Matforum

Hemmalagat - laga själv => Matbröd => Ämnet startat av: Johansson skrivet 2008-04-13 21:02

Titel: Jäskorgar
Skrivet av: Johansson skrivet 2008-04-13 21:02
Nån som vet om det går att få tag på utanför proffsbranschen? Har letat i både möjliga och omöjliga affärer men hittar inget vettigt. Proffsgrejorna känns väl dyra för en glad amatör...Samma med stenhäll i ugnen, stenhuggeriet skulle ha 750 kronor för en 3mm sten..
Tacksam för tips!
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-04-13 21:23
Jag har sett jäskorgar hos Hus-Modern.se

http://www.hus-modern.se

Väldigt snygga och rätt dyra. Men det kanske är vad rottingkorgar kostar, vad vet jag? :-)
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: janders skrivet 2008-04-13 21:51
Jäskorgar (och mycket annat) köper man ex. hos Bakers (http://www.bakers.se/).
Baksten (25mm tjock) hittar du för 520kr inkl. frakt hos Hablingbo Delikatess (http://www.hablingbo.com/). De har även jäskorgar.
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-04-14 10:00
Bakers! Vad bra jag bor nästan granne med dem. Måste kolla det - jag vill ha jäskorgar! Finns det olika storlekar - vilka är bäst i så fall?
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-04-14 11:11
Vad fyller en jäskorg för funktion, varför vill man jäsa degen i en korg?

Vad kännetecknar en bra jäskorg, det duger inte med vilken korg som helst?
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: justrom skrivet 2008-04-14 20:46
Det gör ju att bröden inte flyter ut lika mycket när de jäser och blir högre. Jag har använt mina 2L bakformar hittills men de där jäskorgarna har ju sluttande sidor vilket verkar vara bättre än raka sidor.

Det borde ju rimligen gå lika bra med plast också. Någon som  vet av fin billig plastkorg som kan fungera som jäskorg?
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-04-14 20:58
Rose rekommenderar något material som andas för att degen inte ska klibba i materialet.

Själv äger jag ingen jäskorg men använder ett durkslag med mjölad handduk. Stor skillnad mot att jäsa utan om man har en ganska blöt deg. Torra degar verkar hålla formen betydligt bättre.
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-04-15 18:04
Sen blir börden så fina av ränderna i en jäskorg....
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-04-15 18:07
Men blir de inte platta igen då när man häller ut dem ur korgen? Det bästa vore väl i så fall att använda korgar som tål att gräddas i ugnen, finns det kanske silikonkorgar för det ändamålet?
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: jelvis skrivet 2008-04-15 20:28
Man får ta ut dem ur korgen försiktigt. Sedan behåller de formen hyfsat.

Silikonkorgar låter som en god idé, något att satsa på? :-)
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: Johansson skrivet 2008-04-15 20:41
Tackar för svaren och tipsen. Nu skall man bara få råd att köpa allt man vill ha :)
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-04-19 14:43
Jag föreslår att du köper en vanlig korg med sluttande sidor och lägger en silduk eller annat tyg i den mjölar detta ordentligt och så har du en Jäskorg. Om du orkar kan du klippa den efter korgens kant och sy fast den så har du en mer proffsig sådan. den är så lik en för flera hundra som den kostar på Bakers. Jäskorgar av poffsmod är till för sånna som brukar dem jämt.

/rolf
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-03-04 11:16
Nu har det anlänt 2 lite avlånga jäskorgar och två runda jäskorgar. Har precis jäst min "vanliga" skållade deg och jäst bröden i korgarna. De ser fina ut i ugnen än så länge.

Nu har jag en fråga: är det någon som vet hur man rengör dem?
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: Per skrivet 2009-03-06 10:00
Jag har nyligen köpt två runda jäskorgar från Dalängarna, www.dalangarna.se.

Har hunnit använda de en gång. Ser jättetrevligt ut när de står med deg som jäser.
Att vända upp och få på plåt kräver lite övning men det gick hyfsat bra även denna första gång.
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-03-07 14:46
Per: hur rengör du diona korgar? Jag bara penslade ur mina med brödpenseln. Tror det räcker. Ja man får vara försiktig så man inte slår sönder jäsningen när man vänder ur bröden. Tycker också det gick bra trots att det var första gången. Jag var rädd att degen skulle fastna i korgen men det gick fint. Jag mjölade dem innan.
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-03-07 14:59
Dom rengörs aldrig det är en förbrukningsvara.
Om man nojar på detta ska man göra som jag sa ha lösa dukar. :D

/rolf
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-03-07 15:10
Jamen Rolf, det går ju inte att bara ställa in tokmjöliga korgar i ett köksskåp heller - men däremot kanske man inte ska skölja dem i vatten. Jag hörde att man kan ställa in dem i frysen just för bakterierisken, om det är rätt eller fel vet jag inte. Hur menar du med förbrukningsvara? Jag gillar utseendet på bröden när dem varit i korgen - blir inte detsamma med duk.
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: Per skrivet 2009-03-07 21:06
Jag vände upp och ner på korgarna och skakade ur det majsmjöl som jag mjölat de med, rikligt. Så än så länge har jag inget degkladd där. Blir väl att borsta ur och skrapa lite lätt så småningom. Absolut inget vatten.
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-03-07 21:49
När dom blir gamla så går duken sönder och då slängs dom.
Du behöver inte vara rädd för dessa bakterier dom är sunda och hjälpsamma för din nästa jäsning. Det lösa mjölet slår du av mot kanten av ditt bakbord. Något annat behöver du inte göra om du tycker att det blir för mjöligt använd en bärkasse att förvara dem i. ;D

Jag förstår inte varför en lös duk skulle vara annorlunda den ska ju ligga invändigt i korgen på samma sätt som en fastsydd gör,bara det att den lösa kan du ju damma av på ett annat sätt en väl använd bakduk är guld värd och får inte tvättas.


/rolf
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-03-07 21:51
Bärkassen är använd och korgarna bankade och borstade. Kanske skulle låta lite vara kvar och sen banka ner i surdegen så blir det nog fart.
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-03-07 21:54
 ;D ;D

/rolf
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: Partyhatt skrivet 2009-06-13 17:11
Har provat att jäsa i korgar av plastmaterial, men var väldigt svårt att hindra degen ifrån att klibba fast. Mjölet vill inte stanna på den glatta ytan. olja fungerar förvisso, men mycket av charmen med korgjäst bröd försvinner med det mjöliga rustika utseende man annars får tycker jag.
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: MatgeekJohan skrivet 2009-06-16 09:49
Rengöring går till som följande:
1. Intorkad deg tas bort med hjälp av en potatissticka som som får löpa mellan varven i korgen.
2. Resten borstar jag bort med en matpensel (vad sjutton heter de egentligen?)

Kör man med plastbunkar så måste man lägga en mjölad duk på insidan, annars är man tokkörd men inget slår i slutändan känslan av en rotting-korg. :)
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: legobit skrivet 2009-06-21 02:17
Letade efter butiker i ett annat forum och fick fram dessa.
Tror att alla har jäskorgar

http://www.hus-modern.se
http://www.lyckasmedmat.se
http://www.bagarenochkocken.se
http://www.hemmakocken.nu
http://www.hna.nu

HNA är igentligen inriktade på storkök men säljer även till privatpersoner. Har man pengarna kan man ju köpa den kompakta pizza ungen för 15'000 t.ex. Men dom har även t.ex. jäskorgar billigt och kavel med kullager dyrt om man bakar väldigt mycket ;P
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: Mattias H skrivet 2009-06-24 22:08
Hej. Hittade denna instruktion på hur man gör rent jäskorgar. Kommer från toppenbutiken för matälskare "Kunst og Kökkentöj" i Köpenhamn. Den är på danska :D, men med lite fantasi går det ju. Annars finns ju tex www.nicetranslator.com  ;)

http://brotback.blogspot.com/search?q=j%C3%A4skorg
(Sök på jäskorg om det inte kommer upp av sig självt)
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: Patrik H skrivet 2009-08-03 22:53
www.hemmakocken.nu (http://www.hemmakocken.nu)

Här hittar du alla typer av jäskorgar, pil, rotting o plast samt en massa andra tillbehör såsom äkta gotlänsk baksten. Här får du två jäskorgar i pil för under 200:-.

Patrik h
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: Hankki skrivet 2009-12-10 21:59
På ebay hittar man jäskorgar från ca 130kr, 250g, inkl frakt och ca 160kr, 800g - 1kg, med duk. Utseendemässigt är dom som de ni har tipsat om här.
Titel: SV: Jäskorgar
Skrivet av: burk skrivet 2011-07-11 19:08
tror att dom menade jäskorgarna man kan köpa utan tyg på insidan.. ;)

tror ja ska prova med durkslag och handduk tills ja har pengar över till att fixxa en korg... men dom står helt klart på önske listan ..

man kan ta en djup plåt o vända upponer  rätt långt ner i ugnen .. låta den stå där under hela baket.. sen använda bakspade och/eller bakplåtspapper under bakningen..