta.se/img/2010/6/18/456314.pdf
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Så bra med flamskyddad grillkorv!   :)

Skämt åsido, i artikeln Andreas länkar till kan man läsa "...eftersom flamskyddsmedel finns i allt från korv till datorer..."

Då undrar jag, hur hamnar dessa medel i korven?

David

Kan det inte vara så att kemikalierna finns i grisköttet redan från början, kretsloppsvägen så att säga.
CiteraMaten är kanske den största källan för vanligt folk, eftersom de finns i animaliska livsmedel, speciellt i fisk. Samtidigt är fisk bra, så jag skulle inte vilja uppmana till att sluta äta fisk, säger Per-Ola Darnerud, toxikolog på Livsmedelsverket.


Verkar ju antyda något i den riktningen iallafall.

Andreas

Jo precis, jag har också uppfattat det som att flamskyddsmedlet kommer med köttråvaran. Och eftersom alla korvar innehåller flamskyddsmedel så verkar det som att det finns i all köttråvara. Så det intressanta med Testfaktas resultat är inte i första hand "grillkorv innehåller flamskyddsmedel" utan snarare "allt kött innehåller flamskyddsmedel".

Frågan är hur stora variationerna är mellan det kött som innehåller mest och minst flamskyddsmedel och hur man gör för att få tag i det som innehåller minst?
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal