En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« Senaste inlägg av agnetasch skrivet Idag kl. 07:00 »
Det finns speciel tejp att köpa så att man kan sticka in en termometer i skinkan och mäta kärntemperaturen utan att det läcken in vatten,
Fönsterisolering funkar bra.
2
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet Igår kl. 15:28 »
Jo, fast poängen med en cirkulator är ju att man bestämmer sluttemperaturen. Då behövs ingen ytterligare temometer. Detta förutsätter naturligtvis att köttet får ligga tillräckligt länge men på 12 timmar måste en liten skinka bli genomvarm.
3
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« Senaste inlägg av webguide skrivet Igår kl. 06:04 »
Jag kommer att prova med "helgskinka" i vår. Någon som har provat att köra i cirkulatorn i 12 timmar på 70 grader?

Ja, tiden är ju kopplad till skinkans storlek, inte främst vikt utan volym. Det finns speciel tejp att köpa så att man kan sticka in en termometer i skinkan och mäta kärntemperaturen utan att det läcken in vatten,
4
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« Senaste inlägg av webguide skrivet Igår kl. 06:01 »
Stackare, jag riktigt ser dig smyga fram till delikatessdisken när det är folktomt där. Jag ser tjejen i kassans hånfulla blick när du radar upp dina ekologiska varor på bandet. Livet är grymt sa grisen ;)

Deth änder aldrig faktiskt, varken det ena eller det andra av det där.
5
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« Senaste inlägg av Mat-Janne skrivet 2018-12-12 18:18 »
Jag kommer att prova med "helgskinka" i vår. Någon som har provat att köra i cirkulatorn i 12 timmar på 70 grader?
6
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« Senaste inlägg av agnetasch skrivet 2018-12-12 06:48 »
Stackare, jag riktigt ser dig smyga fram till delikatessdisken när det är folktomt där. Jag ser tjejen i kassans hånfulla blick när du radar upp dina ekologiska varor på bandet. Livet är grymt sa grisen ;)
7
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / SV: Kallrökta ägg och grönsaker
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-12-11 12:59 »
Tar färsk lök bättre smak av röken än torkade ärtor?

Har inte haft problem med att få röksmak på okokt ris, men oavsett vilket tar jag till mig idén med rödlök.
Soppan blir väldigt gul när det saknas fläsk/kött  :)
8
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / SV: Kallrökta ägg och grönsaker
« Senaste inlägg av agnetasch skrivet 2018-12-11 06:41 »
Ska nog göra ett försök med att kallröka gula ärtor till vegetarisk ärtsoppa.
Det tillagas lite då och då men det är svårt att få samma runda smak som när det slinker med en bit rökat fläsk, rökta ärtor är kanske lösningen.
Om du ska ha lök i ärtsoppan kanske det är enklare att röka den än ärtorna? Rödlök så får man en illusion av fläsk ;D
9
Råvaror, halvfabrikat / SV: Bayonneskinka
« Senaste inlägg av webguide skrivet 2018-12-11 06:19 »
Det finns en tendens att fnysa åt dyr mat som om det är "fult" att vilja köpa något som är dyrt. Samma tendens finns bland människor som envisas med att kalla mousserande vin för Champagne, något som är en förolämpning inte bara mot Champagne men också mot alla andra sorters mousserande viner, Cava, Prosecco och så vidare som förtjänar att bedömmas utifrån vad de är för produkt.

De så förhatliga dyra produkterna är ofta dyra av en anledning och den anledningen är väldigt ofta hårt arbetande, passionerade små producenter som med små medel producerar produkter som håller hög kvalitet. Det blir ledsamt när storproducenter som mha mer eller mindre ohälsosamma tillsatser, tillverkningsmetoder och arbetsförhållanden. Kan producera stora mängder av en "liknande" produkt som de sedan marknadsför hårt som en högkvalitativ produkt genom att skapa ett marknadsföringsunderlag som bygger på att skapa samma kännsla för produkten som de tidigare nämnda små producenterna åstadkommer. Resultatet, de små producenterna som ofta jobbar med ekologiskt/biodynamiskt hållbart jordbruk slås ut eftersom de inte kan konkurrera med den storskaliga livsmedelsindustrin.

Självklart finns det undantag, men generellt anser jag att man skall dra öronen åt sig om något är billigt. Jag tycker också att det är ledsamt när de här producenterna beskrattas som någon slags fult snobberi. Det skulle adrig hända om det handlade om en liten metallindustri som riskerar att slås ut av en storskalig konkurrent (tvärtom, folk skulle demonstrera för den lilla industrin). Men det går uppenbarligen bra att bespotta någon som producerar livsmedel av hög kvalitet.
10
Allt om rökt, torkat, saltat och gravat / SV: Kallrökta ägg och grönsaker
« Senaste inlägg av Skogis skrivet 2018-12-10 13:55 »
Ser att du går på EU,s riktlinjer som vill förbjuda rökning av matvaror, enligt EU dör människor av för höga värden av diverse jox från röken. Minns inte exakt siffra men det var nog 10-20st/år enligt rapporten.

Men vissa saker måste rökas, kåldolmar är en.

Ska nog göra ett försök med att kallröka gula ärtor till vegetarisk ärtsoppa.
Det tillagas lite då och då men det är svårt att få samma runda smak som när det slinker med en bit rökat fläsk, rökta ärtor är kanske lösningen.
Sidor: [1] 2 3 ... 10
- Annonser -