Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Thomas2

1
Jag har gjort några videofilmer som visar några av Chefs funktioner. Fler, och mer detaljerade filmer kommer senare.

http://www.edgepal.com/slipverktyg/chef/video-chef-8601743

Thomas
2
EdgePal Chef kostar 3.100:-kr-  komplett med 2 slipbord (för långa och korta knivblad) , styrpinnar för rak och konvex egg, och dubbelsidigt bryne 25 mikron diamant / fin keramik (Fällkniven DC4).

Thomas
3
EdgePal Chef kan, från och med 2012, som första slipverktyg i världen, även slipa konvexa eggar med önskat gradtal på skäreggen - och det är enkelt att göra det, lika enkelt som att slipa en rak egg.
Därmed kan man balansera sin konvexa egg på samma sätt som man kan balansera en rak egg, det vill säga, anpassa eggen till hur man personligen använder sin kniv.

När man vet gradtalet knivens egg har kan man ändra slipvinkeln och förstå vad det är man gör med eggen. Om min egg håller t.ex. 10 grader och den blir slö fort, kan jag t.ex. ändra slipvinkeln till 11 grader och använda kniven igen och se hur länge den håller skärpan efter denna förändring.
Jag kan också välja att slipa en brynegg på 2 grader över den egg som redan finns. Bryneggen skall vara 2-3 tiondelar av en millimeter bred (när man kan se den med blotta ögat i bra ljus är den klar). Sedan använder jag kniven och studerar hur den fungerar. Vill jag ha den lite vassare slipar jag om bryneggen till 11,5 grader. Vill jag ha eggen ännu mer tålig, slipar jag om eggen till 12,5 grader.

*       Från och med 2012 kan man alltså göra samma sak med konvexa eggar.

När jag gjort detta har jag lärt mig något mycket viktigt - jag vet vilka slipvinklar just jag trivs med. Nästa kniv kan jag då slipa i exakt det gradtal jag vet att jag trivs med att använda. Jag förstår också orsak och verkan av min slipning

*       Vi har en ny hemsida också - besök den och läs mer om EdgePal Chef!

Thomas
4
Andreas, du har nu använt din Chef under några månader och du bör ha hunnit skapat dig en uppfattning om hur Chef fungerar och hur resultatet blir på dina knivar, alltså hur vassa de blir och hur tåliga deras eggar blir - vilket du avgör med det antal grader du använder på deras skäregg.

Om du följt bruksanvisningen och slipat dina knivar en gång - och därefter bara underhållsslipat dem på Chef så bör du också nu ha en uppfattning om hur mycket, eller litet, metall du tar bort från dina knivar - samt - hur dina eggar förändrats - eller inte förändras - och hur du kan balansera eggen så att den passar just dig.

Du ansåg att styrpinnen var för klen och att den gav ett vekt intryck för det större diamantbrynet - har du samma uppfattning fortfarande? Har din styrpinne böjt sig?

Jag brukar då och då kontakta mina kunder för att höra hur det går för dem och ifall de är nöjda med den produkt de köpt av mig. Jag är nyfiken på just dina intryck och erfarenheter eftersom du i grunden inte tycker om att slipa knivar.

Thomas
5
Andreas,
DC4 (som medföljer Chef) är ett bryne för lättare slipning och för underhållsslipning, alltså inte ett bryne som man slipar en rejält slö kniv med. I bruksanvisningen står att när man skall avverka mycket metall behövs grövre brynen. Alltså gjorde du rätt som köpte ett D6CX - och du såg också skillnaden. Med D6CX kan du slipa upp rejält slöa eggar och även lägga om eggar till andra slipvinklar. Efter det att du använt D6CX byter du till DC4 och fortsätter slipningen och får då fram en finare yta, med keramiksidan får du fram spegelfinish på eggen.

Tunna knivblad, som t.ex filéknivar, sviktar eftersom de är tunna. Detta motverkas genom att man slipar enbart rakt framför magneterna, alltså, man ändrar läge på knivbladet allteftersom man slipar det, då får bladet bra stöd underifrån. (Skall du slipa många filéknivar kan jag tillverka ett större slipbord som ger stöd för hela bladet - men det passar då enbart till filéknivar).

Barren kan kärva lite i början, det motverkas enkelt genom att man lyfter upp barren lite när man ställer in gradantalet. Orsaken är att barren glider längs rostfria skruvar och dessa har mycket vass skärning. Ta en bit slippapper om du har detta hemma och dra slippappret längs med skruvarna några gånger - eller skicka Löparen tillbaka till mig så skall jag slipa till dem så att de löper bättre. Lite "kärvning" kommer att finnas kvar eftersom hålen skruvarna löper igenom inte kan göras större än vad de är. Görs hålen större tappar man precision. Jag har alltså prioriterat precisionen framför "kärvningen".

Nej, D6CX är varken för stort eller för tungt för Chef. Styrpinnarna är 5 mm rostfritt stål av hög kvalité. Tyngden på D6CX är lagom för grov slipning (alltså brynets egen vikt)vilket innebär att man bara för brynet, utan att trycka på det, när man slipar (det vanligaste nybörjarfelet vid slipning är att man trycker för hårt på brynet vilket skadar brynet - och gör onödigt djupa repor i bladet som tar lång tid att slipa bort).  Det säger sig självt att när man trycker på ett bryne så trycker man rakt över eggen eftersom det är där trycket behövs - inte längre upp på styrpinnen...

Chef är mycket stabilt byggd. Övre skänkeln är av 12 X 50 mm aluminium = det behövs ca 50 kilos tryck för att böja den skänkeln. Ett bryne på 350 gram är alltså inga större problem. Chef har fått mycket beröm just för sin stabilitet - så jag blir lite förvånad när du tycker att Chef ger ett vekt intryck. Vad jämför du med?

Ayhan,
Du har rätt, det är exaktheten som kostar - alltså - exaktheten på eggarna - och att man vet vilket gradantal eggarna verkligen har. Jag skulle tro att du redan har märkt att inlärningskurvan är brant när man har en Chef och använder gradskalan, eller hur? När man vet vad man gör lär man sig snabbt!

Chef har alltid 28 cm mellan egg och slipögla. Detta innebär att det är omöjligt att INTE få en rak egg med Chef. Medföljande bryne DC4 ger en slät spegelblank egg. Två raka och släta ytor som möts i en låg vinkel = vasst.

Thomas
6
Webguide, tack för tipset!

Vi har många besök på vår hemsida och vi använder en hel del sökord. På en del av våra sökord ligger vi högt på Google, några av dem ligger på plats 1-3.

Vi har inte haft några slipverktyg för kock- och köksknivar förut, bara för knivblad upp till max 13-14 cm och dom slipverktygen är designade främst för ute bruk.

Nu när vi har tagit fram Chef kommer vi att lägga in sökord även för Kock- och köksknivar.

Kontakta oss gärna via Email och utveckla ditt tips info@edgepal.com eller ring oss, telefonnumret hittar du på hemsidan.

Thomas
7
Vår hemsida är: www.edgepal.com - men Chef är inte med på vår hemsida ännu - men den kommer dit så småningom.

På hemsidan finns andra mindre slipverktyg designade för ute-bruk och för mindre knivblad.

Thomas
8

Shot at 2010-01-19

Chef är vårt senaste slipverktyg. Chef är designat i första hand för att slipa kock- och köksknivar i alla storlekar - men Chef slipar i princip alla knivar - och kan slipa både raka och konvexa eggar.

Chef har en inbyggd gradskala som visar rätt antal grader oavsett hur smalt, eller brett, bladet är. Gradskalan är mycket exakt, med blotta ögat kan man ställa in Chef ned till 0,25 graders exakthet. Gradskalan täcker området 3 - 22 grader = 6 - 44 grader total slipvinkel.
Chef går att justera med 7 hundradelar av en grad med full kontroll. Vill man kunna gå ned till 1 hundradel av en grad finns en extra utrustning för detta.

Ovanstående innebär att man, med Chef, kan balansera en egg till exakt sitt eget sätt att använda knivar. Man kan med full kontroll justera sina eggar med några tiondelar av en grad om så önskas - eller med kvarts, halv och hela grader - och hela tiden veta exakt vad man gör. Därmed kan man även utvärdera det man gjort, förstå orsak och verkan - samt kanske det viktigaste - man kan ta med sig den kunskapen och tillämpa den på andra knivar.

Chef har två slipbord, ett för långa knivblad och ett för korta knivblad. Byte av slipbord tar några sekunder.

Chefs slipbord är utrustade med magneter som håller fast bladet på slipborden vilket innebär att man har båda händerna fria för sliparbetet.

Till Chef hör en hållare till brynet. Brynhållaren är justerbar från 2,5 cm till 15 cm. Detta innebär att många olika storlekar av brynen kan användas, t.ex diamantbrynen upp till 15 X 5 cm vilket är praktiskt om större sliparbeten skall utföras. (De kan faktiskt användas både på längden och tvären).

Medföljande bryne är 10 X 2,5 cm och är dubbelsidigt, 25 mikron diamantbryne på ena sidan och fin keramik på andra sidan. Detta bryne är avsett för mindre sliparbeten samt för underhållsslipning av dina eggar.

Chef har ett rörligt knivnackestöd, det kan vinklas - och det kan skjutas framåt så att små knivblad kan slipas med fullt stöd för knivnacken.

Chef kan specialbeställas med slipvinkel ned till 0 grader - och högre slipvinkel än 22 grader om så önskas.

·   Två raka och släta ytor som möter varandra i en låg vinkel = vasst.

Chef slipar absolut rakt. Medföljande bryne gör eggarna släta.
Du ställer in den låga slipvinkel du vill ha på en exakt gradskala - och du ser också till att eggens båda sidor verkligen möter varandra.

Enklare kan det faktiskt inte bli.
9
Tackar för länken. Skall djuptesta detta recept!

Thomas
10
Är det förresten någon som har ett gammaldags recept på just Mumma?
Ursprungligen var det ju (tror jag) svagdricka och öl + lite olika kryddor som var just Mumma.

Det jag beskrev ovan, alltså julmust och öl blandat, drack vi alltid till Jul i mitt föräldrahem, det kallades Mumma - men är en enklare form av den riktiga Mumman.

Thomas
11
Är det ingen här som blandar julmust med vanlig öl? Enkel form av "Mumma" alltså. 1/4 del öl upp till 2/4 öl brukar vara vanligast. Godare och mer törstsläckande än både öl och julmust - enligt min smak.

Har ni inte provat? Gör det!

Thomas
12
Jag kan åter igen konstatera att allt jag tycker om och uppskattar här i livet framkallar cancer hos möss. ;D

Thomas
13
Paul,

Du fick tänka bra länge.. ;)

Thomas
14
Oj Paul...

Du har valt att penetrera vad jag skrivit i detalj, stycke för stycke och lagt ned mycket arbete på detta, du har också varit provokativ när du frågat "vill du verkligen gå här" Jag kommenterade inte detta i mitt första svar, 1 gång är ingen gång. 2 gånger är 1 gång för mycket.
·   Du har alltså offentligt ifrågasatt min erfarenhet och kunskap.
·   Jag förutsätter att du tål den lek som du själv har startat.

Eftersom jag inte tror att detta forum är speciellt intresserade av en debatt mellan dig och mig så skall jag vara snäll och inte gå in på detaljer av vad du skriver.

Jag har slipat knivar i 50 år. Det innebär att jag har slipat tiotusentals knivar under mitt liv. Jag har också slipat alla andra typer av eggverktyg som finns.
Jag är knivanvändare. Jag är alltså van att hantera alla sorters knivar och alla sorters eggar. Utöver detta är jag knivmakare sedan ca 40 år tillbaka.
Jag vågar påstå att jag vet lite om knivar, eggar o.s.v. eftersom jag har en mycket lång praktisk erfarenhet.

Jag vet också att du är teoretiker. Du har inte slipat många knivar i ditt liv. 
Hur jag vet detta? Jag har läst lite av vad du har skrivit. Alla som kan slipa knivar förstår att du är en teoretiker efter att ha läst det du skriver.
Du är alltså en självutnämnd expert på slipning och eggar - utan erfarenhet av slipning eller användande av knivar.

Så visst kan vi debattera du och jag - en praktiker mot en teoretiker - men det känns ganska meningslöst uppriktigt sagt att slåss med ord - när det finns knivar!

Jag tycker att vi gör så här:

1.   Vi väljer ut en eller flera domare inom detta forum
2.   domaren/na väljer ut ett antal knivar med slö egg - och vi får hälften var
3.   vi slipar dessa knivar i det gradantal domaren bestämt med den eggtyp domaren har bestämt, (naturligtvis under kontrollerade former så att alla är säkra på att det är just du och jag som själva personligen utför slipningen).
4.   Domaren/na avgör sedan vilka knivar som bäst motsvarar kraven. Slipresultaten graderas på en skala 1-10.
5.   Resultatet publiceras på forumet.

Du var utmanaren - så jag väljer "vapen".

Jag förutsätter att du kan slipa ett bestämt gradtal ned till tiondelar av en grad och att du kan slipa fram en konvex egg med en förutbestämd kurva eftersom detta är ganska enkelt att utföra.

OK?

Thomas
15
Paul,
Jag pratar med tusentals människor varje år om slipning och jag har gjort detta under väldigt många år. Min erfarenhet är att en överväldigande majoritet av dessa inte vet vad en slipfas är, inte heller sekundär- eller primär egg. Många vet inte ens vad en konvex egg är. Därför har jag valt att använda ord som de flesta människor faktiskt förstår.

Meningen med att kommunicera är ju att människor man kommunicerar med faktiskt begriper vad man säger och att dom sedan kan använda det dom lärt sig och få ett lyckat resultat.

Jag noterar att du anmärker på mitt ordval, inte på det jag säger.

Någon debatt om språkbruk är jag alltså inte intresserad av.

Thomas
16
Svaret är enkelt, det var många frågor om slipning. Jag trodde att jag kanske skulle kunna räta ut en del frågetecken om just slipning.

Då kommer vi till mina "felaktiga påståenden", redovisa dem gärna, här eller i annan tråd.

Thomas
17
Det finns två huvudtyper av eggar på knivar, rak egg och konvex egg (det finns även andra eggtyper men dessa två är de vanligaste).

Rak egg skär grönsaker mycket effektivt och konvex egg skär kött bättre än vad en rak egg gör - och håller sin skärpa dessutom längre..

Man kan inte slipa en rak egg för hand eftersom den då blir konvex. För att bibehålla eggen rak måste man ha ett slipstöd. Alltså, knivar som du använder till att skära grönsaker skall du lämna in för slipning hos ett proffs - eller, skaffa dig ett slipverktyg som ger dig det slipstöd för slipvinkeln som behövs för att slipa en rak egg.

Konvexa eggar kan slipas för hand eftersom dom inte är raka - men det innebär att varje gång du slipar en konvex egg förändras den konvexa kurvan och blir att mer konvex. I slutändan måste du lämna in kniven för slipning för att minska den konvexa kurvan - eller skaffa dig ett slipverktyg som kan slipa konvex egg med bibehållen konvex kurva.

Jämför med en skogsyxa, den har konvex egg. Om skogsyxans konvexa kurva är för flack blir yxan en kil som fastnar i trät. Om kurvan är som den skall vara går yxan djupt in i trät och studsar ut igen. Om den konvexa kurvan är för brant studsar yxan bara mot trät och går aldrig in i trät.

För normalstora knivar finns ett antal slipverktyg som man kan använda sig av för att slipa sina knivar, besök deras hemsidor och bilda dig en uppfattning om deras funktion:

Lansky, slipar rak egg, 4 fasta slipvinklar, http://www.lanskysharpeners.com/index.php

Gatco , slipar rak egg, 6 fasta slipvinklar, http://www.greatamericantool.com/ 

DMT, slipar rak egg, 8 fasta slipvinklar, http://www.dmtsharp.com/   

EdgePal, slipar rak och konvex egg, fri slipvinkel 0 -40 grader. www.edgepal.com

·   Maxlängden på knivbladet ligger på ca 12cm för slipverktygen ovan.

Behöver man slipa längre knivblad än så finns EdgePro som är en bänkmodell, med EdgePro kan man slipa sina köksknivar - men enbart knivar med rak egg.

·   Ovanstående slipverktyg drivs för hand och brynena styrs av en styrpinne och alla ger ett mycket bra slipresultat, även för nybörjare.

Vill man ha ett motordrivet vattenkylt slipverktyg finns det en hel del att välja på. Tormek till exempel. Tormek använder sig av olika hållare för de verktyg som skall slipas, t.ex knivbladet spänns fast i en hållare och genom ett anslag som bakre ändan vilar på ställs en slipvinkel in när eggen vilar mot slipstenen. Det medför att blöadet får samma slipvinkel längs hela sin egg. Att slipa buken (den svända delen av eggen) och spetsen kräver lite träning innan resultatet blir lika bra som eggens raka del.
Det finns andra märken än Tormek, en del postorderkataloger har slipverktyg i olika prisklasser. Slipstenen bör hålla minst 25 cm i diameter för ett bra slipresultat!

För proffs finns vattenkylda bandslipar eller tallriksslipar men då är vi uppe i ganska höga belopp så dom lämnar jag därhän.

Elektriska knivslipar, bordsmodeller:
Jag är motståndare till sådana eftersom temperaturen under slipningen riskerar att bli så hög att härdningen påverkas negativt - eller förstörs helt. Men, det finns ett ganska stort antal märken på marknaden. Läs deras hemsidor - jag kan ha fel uppfattning om dem.

Vill du bryna dina knivar på ett enkelt och ganska bra sätt finns Spydercos V-ställda stående slipstenar. Stenarna står i en fast vinkel, det du gör är att hålla knivbladet vågrätt och dra det i en täljande neråtgående rörelse mot slipstenarna. Spryderco är ett brynsystem, inte ett slipsystem - och raka eggar blir sakta konvexa eggar, men inte lika fort som dom blir vid frihandsslipning. För att hålla eggen vass lång tid genom försynt bryning av eggen är alltså Spyderco ett mycket bra slipverktyg.

Thomas
18
Med jämna mellanrum kommer alltid larmrapporter angående diverse saker vi äter eller dricker, alkohol är inget undantag, snarare regel. Det lite märkliga är att alla rapporter är negaitva. Ingen forskar om alkoholens positiva effekter - för då får dom inga ekonomiska anslag för sin forskning...

Själv tror jag på Darwin, survivel of the fittest. det innebär att när jag njuter av min whisky så dör de dåliga hjärncellerna först - och då gör det ju inte så mycket om det utrymme de tog i min hjärna liksom blir ledigt så att de bra hjärncellerna för bättre plats att tänka...mer svängrum alltså, det gilar både jag och dom...

Thomas
19
CTL SmokeStone heter vårt företag.

EdgePal är ett "familjenamn" för våra slipverktyg, du hittar oss på www.edgepal.com

Vi försöker se på slipning av eggverktyg från en praktisk synpunkt. Vi tänker som så att eggverktyg blir slöa när man använder dom. Man använder dom oftast utomhus. Den plats där eggverktygen blir slöa är den viktigaste platsen att få dom vassa igen - för arbetet som gjorde dom slöa är knappast precis färdigt när verktyget blev slött.

Därför tillverkar vi små verktyg, dom ryms i fickan eller i ett litet fodral, alltså, dom är medtagbara ut i skog och mark. Det tycker vi är praktsikt.

Vad kan våra slipverktyg göra? Är dom som alla andra slipverktyg?
Alla våra slipverktyg har fritt inställbar slipvinkel, det är vi ensamma om att ha - därför är dom inte som alla andra slipverktyg.
I och med att slipvinkeln är fri kan du slipa många olika slipvinklar = många olika knivar - med samma slipverktyg. Vi använder en slipvinkelskruv. det är vi också ensamma om.

Alla våra slipverktyg kan även slipa konvexa eggar, det är vi också ensamma om. Vi har löst tekniskt hur man slipar konvexa eggar - i alla dess olika kurvor. Lösningen var enkel när vi väl kom på den. Vi använder en böjd styrpinne. Då gör brynet en kurva. Ju högre man skruvar slipvinkelskruven ju brantare blir kurvan.

Vårt slipverktyg IcePal slipar isborrsskär. Alla isborrsskär. Det är det enda slipverktyget i världen som kan slipa isborrsskär. Dom anses ju vara omöjliga att slipa eftersom dom har 3 dimensioner (knivar har bara 1 dimension på eggen). IcePal gör alltså det omöjliga mycket enkelt. Med IcePal kan man slipa sin isborr ute på isen medan man fiskar. Kan det bli enklare?

Vi har även konstruerat världens första slipverktyg för yxor, AxePal. AxePal slipar både rak och konvex egg på alla yxor, oavsett storlek.

Alla våra slipverktyg tillverkas i Sverige - och i rostfritt stål.

Vi försöker alltså lösa alla slipproblem som finns och betar av dem ett efter ett.

Hittills har vi arbetat från praktisk användarsynpunkt utomhus. Nu kommer vi snart med en bänkmodell som slipar köksknivar. Alla köksknivar, både rak och konvex egg. Det heter EdgePal Chef - men vi återkommer om Chef lite senare.

Thomas / edgepal

Annonser

Powered by EzPortal