Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kvasthilda
 - 2010-04-02 18:30
Vi ska iväg på middag nu. Påskbuffé a la knytis. Mitt bidrag är en liten vitlöksspäckad lammstek, köttbullar med en aning vitlök i samt örtagårdssås...öh... ja det är vitlök i den med. Vitlök är mitt uppåttjack. :)
Skrivet av annamaria
 - 2010-04-01 18:26
Låter väldigt gott! Nu börjar Påskaftonsmaten bli färdigplanerad också. Svärmor fixar det traditionella med köttbullar, jansson, ägghalvor, sill osv. På min lott står det: Svamp och västerbottenostpaj, rökt laxrulle, pepparrotssill, hembakt bröd och Hallonpaj med vit choklad.

På kvällen blir det räkor, goda röror, ostar och bröd.
Skrivet av agnetasch
 - 2010-04-01 10:16
Vi kör en enkel o gammaldags påsk i år:

Skärtorsdag: Kokt kanin med dillsås, potatis o kokta persiljemorötter.
Långfredag: Hemgravad lax (50/50) med gravlaxsås, stekta brödsnibbar o hyvlad gurka.
Påskafton: Sill, ägg o dillpotatis. Småvarmt. Ost med bl.a en tysk brännässleost, kex o frukt.
Påskdagen: Slottstek på älg eller hjort, potatis, kokta grönsaker o pressgurka.
Annandag Påsk: Ett glas vatten o en påse Samarin.
Skrivet av annamaria
 - 2010-03-31 20:55
Vad blir det hos er i år? Jag har Långfredagsmaten planerad så här långt.

Ungefär så här blir det hos oss:

lCreme Ninon med räk och pepparrotsklick
Helstekt oxfilé, rårakor, hemgjord aioli samt Björnbärssås
Ostar, kex samt Fikonmarmelad
Skrivet av Kvasthilda
 - 2009-04-12 22:54
På påskafton åt vi tjälknul, kokt potatis, örtagårdssås och en sallad med bland annat fetaost och avocado. Mums var det!

Läser man reklambladen från livsmedelsaffärerna kan man ju tro att det är jul igen.....
Skrivet av Mickan
 - 2009-04-12 16:55
Ålrilette är i huvudsak rökt ål, rundrökt i mitt fall, som delas i små bitar och blandas med creme fraiche och kryddor. Mitt recept kommer från kokboken Bon Lloc. Det märks att tillgången på ål är mycket dålig då den kostade 390 kr/kg. Nu är den här rätten bra då det räckte med ca tre hekto till fem personer.
Skrivet av Kimma
 - 2009-04-12 16:08
Varför inte kanin, väldigt vanligt på påskborden utomlands.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-04-12 10:21
Det vattnas i munnen! Himmel vad gott det ser ut. Hur gör man ålrilette? Googlade men hittade inget.
Skrivet av Mickan
 - 2009-04-11 21:35
Äggröra med friterad ansjovis

Ålrilette med svart rom och gräslök

Osttarte med crème fraiche, röd rom och rödlök

Lammstek med bakade, fyllda lökar, balsamicoreduktion och sugarsnaps

Osttallrik med valnöts- och russinhonung

Citron- och passionscheesecake med jordgubbe och kokosflakes
Skrivet av bryggens
 - 2009-03-29 21:23
Sök på påskmat, det har dryftast tidigare.
Skrivet av roffekock
 - 2009-03-29 19:08
crlhrv.

Bra flyt du har,att det är en jordugn ja. Jag vill veta lite mer hur omkringsnacket går för att komma i din position. Sen tycker jag att det låter skrämmande att du endast har en öl i handen när du har två fria händer det diggar inte jag,enbart den synden skulle gjort (hos mej) att du skulle blivit bortkörd och ställd i skamvrån.

Att använda jordugn var ju en nödvändighet på tex medeltiden för att kunna baka egentligen vad som helst. Tor  Hejedahl sysslade mycket med detta när han gjorde sin FÖRSTA RESOR I SÖDERHAVET
Skrivet av Sara W
 - 2009-03-29 18:38
Vi har inte riktigt hunnit få en riktigt påsktradition ännu. Vissa påskar har vi firat med mina föräldrar, vissa med sambons föräldrar och någon helt på egen hand. Vi har dock börjat få till vad som skulle kallas för en begynnande tradition då vi bjuder sambons föräldrar och syskon med familjer på påskbrunch på långfredagen. Fokus givetvis på ägg, men också sill och klassiska brunchrätter som amerikanska pannkakor och smoothies. Hittills uppskattat. Påskafton blir påskbuffé om vi är hos mina föräldrar (sill, jansson, potatis, korv, köttbullar, ägg och ev en påskskinka). Om vi är hos svärföräldrarna blir det silltallrik följt av lax. Gott vilket som! Hur påsken blir i år är ännu inte bestämt, men långfredagsbrunch blir det givetvis. Årets nya inslag blir kir på havtorn till fördrink och en cheesecake med pepparrot och rökt fårfiol som ospelat kort på buffébordet. Några nya hemmagjorda sillar dyker nog också upp. På annandag påsk ska jag försöka klämma in lamm i någon tappning.
Skrivet av Miss Fish
 - 2009-03-27 00:25
Långfredagen äter vi alltid fisk och har gjort det så länge jag minns. Jag har sålt havsgös ett tag nu och är lite sugen på att ta hem en bit och testa, troligtvis blir det någon vairant på bouillabaisse. Har lagat fiskbuljong för en bra tid framöver ikväll.

Sen blir det väl traditionellt påsk-smörgåsbord på påskafton med några slags sil, gravlax, kallrökt lax, räkor, ägg, köttbullar och prinskorv, till detta givetvis påskmust.

Är inte alls förtjust i lamm, men förra året körde vi istälet med grilljerad kalkonfilé och det vart ritkigt gott.
Skrivet av crlhrv
 - 2009-03-26 19:10
roffe: jordugn, njaae.. tänk mer: grävt hål i marken, och "locket" är en stor tuva av gräsmattan. kanske är det det som kallas jordugn? i övrigt har jag inte så mycket mer information kring det. när de andra håller på med kol, stenar och lamm brukar min roll i det hela bestå av att stå bredvid med en öl i handen och komma med (i mina öron) uppmuntrande förslag om hur dom skulle kunna göra en det ena, en det andra mycket bättre. efter ytterligare någon öl blir jag lite odräglig och bortkörd från hålet. sen får jag inte komma i kontakt med lammet förens det är dags att äta.

tillagningstiden är lång. men hur lång vet jag inte. 3 timmar för en lagom lammstek? det är ju inte direkt jättevarmt i den där gropen. jag tror att dom (svärföräldrarna) mest gör det för att impa på gästerna! nej då... oavsett så är lamm det enda som brukar hamna i den där gropen.  men man kanske kan utveckla det lite? vad kan man stoppa ner mer? fisk? grönsaker? allt som man normalt kör i ugn och som inte kräver stark värme borde väl fungera? det enda man får stå ut med är lång tillagningstid, ev. lite jordsmulor i maten (om folien gått sönder), regn (jobbigt att bli blöt bara för att man ska titta till maten). pluskontot består av imponerade gäster och känslan av att vara grottmänniska för en liten stund.


Skrivet av roffekock
 - 2009-03-26 18:44
OK du menar jordugn !!!!!!!!!!! Du bakar alltså det i en sådan. Skoj. Brukar du att använda den till andra ting inom matlagning?

För dom som inte vet så kan du väl ge en förklaring till hur man gör en sådan och hur man tillbereder den för användning. Och tillagnings tider.

/rolf

Annonser

Powered by EzPortal