Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2012-08-25 12:40
Titta här vilka härliga formuleringar!
Skrivet av agnetasch
 - 2010-12-15 11:50
Citat från: David skrivet 2010-12-14 19:32Jo du agnetasch det är nog dina kollegors fel att vi särskriver (bland annat). På 50-60-70-talet och även så långt fram som på 80-talet lärde ju vi oss att skriva med bindestreck på sammansatta ord!
Samman-satt stod det ju i skolboken, för att man trodde att det var lättare att processa orden var för sig, etc etc. Nu för tiden lär man ju inte ut så, men det är roligt att skylla på det iallafall!
Hur kommer det sig att det sällan är någon i åldern 40-60 som använder sig av särskrivning då? Det är ju nästan bara ungdomar som gör det. Vad är förklaringen på det?
Skrivet av David
 - 2010-12-14 19:37
Citat från: Andreas skrivet 2010-04-13 08:03Då irriterar jag mig betydligt mer på svengelska, varför heter exempelvis tv på nätet "play", gick det verkligen inte att komma på ett svenskt ord? http://svtplay.se http://tv3play.se http://tv4play.se http://kanal5play.se


Elektroniken är ofta amerikansk och kommandona är ofta skrivna på engelska. Redan när jag var liten för en sisådär en 30 år sen sa man "tryck på play nu och starta filmen" och man sprang lydigt till movieboxen och tröck stolt på knappen!

"SVT Spela" har ju inte direkt samma schvung i det, speciellt då vi associerar det med massa andra saker, medans "play" i ett TV- eller filmsammanhang betyder just "starta filmen" - I alla fall för mig!

Men visst, om du kommer på något bättre än "play" kan du nog tjäna en liten slant!
Skrivet av David
 - 2010-12-14 19:32
Citat från: agnetasch skrivet 2009-04-29 12:21
Särskrivning. Det är något jag aldrig hade hört talas om innan du nämnde det i en annan tråd. Varken under min egen skolgång eller när jag jobbade som mellanstadielärare på 70-talet (jag hade mycket rättstavning med mina elever :o ) fanns begreppet särskrivning. När blev det myntat egentligen?

Oj vilket gammalt inlägg jag svarar på!

Jo du agnetasch det är nog dina kollegors fel att vi särskriver (bland annat). På 50-60-70-talet och även så långt fram som på 80-talet lärde ju vi oss att skriva med bindestreck på sammansatta ord!

Samman-satt stod det ju i skolboken, för att man trodde att det var lättare att processa orden var för sig, etc etc. Nu för tiden lär man ju inte ut så, men det är roligt att skylla på det iallafall!


Roligt med tipset för de och dem, personligen skriver jag synnerligen ofta "dom" vilket så klart ses ned på av stavningsnissar.

Dock så vet jag att jag och med mig andra, säkerligen använder mig och jag fel både en och två gånger, så jag vet inte om trixet funkar så bra.

"Du är lika gammal som mig" kan man slänga ur sig utan problem, fast det heter ju egentligen "du är lika gammal som jag" (är).

Min mamma hävdar även att om något "suger" är det ett jamarns drag i det, alltså någonting positivt. Ush för gamla männskor, kan ju knappt prata ens.
Skrivet av Andreas
 - 2010-12-14 19:23
Jag blev så glad när jag läste rubrikerna på Blocket och såg nån sålde en matgrop, tänk vad praktiskt med en egen jordkällare. :)
Skrivet av bryggens
 - 2010-04-14 18:40
Skrift är värst , kolla bara våra tidningar!
Skrivet av crlhrv
 - 2010-04-14 06:53
bryggens: menar du i skrift- eller talspråk?
Skrivet av bryggens
 - 2010-04-13 19:42
Varför håller "att" på att försvinna?
I min svenska heter det : "Det var roligt att vara här"
Nuförtiden är det mest:  "Det var roligt vara här".
Skrivet av Andreas
 - 2010-04-13 08:03
Jo var och vart tror jag många reagerar på. Men det är lustigt det här med språk, somligt irriterar man sig på och annat inte. Att vissa skriver "dem" ibland där det borde vara "de" kan jag tvärtom tycka är lite charmigt. Undrar om det inte ibland är dialekt?

Då irriterar jag mig betydligt mer på svengelska, varför heter exempelvis tv på nätet "play", gick det verkligen inte att komma på ett svenskt ord? http://svtplay.se http://tv3play.se http://tv4play.se http://kanal5play.se
Skrivet av Helge
 - 2010-04-12 20:40
Är det bara jag som reagerar på "var" och "vart". Visserligen går det uppenbarligen bra regionalt men jag har svårt för den användningen.
/Helge (språkpolis känns som en komplimang).
Skrivet av Mickan
 - 2010-04-12 18:56
Citat från: Hasse skrivet 2010-04-12 17:25
Är det inte dags att helt enkelt skriva "dom" både som subjekt och objekt? Det är väl naturligt att skriftspråket utvecklas åt samma håll som talspråket gör?

Själv skriver jag inte "dom" men har absolut inget emot en utveckling åt det hållet.


Börjar hålla med och de som är osäkra bör definitivt göra det. Okej på nationella prov vad jag vet...
Skrivet av Hasse
 - 2010-04-12 17:25
Är det inte dags att helt enkelt skriva "dom" både som subjekt och objekt? Det är väl naturligt att skriftspråket utvecklas åt samma håll som talspråket gör?

Själv skriver jag inte "dom" men har absolut inget emot en utveckling åt det hållet.
Skrivet av agnetasch
 - 2010-04-12 12:27
Citat från: Mickan skrivet 2010-04-12 07:46
Vill bara reda ut det där med dem och de!

TACK för det, det behövs en rejäl lektion i detta.
Jag tycker nästan det är svårt att läsa texter som är fulla av ordet "dem" Det ordet används som de, dem o dom (vardagsspråk för dem) i en salig röra. Syftningsfelen blir många o läsförståelsen låg.
Jag började tro att det var ok att skriva de som dem ;)
Skrivet av Filippa
 - 2010-04-12 09:49
Mickan, jag vet. Önskar ibland att jag kunde ta på mig språkpolisuniformen och stövla ut på nätet och peka med hela händerna. För att inte tala om att "jag ska hälsa på han" eller "armbandet är hons". Vadå HONS ?

*skakar på huvudet*
Skrivet av Mickan
 - 2010-04-12 07:46
Vill bara reda ut det där med dem och de!

Det heter t ex att "de ska serveras imorgon" och inte "dem ska serveras imorgon".

De är subjekt och dem är objekt! Om man är osäker kan man på ett ställe som detta kanske använda talspråk och skriva dom...

Från Klartext:

Du kan nämligen utnyttja att din språkkänsla inte tar fel på till exempel jag och mig. Nästa gång du hamnar i en situation där du tvekar mellan de och dem provar du med jag eller mig istället. Ordet jag har nämligen samma form som de, liksom mig har samma form som dem.

Vi testar: heter det Spara en tårtbit åt de eller Spara en tårtbit åt dem? Om vi byter ut orden så ser vi genast att det heter Spara en tårtbit åt mig. Och mig hade ju samma form som dem. Alltså ska det vara Spara en tårtbit åt dem. Använd det här knepet varje gång du är osäker.

Annonser

Powered by EzPortal