CiteraVitamin-C kan man räkna med att 50-100% försvinner vid torkning. C-vitamin är mycket känsligt för Värme, Ljus och Syre. Vitamin C kan också förstöras vi matlagningen då C-vitamin är känsligt för basisk och neutral miljö samt värmebehandling.
Karoten, Vitamin B6, Folacin, Pantotensyra, Biotin, Vitamin E, Vitamin D, Tiamin är alla känsliga för värme. Ett visst näringsbortfall kommer ske vid torkning. Förhoppningsvis kan man bibehålla 50%-90% av näringsinnehållet av alla dessa näringsämnen förutom Folacin och Tiamin där bortfallet kan vara större. Upp till 100% för Folacin och upp till 70% för Tiamin.
Citat från: kjpil skrivet 2009-05-25 12:13
Jo det är väl främst vattenlösliga vitaminer och antioxidanter. Vet inte hur det ligger till med kycklingklubbor och grillade fläskfiléer
Citat från: ena skrivet 2009-05-24 19:36
max 4 timmar får man varmhålla mat... och då ska temperaturen ligga över 62 grader hela tiden vill jag minnas *funderar* men jag tycker att man märker en kvalitetsförsämring redan efter e1½-2 timmar...
Citat från: kjpil skrivet 2009-05-24 21:01
Får tydlig kvalitetsförsämring på näringsvärde efter några minuter - C-vitamin går snabbt sönder + andra värmekänsliga ämnen.