Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Matand
 - 2016-02-08 23:49
Går inte att svara på, en kniv som passar dig tycker din kompis är riktigt dålig och vice versa. Den bästa kniv jag hållit i min hand är en Bob Kramer by Zwilling, Euro Stainless. Rakbladsvass och relativt lite underhåll, det gillas. Om någon vänlig själ hade gett mig en original Kramer hade man ju inte tackat nej men att köpa en själv för 20- till 30000 känns bara onödigt
Skrivet av Karl Erik Schough
 - 2015-10-29 18:07
I båten har jag en Morakniv (laminated).
Skrivet av crlhrv
 - 2011-10-01 12:09
När jag var hos Sundqvist huvudkontor här i Göteborg och klämde på deras Yaxell Gou serie så pratade jag lite med en säljare som berättade om köksknivar som tillverkades enligt samma principer som katanasvärd (samuarjsvärd). Med priser på flera hundra tusen kronor per kniv fick det helt plötsligt den 101 lagers damaskuskniv jag höll i handen att framstå som lite mindre exklusiv..

..och nej, de har inga planer på att ta in dessa knivar i sitt sortiment ;)

Skrivet av kayaker
 - 2011-10-01 11:43
Citat från: vilsjin skrivet 2011-09-30 21:13
Om den ursprungliga frågeställningen: "bästa kniv som går att köpa för pengar" vill jag säga att den är lika meningslös.
Det är som att fråga efter den bästa skon som går att köpa för pengar.

Det är relativt enkelt när det gäller skor. Då går du bara hit:
http://www.johnlobbltd.co.uk/main/main.htm
:)
Skrivet av vilsjin
 - 2011-09-30 21:13
Citat från: Jan skrivet 2011-09-29 19:50
Inget fel på IKEA;s knivar. Hur bra som helst

IKEA har knivar i prisklassen 25 kronor för tre till 499 kronor för en så vad du säger är rätt meningslöst.
Ja, IKEA säljer en del prisvärda knivar, men de är knappast mest prisvärda.

Om den ursprungliga frågeställningen: "bästa kniv som går att köpa för pengar" vill jag säga att den är lika meningslös.
Det är som att fråga efter den bästa skon som går att köpa för pengar.
Allt handlar om din fot, hur du skall använda den och hur den kommer att skötas. Skall den bli riktigt bra måste den specialtillverkas för just dig.
Inga frågor om "bästa kniven" går att besvara utan info om till vad kniven skall användas, hur du sköter den, hur du använder den och vad du är beredd att betala.
Det går ju inte ens att säga vilken den bästa skruvmejseln man kan få för pengar är.
Skrivet av Jan
 - 2011-09-29 19:50
Inget fel på IKEA;s knivar. Hur bra som helst
Skrivet av roffekock
 - 2007-11-25 22:00
Kockis du är rätt på det tycker jag.Men det är en viss skillnad om man skär en tomat, torkar av den och lägger den i lådan eller om du hanterar den i jobbet hela dagarna. Det kan du bara se på mina iranier som jag diggar i jobbet, men tror du att ett knivfreak gillar den?
För ett freak är det ju halva nöjet att äga den och speciellt om den kommer från Japan och ruva över den som en äggsjuk höna.Varför finns det inga brudar som skriver om knivar? Har ni inga eller spelar det ingen roll vilken kniv el knivar ni har? 8)
Skrivet av kockis
 - 2007-11-25 18:58
jag har jobbat med knivar dagligen i över tjugo år.
Det finns bara ett svar på din fråga.
Det är, den kniven du trivs med!
En kniv som jag tycker är helt överlägsen kan en annan person tycka e helt värdelös.
Skrivet av Knivmannen
 - 2007-08-31 23:25
Trevligt! Sånt här gillar jag. Jag har personligen kontakt med ett företag som heter Takefu Knife Village. Det är en sammanslagning av ca 10 smeder som gemensamt arbetar och smider i gemensamma lokaler. Takefu är en välkänd knivstad i Japan och där tillverkar de knivar i absolut toppklass. Även här kan man specialbeställa knivar efter eget behov. Du kan alltså rita en egen kniv och få den exakt som du vill ha den!
Skrivet av Rob
 - 2007-08-22 22:51
Det finns en liten "english-knapp" högt upp på höger del av sidan.

I den engelska versionen erbjuder de dock inte versionen med polerade sidor, men den finns på den Japanska.
Moritaka är ytterligare en av de Japanska leverantörerna jag stött på med ypperlig kundservice, snabb, trevlig och korrekt.

Som info har jag beställt en 165 mm Nakiri (rektangulär grönsakskniv) och en 270 mm Yanagiba (för att skiva fisk och kött med)

Är man intresserad av knivtillverkning så finns det endel skisser och text kring det.

På You-tube finns ett antal videoklipp från en amerikan som var och hälsade på dem (och tittade på när hans kniv tillverkades)
http://www.youtube.com/watch?v=XuSO46vbu8I
Skrivet av roffekock
 - 2007-08-22 21:47
Rob jag var inne och tittade på bilderna och dom såg ruggit fina ut ett hantverk.Ska med nöje se fram emot en kommentar från din sida när du testat dom. Det enda som var smolk i bägaren var att det är stört omöjligta att tyda bokstäverna och på så vis inte kunna tillgodogöra sej texten men bilderna var talande.
Citat från: Rob skrivet 2007-08-22 13:19
Jag väntar nu på 2 nya knivar från en familj som heter Moritaka.
Knivsmeder sedan 700 år och anses vara fullt i klass med Takeda som anses vara en av de bästa. Det skall bli mycket spännande att se dem. Blått super i kärnan och polerat "vanligt" stål på sidorna. Åttakantigt traditionellt handtag.

http://www.moritakahamono.com/

Om det är världens bästa knivar vet jag inte, men de blir unikt tillverkade för mig och de fotograferar tillverkningen så jag kan följa den även om ett par år.


Skrivet av Rob
 - 2007-08-22 13:35
Det finns i båda varianterna....
Nåväl, det var bara nyfikenhet.
Skrivet av roffekock
 - 2007-08-22 13:26
Rob det kan jag faktiskt inte svara dej på. Men det var en kockkniv ca 35 cm lång.
Citat från: Rob skrivet 2007-08-22 13:20
Roffekock förresten var det en KD eller en HD som du testade?
Skrivet av Rob
 - 2007-08-22 13:20
Roffekock förresten var det en KD eller en HD som du testade?
Skrivet av Rob
 - 2007-08-22 13:19
Jag väntar nu på 2 nya knivar från en familj som heter Moritaka.
Knivsmeder sedan 700 år och anses vara fullt i klass med Takeda som anses vara en av de bästa. Det skall bli mycket spännande att se dem. Blått super i kärnan och polerat "vanligt" stål på sidorna. Åttakantigt traditionellt handtag.

http://www.moritakahamono.com/

Om det är världens bästa knivar vet jag inte, men de blir unikt tillverkade för mig och de fotograferar tillverkningen så jag kan följa den även om ett par år.

Annonser

Powered by EzPortal