varför fräsa lök

Startat av Per-Erik, 2009-11-02 17:07

Föregående ämne - Nästa ämne

Per-Erik

Har alltid läst att man skall fräsa löken i olja/smör innan för att ta tillvara all smak, men gör det någon större skillnad?
Har alltid fräst i olja men känner man någon skillnad på lök som är fräst eller lök som man slänger direkt i en gryta?'
Måste göra ett blind test känner jag...

annamaria

Det har jag också funderat på. Jag har testat bägge delarna när jag gör köttfärssås och då märker jag ingen skillnad i alla fall. Det beror kanske vad man ska ha det till. T ex löksås känns det nödvändigt att steka löken.

Mickan

Jag tycker att det blir jättestor skillnad! Sötare och mildare efter svettningen.
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

Ja när man ska ha den som "smaksättare" vill jag också steka den men just när den ska i en gryta vet jag inte om det spelar så stor roll.

danielstahl

Marcella Hazan har ett recept på pastasås som tar ut maximal smak ur löken genom att fräsa den. Hon börjar med att låta lök svettas på mycket låg värme, under lock, tillsammans med olja och lite salt i cirka 15 minuter. Sedan tar man av locket, höjer värmen och låter den få färg. Den blir söt, nötig och helt underbar i smaken.

roffekock

Du transporterar bort vatten och smakerna förstärks och om du bryner den så karamelliserar du den ju. Nya underbara smaker bryter fram. Så funkar väl dom flesta livsmedel. Jag läste om en kock som värmebehandlade sina scarlottenlökar i flera timmar och fick en produkt utöver det vanliga.

/rolf
Matforum är bäst

David

Om löken skall i en sås tycker jag inte alls den behöver brynas, speciellt inte i en klassisk löksås.

Klart, skall löken serveras som den är kan det vara viktigt hehe, men testa göra 2 löksåser nästa gång, en med brynt lök och en utan, kompensera den obrynta med en liten klick smör bara - blir samma. Jag har testat, dock har jag inte den starkaste palletten i skogen :p

agnetasch

Gör jag en ljus löksås (till stekt fläst) låter jag alltid löken svettas. Gör jag en mörk löksås (till pannbiff) bryner jag löken.
I en gryta blir det lite samma sak; brynt i mörk gryta, svettad eller rå i ljus gryta.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal