Citat från: webguide skrivet 2015-08-24 06:48
Mise en place betyder "var sak på sin plats" och innebär helt enkelt att man är organiserad, ofta talar man om det som ett ord mise-en-placen och då avser man att allting är framplockat, alla redskap och alla ingredienser just för att det skall gå snabbt och smidigt att tillreda maten. Så övningen är väl helt enkelt att just göra det, i övrigt så är det bra att läsa mycket. En site som är bra är http://www.chefsteps.com där kan man lära sig allt från avancerade tekniker till tidsbesparingar i köket. I ett restaurangkök är tidsbesparing en mycket viktig faktor eftersom den enskilt största utgiftsposten är personalen och därför måste köket vara så effektivt som möjligt.
Citat från: agnetasch skrivet 2015-08-24 07:35
Du läste fel på Wikipedia; det står att en slow cooker kan ha storleken från 0,5 - 7 liter. Jag har en Crock-Pot på 3,5 l o den är lagom för 2 pers. Gör man myckt storkok ska man nog ha en på minst 5 l
Citat från: Linnea skrivet 2015-08-23 21:46Finns det nån slowcooker som inte är så liten? (dvs större än 0,7liter iallafall)
Citat från: Linnea skrivet 2015-08-23 21:46
Är det bara övning som gäller för att bli bra på Mise en place eller finns det nånstans man faktiskt kan lära sig det?
Citat från: webguide skrivet 2015-08-23 18:16
Om man redan har en mikrovågsugn så är det ju vettigt att använda den.
Annars när det gäller tidsbesparingar så är slowcooker smart, men även att köra storkok och frysa in middagsvis.
En tryckkokare är också en bra tidssparare och du drar ner tillagningstiden ordentligt, pulled pork kokar du t.ex. på en timma.
En stor tidsbesparare är också Mise en place, dvs att vara organiserad och att vara snabb i att få fram allt som behövs och jobba systematiskt. När jag skal laga snabb laga mat, t.ex. en wook med nudlar, så tar det max 30 minuter att få ihop inklussive allting, plocka fram råvaror och verktyg, laga maten, duka etc. och det är mycket på grund av att jag vet exakt vad jag skall göra, var jag har allting och helt enkelt är organiserad runt matlagningen.
Förbered genom att koka stora satser av mat och frys in. När jag gör tacos så har jag förberett genom att koka en stor sats Mole (Mexicansk sås som är god till köttet) och fryser in i portionsförpackningar sedan kör jag nötkött (eller fläsk som det väl egentligen skall vara) i tryckkokaren tillsammans med en portionsförpackning Mole. Så är själva köttet klart på en timma, grönsaker etc som man vill fylla skalen med hackar jag under tiden.
Citat från: Linnea skrivet 2015-08-23 10:17
En slow cooker verkade däremot (då jag läste om dom på wikipedia) väldigt små, dom skulle visst bara rymma mellan ½-0,7 liter.
Jag tycker om då dom har lite färg men det är ju inget måste om man inte vill.
Webguide: jag får kolla om det är nått för mig.
Citat från: agnetasch skrivet 2015-08-23 09:45
Bra länkar, tack för dom.
Jag använder micron ofta, tycker att t.ex fisk o grönsaker blir bättre där än på spisen. Kött däremot blir bättre i en slow cooker. Åtminstone dom lite segare bitarna, fina bitar gör man rostbiff i micron av.
Jag gör bakpotatis i micron också, men inte sätter jag någon färg på den i ugnen efteråt, behövs det?
Citat från: agnetasch skrivet 2015-08-22 09:07Jag vill laga maten själv så jag får kolla upp en slow cooker (mikro funkar däremot för att få "snabb bakpotatis man kör dom färdig i micron medan ugnen blir varm och sen får dom färg i ugnen)
Använd micron att laga mat i, det spar mycket tid. Eller om du vill låta maten laga sig själv; köp en slow cooker.