Om att olja in stekpannor, stekgrytor osv. av gjutjärn

Startat av Andreas, 2008-01-16 09:15

Föregående ämne - Nästa ämne

Norfdas

Citat från: roffekock skrivet 2008-04-05 22:22
Oljemättat gjutjärn blir svart norfdas.
/rolf


Håller inte med dig där, om att en inoljad gjutjärnsyta blir svart med automatik.
Gjorde ett litet test, jag vände på min stekpanna och vad såg jag där?
En blanksliten yta utan större mängd fett.
Tog en bit hushållspapper med olja på och gnuggade in olja i stekpannebotten.
Ingen svarthet framträdde, ytan var lika blank som tidigare.

Trist nog så var det ganska gott om fastbrända saker  på kanten, svarta.
Med vinklade kanter så syns inte kanterna som på din om man inte vänder på pannan.
Var en längre tid sedan jag vände på min panna upptäckte jag.
Så nu har jag dränkt in sidan med diskmedel och ska när detta är skrivet ägna en antagligen längre stund av söndag förmiddag
till att stålspåns-gnugga en svartbränd stekpanna.
Ej den svarta insidan! ;D


roffekock

Jag trodde du uppfattade att pannan var ett arvegods som varit med mej sen 62. Om det nu skulle vara en massa fastbrända gojs på utsidan så är det bara ett tecken på att den är använd och har inget med funktionen att göra.
Men annars när jag hittar pannor och grytor som jag villgöra rena ordentligt från botten så att sägs lägger jag dom i kaustiksodalösning ett tag sedan kan du spola bort skiten,men måste naturligvis köra inbränningsprogrammet då igen för då är pannan torr och ren. Om jag nu skulle köra bara utsidan skulle jag blanda till en tapetklister och blanda i kaustiksoda direkt i limmet sen kan du stryka exakt på det ställe du vill ha bort med en pensel låt limmet sitta ett par timmar och sen spolar du bort skiten och du slipper bränna in pannan på nytt ;)
På detta sätt sparar du tid +att du sparar din kanske oersättliga yta som kanske sparats under lång tid. :D

/rolf
Matforum är bäst

Norfdas

Jag fick bort det värsta med spånet och en kniv.
Det stänkte lite men det gick lätt att avlägsna.

hullan

Väcker denna tråd lite igen, hoppas det är ok.

Jag råkade göra misstaget med min nya Skeppshult att ställa den i vatten över natten och den blev lite rostig. Lyckades få bukt med det någorlunda, man kan förnimma en brun/röd remsa längs "väggarna" men någon allvarlig rost finns inte längre så det är väl inte så farligt?

Jag gav den min kärlek under ett par dagar efter den incidenten, hettade upp rapsolja i pannan i ugnen, fräste bacon på låg värme, diskade ur med hett vatten - oljade in och ja ni kan grejen.

Vid den senaste inoljningen torkade jag bort överflödig olja naturligtvis, där låg alltså inget lager i den men den har ju ändå haft en lite flottig hinna - detta är nu kanske 4 - 5 veckor sedan och den har inte använts pga jag flyttat.

Nu min fråga: finns det risk att rapsoljan i den kan ha härsknat? alltså den hinna som finns i pannan då den inte använts på lite över en månad?

Grejen är att jag vet inte hur härsken olja luktar? :) Om jag luktar i den så kan jag känna en svag doft av lite "bränt", luktar ungefär lite som upphettad olja eller som när en kaka blivit lite bränd i ugnen typ...

Det luktar alltså inte direkt äckligt eller motbjudande och inte heller direkt skarpt... vad säger ni?

Vad bör jag göra som nästa steg? koka ur fettet med vatten? fräsa lite bacon en gång till?

Hoppas någon har tid med mig! hade uppskattats! mycket bra och intressant forum!  

Hasse

Välkommen till Matforum, Hullan!

Om oljan har härsknat så känner du det på lukten, även om du inte har luktat på härsken olja förr. Det luktar vedervärdigt!

Använd pannan precis som den är. Efter användning kan du koka ur med lite vatten, låta pannan torka på plattan och smörja in med en liten skvätt ny olja. Jag tycker det går lättast att torka bort överflödig olja medan pannan fortfarande är lite varm.

hullan

Tackar!

Och tack för svaret!

Okej, jag misstänkte också att det nog skulle dofta något värre än den lite brända "scent" jag känner nu :)

roffekock

Du ska inte använda Bacon för det finns sockerarter som bränner sig fast. Värm din panna slå på kokande vatten koka ur den och torka den ren.Nu tar du neutral olja som tex rapsolja ca 2dl salt vanligt låt nu pannan stå på värme i en timma just så du ser lten strimma blårök efter en timma slår du ut oljan i en torr burk saltet finns nu kvar i botten på pannan.

Nu tar du en trasa och gnuggar pannan ordentligt så att saltet slipar järnet tills du får en blank yta. Det tar flera år att få en superyta i din panna så var rädd om den men denna procedur kan du upprepa då och då och du har garanterat en bra panna. Men om du vill ha en färdig panna skulle jag rek dej att gå till loppis för att kolla om det inte finns en på nedersta hyllan som du kan renovera på ovanstående sätt. ;)

Tänk på att man ska ha flera pannor var och en till sin grej.

/rolf
Matforum är bäst

legobit

Gjorde en googling på ämnet och hittade

http://www.shenet.se/ravaror/olja.html

Hållbarhet
• Feta oljor (med mycket mättat fett) är stabila och kan hålla sig i åratal om de förvaras rätt - någorlunda svalt (inte över 40°) och i mörkt och lufttätt kärl. I kyla "skär" de sig inte, utan stelnar på samma sätt som smör. Stelningen påverkar inte kvaliteten men kan vara opraktisk. Efter en stund i rumsvärme blir de flytande igen. Lämpar sig väl för att göra örtolja och som basolja i solskyddsmedel - de tål ljuset, värmen och luften som oljan blir utsatt för.
• Torrare oljor (med mycket fleromättat fett) håller sig sämre, i extremfall endast några månader. De är känsliga för värme, syre och ljus, särskilt solljus. De bör förvaras i kylskåp i tillslutet och välfyllt kärl som inte skakas om i onödan och bör inte värmas över 90°, de mycket torra inte ens till över 50°.
• Rätt kärl: Mörkt, rent, litet, välfyllt, tillslutet. Inte av metall (järn, koppar, krom) som kan snabba på oxideringen.
• Alla oljor härsknar snabbare när de blandas med vatten. Blanda inte heller gammal olja med färsk; det snabbar på oxideringen av den färskare. Kan frysas i ett par månader; låt tina långsamt i kyl.
Tricks
Hindra luft från att komma till: Ställ kärlet upp och ner eller fyll på med glaskulor vartefter det töms så att oljan alltid når upp till kanten. Husmorstips för att förhindra att olja härsknar: Häll lite salt i. E-vitamin är annars standardmedel för att sänka oxideringstakten, alternativt rosmarinextrakt.

--

http://sv.wikipedia.org/wiki/Matolja






Olja
Mättade
Enkelomättade
Fleromättade
Omega 3
Rykpunkt
Majsolja
12,2
25,8
56,9
0
236°C
Olivolja
14,2
71,5
9,1
0
190°C
Rapsolja
6,3
56,4
30,1
10,5
238°C
Solrosolja
10,4
20,8
63,6
0
246°C


----

Kort och gott, bäst är att använda onyttigare oljor när man fettar in och även ha salt i.
Olivolja känns osmart med tanke på låg rykpunkt, rapsolja är den som härsknar snabbast så majs eller solrosolja borde vara bäst.

Hur det är med animaliska fetter vet jag inte men dom borde vara ganska bra med tanke på att skeppshult rekomenderar att man steker prinskorv på låg värme för att återinfetta järnet.

Tinto

Ålrajt, min första från-början-gryta. (alltså min första som är sprillans ny hos mig) Sambon råkade premiäranvända den när jag var bortrest och visste inte att den skulle brännas in före, så den användes och diskades med diskmedel. Ingen katastrof hoppas jag?

Men vad är mitt nästa steg till att få en helt lovely gryta?

Rolf: Jag har inte plats för fler grytor, varför kan jag inte steka olika grejer i den? Det enda jag vill ha en egen panna till är pannkakor :)

Hasse

Igår råkade jag glömma min favoritpanna på spisen med högsta effekt på plattan. När jag kom tillbaka till köket fann jag en rykande stekpanna där den fina, blanka stekytan som jag vårdat ömt är som bortblåst.

Tja, det är väl bara att börja om från början igen...    :'(

Caroline

Hej!

En gjutjärnsprodukt skall skötas på följande sätt;

Diska alltid ur den med en grov diskborste och hett vatten, använd INTE diskmedel för då försvinner oljan ur pannan och då fastnar maten i den).
Torka den alltid torr efter du har diskat den för annars rostar den. Har den rostat så diska ur den med svinto, skölj och torka den torr.
Smörj därefter in den med ett tunnt lager rapsolja och hetta upp den. Har du en stekpanna med träskaft tex så sätt den på plattan på medeltemperatur i ca 20 min (då öppnar sig porerna i pannan och suger åt sig oljan) Den sk non-stickytan bildas)
Har du en stekgryta eller en stekpanna med stålskaft kan den med fördel sättas i ugnen på 175 gr i 30 min.

Lycka till!

Carro :)

Johan_

Ska man verkligen använda Svinto? Har för mig att jag hört eller läst någonstans att medlet som löddrar i Svinto inte är helt nyttigt att få i sig om man inte skulle få bort det ordentligt. Man kanske ska skrubba med vanlig stålull utan rengöringsmedel? Jag kanske kommer ihåg fel, så om någon vet säkert dela gärna

Vidfamne

Svinto finns både med och utan lödder. Använd den utan (eller liknande produkt).

För att svara på ett mycket gammalt inlägg: Paraffinolja är direkt giftigt och skall inte användas till matlagning eller husgeråd.

/v

Andreas

Fast utan lödder..? Jag har fått lära mig att när stålull inte löddrar så repar den.
Den som inte frågar får inga svar.

kayaker

Citat från: Andreas skrivet 2013-07-29 21:09
Fast utan lödder..? Jag har fått lära mig att när stålull inte löddrar så repar den.

Nja, det är stålull oavsett om den löddrar (innehåller tvål) eller inte.
/F

Hasse

Citat från: Vidfamne skrivet 2013-07-26 19:41
För att svara på ett mycket gammalt inlägg: Paraffinolja är direkt giftigt och skall inte användas till matlagning eller husgeråd.


Tidigare användes paraffinolja som laxermedel och under andra världskriget t.o.m. som ersättning för matoljor. Även om oljan i stort sett passerar magtarmkanalen utan att absorberas, har senare undersökningar visas att en viss del kan tas upp i kroppen och orsaka skada hos försöksdjur.

Paraffinolja får inte längre användas som tillsats till livsmedel, men får användas som smörjmedel i t.ex. degmaskiner och till infettning av tråg och bakplåtar.

Källa: Zinck, Hallas-Møller: E-nummerboken.

webguide

Citat från: Caroline skrivet 2013-05-16 18:01
Hej!

En gjutjärnsprodukt skall skötas på följande sätt;

Diska alltid ur den med en grov diskborste och hett vatten, använd INTE diskmedel för då försvinner oljan ur pannan och då fastnar maten i den).


Den skyddande beläggningen i en gjutjärnspanna är inte längre olja, läs den här atikeln: http://www.seriouseats.com/2014/11/the-truth-about-cast-iron.html

Jag diskar ofta mina pannor med diskmedel.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal