Härdade fetter och transfetter (Sluta äta Zoo, Ballerina och 88:an?)

Startat av Andreas, 2007-07-13 12:17

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Transfetter ökar risken för bröstcancer Franska forskare har gjort en studie på 25.000 kvinnor där de analyserat hur 40 olika fettsyror påverkar hälsan - bara transett gav kraftigt ökad cancerrisk, risken att drabbas av bröstcancer nästan fördubblades av transfett. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=760247

DN-medarbetaren Karin Bojs: "Inget annat lagligen tillsatt ämne i livsmedel ökar risken för sjukdom och för tidig död lika mycket. I det perspektivet är det märkligt att svenska Livsmedelsverket insisterar att mättat fett i exempelvis smör skulle vara ett större problem än transfett." http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=760246

I det här sammanhanget känns den här Aftonbladet-artiklen från förra året om "F-cup cookies", transfettskakan som ska ge Spice Girls medlemmen Mel C större byst, tämligen osmaklig, eller hur? "Kakorna innehåller närmare 70 kalorier styck och transfetterna ska tydligen sätta sig direkt i bröstregionen." http://www.aftonbladet.se/nojesliv/klick/article1047086.ab
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2008-04-12 10:25I det perspektivet är det märkligt att svenska Livsmedelsverket insisterar att mättat fett i exempelvis smör skulle vara ett större problem än transfett."

Tycker jag också!

Äter Spice Girls fortfarande "bröst-kakor" så kan vi väl skicka gamla utrangerade Ballerinakex till dom ;D

Ulla-Britt

Berätta för mej vilka är transfetter?
Det är ju så svårt att veta var det finns i olika fabrikat?

Andreas

Välkommen till Matforum Ulla-Britt!

Om du läser början av den här tråden http://matforum.nu/index.php?topic=448.0 (har klippt ihop din fråga med den eftersom vi vill ha allt om samma sak på samma ställe) så har jag skrivit att transfetter får man då man på kemisk väg gör fett från växter (oljor) hårdare för att de ska bli mer lika fettet man får från djur (smör).

Tyvärr finns det ingen lag som tvingar tillverkare att på ett enhetligt skriva ut på förpackningen hur mycket transfett olika produkter innehåller, därför finns flera ord man måste hålla utkik efter när man läser innehållsdeklarationen, exempel:
¤ transfett
¤ hydr. vegetabiliskt fett
¤ härdade veg. fetter
¤ delvis härdad vegetabilisk olja
Den som inte frågar får inga svar.

Stellan

Livsmedelsverket kom med en rapport i fredags där man granskat över 50 olika produkter med avseende på transfettsyror. Det visade sig att sex av produkterna innehöll mer än 2 g transfett per 100 g fett (det gränsvärde som använts i Danmark), men att samtliga dessa redan är utbytta. Grejen börjar bli lite uppblåst, faktiskt.
========================
Stellan Löfving, Chefredaktör Foodwire
Kolla in min blogg på http://www.salt.se

Andreas

Problemet är att det är omöjligt att veta om det är uppblåst eller ej eftersom vi inte vet om transfett är farligt eller ej, det kommer olika bud från olika håll hela tiden.

Professor Åke Bruce vid Livsmedelsverket skriver nu här i Läkartidningen att brett vetenskapligt underlag (två rapporter, en från European food safety authority och en från brittiska livsmedelsverkets vetenskapliga kommitté ) visar att det inte går att göra nån säker skillnad på de transfettsyror som uppstår när man härdar växtfett i industrin och på naturligt transfett i kött och mjölk. http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=9463
Den som inte frågar får inga svar.

Jomael

Arnold har nu skrivit under lagen som förbjuder användandet av transfetter på restauranger, cafeer och andra ställen som serverar färdiglagad mat. Lagen ska börja träda i kraft från 2010,

Mycket intressant! Läs mer här blandannat: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article2978390.ab

Andreas

Frågan är vad Terminator känner till som inte svenska livsmedelsverket känner till, vad är det som gör att de resonerar så olika?
Den som inte frågar får inga svar.

Nico

Lök? är det en rätt?

agnetasch


Nico

Citat från: agnetasch skrivet 2008-08-06 12:47
Vad då för fel?


Jo, Piotr tycker jag har klart intressanta synpunkter i fråga om mat, men han är inte med på detta forum och kanske det finns synpunkter på det han tycker men han finns inte på detta forum, kan bli fel då.
Lök? är det en rätt?

agnetasch

Så länge Andreas inte kommer med kvasten kan du känna dig trygg ;D

MariLith

Hur kan det vara så stort problem, att kräva att alla tillverkare MÅSTE ange om, och mängd i % av mängd kemiskt tillverkade transfetter som finns i produkter jag stoppar i mig?? Jag vill inte på något sätt förhärliga USA:s förhållningssätt till Livsmedelsindustrin och födointag (har varit i Texas i perioder). Men kan inte låta bli att jämföra Kalifornien, som var långt före Sverige att införa rökförbud i allmänna lokaler, t.ex. restauranger. Det var en fröjd att äta "ute" när jag var där år 2000 i omgångar. Och nu har Kalifornien infört stränga restriktioner angående transfetter. Det känns lite som att Livsmedelsverket är lite "färglösa" i detta land. Men det är väl slanten som styr??!!
Förmågan att idag tänka annorlunda än igår, skiljer den vise från den envise.     Citat från okänd.

Rollson

Härdade fetter.

Den kanske främste forskaren i värden när det gäller transfetter är Mary Enig.
I sin bok "Know your fats" ( ISBN 0-9678126-0-7) anger hon de viktigaste hälsoriskerna med transfetter.

- Sänker halten av grädde och mjölk från ammande honor hos alla arter studerade inklusive människa, dvs sänker hela kvalitén på vad barnet får i sig.

- Orsakar en minskning av synskärpan hos barn som föds upp på bröstmjölk. Effekten är dosresponsbunden, dvs minskningen är proportionell mot mängden transfettsyror i bröstmjölken.

- Samvarierar med låg födelsevikt hos barn.

- Höjer insulinnivåerna i blodet vid glukosbelastning och ökar därmed diabetesrisk.

- Påverkar immunsvaret genom att minska effektiviteten på B-cellernas svar och genom
att öka tillväxt av T-celler.

- Sänker nivåerna av testosteron i handjur, ökar mängden abnorm sperma, samt påverkar havandeskapet hos kvinnor.

- Minskar de röda blodkropparnas insulinsvar, dvs har möjligen oönskade effekter vid diabetes.

- Stänger av funktionen hos membranbundna enzym som delta-6 desaturas. Vilket resulterar i minskad omvandling av exempelvis linolsyra till arakidonsyra.

- Orsaker negativa effekter på aktiviteten hos viktiga enzym system som metaboliserar kemiska carcinogener och läkemedel, till exempel de olika funktionerna hos oxidas cytokrom p-448-450 (GL: kroppens naturliga avgiftningssystem.

- Förändrar de fysologiska egenskaperna hos biologiska membraner, inklusive uppmätt membrantransport och membranfluiditet (=grad av mjukhet/stelhet)

- Orsakar förändringar i fettcellernas storlek, antal, lipidklass och fettsyresammansättning.

- Påverkar negativt omvandlingen av växt omega-3 fettsyror till förlängda omega-3 fettsyror. Trappar upp negativa effekter vid brist på essentiella fettsyror.

- Befrämjar bildning av fria radikaler.

- Påskyndar utvecklingen av astma hos barn.

- Sänker det "goda" HDL kolesterolet.

- Höjer det "onda" LDL kolesterol.

- Befrämjar åderförkalkning.

Källa: Gunnar Lindgren genom konsumentsamverkan.

Vad gör vi då åt detta, när alla våra grannländer reagerat ?

Livsmedelsverket följer som vanligt industrins krav,
att få saluföra billiga fasta fetter !

Livsmedelsverkets yttrande. http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/fettersvar.htm


ÄR DET MÖJLIGT ATT LIVSMEDELSVERKET VAKNAT !

Listor på produkter som innehåller Transfetter.
http://www.slv.se/upload/dokument/nyheter/2008/Rapport_Fettkvalite_080408.pdf

http://www.slv.se/upload/dokument/nyheter/2008/forteckning_undersokta_livsmedel_transfett.pdf

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal