Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Roger Eklund
 - 2014-09-05 19:02
jag har fet älglever som jag tänker göra leverpastej av har även svin ister. finns det nått bra recept? vill inte ha för skarp leversmak! tack på förhand! Roger.
Skrivet av Hasse
 - 2011-12-19 18:10
Oj då, det var värst!

Nä, någon gudomlighet är jag sannerligen inte, men det är väldigt roligt att receptet blivit uppskattat.  :)
Skrivet av Anton S.
 - 2011-12-19 14:30
Citat från: Hasse skrivet 2008-12-06 18:27
Idag gjorde jag leverpastej efter följande recept:
... bla bla bla...

Bäste Hasse, är du Gud? Jag lagade enligt ditt recept och började nästan gråta när jag smakade resultatet. Detta är världens bästa recept på leverpastej. Från och med nu är 16/12 dagen då vi tillber Gud Hasse genom att producera leverpastej.

Jag undrar om det behövs mjöl dock. Ska prova en sats utan mjöl, med grädde, i 60 minuter.
Skrivet av Mickan
 - 2009-11-30 21:07
Jag ska snart göra pastej och bläddrar i min franska patébok för att få inspiration. Jag vill gärna göra mer paté än klassisk pastej. För att passa mig ska den vara ganska grov och gärna ha färs i basen. Kanske inte äkta pastej men mer i in smak. Mamma älskar den danska varianten och kanske ska jag göra en sats åt henne.

Skrivet av Hasse
 - 2008-12-07 23:48
Nej, jag tar det inte som kritik.

Jag är väldigt förtjust i klassisk, dansk leverpastej. Denna är grovmalen, har en markerad leversmak och går snarare mot det salta hållet än mot det söta. En sådan pastej är svår att uppbringa i Sverige, om det ens är möjligt. Det är inga problem att hitta recept utan ansjovis om man tittar på danska sidor. Mitt recept är från http://www.svinegodt.dk/ .

Jag kan också tycka om kombinationen ansjovis och lever, men det blir lite av en annan grej. Båda rätterna kallas leverpastej, men är fundamentalt olika smakmässigt.
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-07 23:22
Hej igen!

Du får inte ta det som kritik Hasse men alla recept på pastej jag hittat, innehåller allt från 2-3 filéer till en hel burk!?

Jag kan tänka mig att om man verkligen gillar lever så är det gött att få trycka på med den råvaran.

Tänk om jag hade fått en kopia på min salig farmors recept. Någon idiot slängde alla hennes gamla recept.

Mina barn är precis utflugna och jag blir grymt stolt när dom frågar om recept på det ena och det andra vi lagat genom åren.

/Tommy
Skrivet av Hasse
 - 2008-12-07 20:06
När det gäller sporten på TV är vi rörande överens.   :)
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-07 17:38
Jaha! Jag tycker mycket illa om lever annars.
Bara lukten av tillagad lever får mig att rusa ur ett hus likaväl som när sporten går på, på TV.

Leverpastej däremot är gott.

Min farmor, Linnea som tyvärr gick bort 1971 gjorde en makalös pastej med anjovis i, men.....

Vi är väl lite dumma vi från Bohuslän, vi äter ju nästan rå makrill till julen;-)

/Tommy
Skrivet av Hasse
 - 2008-12-07 17:30
Nähä du! Ansjovis är bara ett sätt att försöka kamouflera leversmaken.   ;)
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-07 16:51
Jag har för mig att det ska vara ordentligt med anjovis i en riktigt god leverpastej.

Det ska ge den där lilla goda smaken baki nånstans.

Jag fick varm leverpostej vid en dansk lunch en gång. Det var fantastiskt gott.

/Tommy
Skrivet av agnetasch
 - 2008-12-07 11:24
Citat från: Hasse skrivet 2008-12-06 20:28
Ja, utan vattenbad
Bra Hasse, bort med gamla fördomar :D
Skrivet av Hasse
 - 2008-12-06 20:28
Ja, utan vattenbad.
Skrivet av bryggens
 - 2008-12-06 19:25
Körde du utan vattenbad,?
Skrivet av Hasse
 - 2008-12-06 18:27
Idag gjorde jag leverpastej efter följande recept:

375 g grislever
125 g späck
1 lök
1,5 msk vetemjöl
1 ägg
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Mal lever, späck och lök. Rör ned övriga ingredienser i smeten. Baka vid 180 °C tills pastejerna är ljusbruna och genombakta, c:a 45 - 60 minuter.

Smeten tenderade att bli väldigt lös, så jag minskade lite på mjölken och ökade mjölmängden.

Pastejen blev fantastiskt god! En varning är dock på sin plats: Den är kraftig i smaken och ingenting för den som vill ha en mild leverpastej.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-10-26 10:40
Jag vill gärna ha lite socker i leverpastejen för att "runda av" smaken.
En liten skvätt konjak, calvados eller portvin kanske?
Lite grönpepparsåspulver är inte dumt, eller om man är tuff; krossad grönpeppar.
Har alltid velat testa med lite champinjonsåspulver men inte vågat. Eller champinjoncrème.

Annonser

Powered by EzPortal