Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2007-05-22 10:38
Citat från: Knivmannen skrivet 2007-05-19 22:33
Aldrig knivar i diskmaskin. ALDRIG!!


Jag vill ha mer substans: när du får in en kniv för slipning, på exakt vad ser du att den diskats i maskin?
Skrivet av Urban
 - 2007-05-20 18:22
Diska kniven för hand och den håller livet ut!
Skrivet av Knivmannen
 - 2007-05-19 22:33
Ja, det är helt galet!

Aldrig knivar i diskmaskin. ALDRIG!!
Skrivet av Urban
 - 2007-04-21 15:50
Kan man diska kniven i diskmaskin?
Nej.

I våra skötselråd står följande rader om diskning av knivarna:

Lämna aldrig din kniv odiskad. Skölj av kniven direkt efter användning, torka den noga och sätt den på plats i knivblock, magnetlist eller knivlåda.

Diska aldrig en skarp kniv i maskin. Maskindiskmedlet utsätter kniven för våtblästring som slöar den. Kniven står dessutom inte still i korgen utan rör sig under diskningen. Eggen skär lätt sönder diskmaskinskorgens plastbeläggning och korgen börjar rosta. Slår eggen mot t ex bestick skråmas dessa och slår den mot hårt material som t ex en annan kniv så skadas eggen. Det är dessutom stor risk att man skär sig på en kniv som står i diskmaskinen.

Salt miljö är aggressiv på rostfria stålmaterial. Lämna aldrig din kniv odiskad efter den använts i salt miljö. Uppstår ytrost kan denna lätt poleras bort med metallputs. Görs inte detta kan djupare korrosionsskador uppstå.

"Uppsnappat från en Global återförsäljare"
Skrivet av Andreas
 - 2007-04-20 09:43
Sökte lite mer på detta. Hittade några punkter som låter fullt vettiga:

"Diska aldrig en kniv i maskin. Kniven står nämligen inte stilla i korgen utan rör sig under diskningen och eggen kan därför lätt skära sönder diskmaskinskorgens plastbeläggning så att korgen börjar rosta." (http://www.electroluxhome.se)

"I en diskmaskin finns även s.k "flygrost" som far omkring under diskningen. Flygrost kan uppstå från maskinens innandöme, eller från andra redskap som diskats, både tidigare och samtidigt. Eftersom en kniv aldrig är 100% rostfri kan denna flygrost lätt fastna på bladet och påverka knivens kvalité´. I värsta fall kan små rostfläckar uppstå på bladet." (http://www.fiskars.com)

"Globalkniven har en stålblandning där focus ligger på skärpa. Om focus läggs på rostfrihet blir det inte möjligt att få och bibehålla skärpan. Stålet i kniven är därmed något rostkänsligare än stålet i t ex diskbänken." (http://www.globalknivar.se)

Men rost handlar ändå mer om utseende än om skärpa. Ja på riktigt lång sikt borde skärpan påverkas, men jag gissar att det går väldigt långsamt att påverka skärpan av maskindiskning i förhållande till slitaget som uppstår då man använder kniven till att skära.
Skrivet av Andreas
 - 2007-04-15 14:04
Har kniven ett trähandtag stoppar man den såklart inte i maskinen. Men globalknivarna är ju helt i metall, och det där med att maskindiskmedlet kan fräta på eggen har jag hört... men kan effekten verkligen bli märkbar eller är detta en Klintbergare? Hmm.
Skrivet av Urban
 - 2007-04-14 09:01
Knivar bör man handdiska för att behålla skärpan och utseendet på knivarna. Maskindiskmedel är frätande och kommer att slöa eggen fortare och etsa ytan på kniven efter många vändor i diskmaskinen.
Är det en billig kniv som du inte är rädd om.... så ok.
Men äger du en dyr kniv så vill jag nog påstå att det är rena rama misshandeln  :'(.
Skrivet av Anne
 - 2007-04-13 22:13
Det gör jag inte, nej. Känns fel. :)
Skrivet av Andreas
 - 2007-04-13 16:44
Vad jag förstått råder det lite delade meningar om huruvida man skall köra vassa köksknivar i diskmaskinen.

Hur gör ni och vad tror ni om detta?

Annonser

Powered by EzPortal