2024-03-28 13:58


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Päronsås
 - 2018-05-28 20:19
Jaa du, tur att jag snubblade in på detta forum. Jag behöver nämligen också lite hjälp med recept. :))
Skrivet av ivanl
 - 2009-03-17 20:28
Mycket klokt har sagts ovan men jag kommer med två inlägg:

Recept bör utformas efter målgrupp. Skriver man en kokbok för nybörjare är det bra att räkna upp samtliga ingredienser i ordningsföljd och ge receptet steg för steg.
I kokböcker för insatta såsom Larousse Gastronomique står ingredienser och steg kortfattat i löptext,med "självklara" moment utelämnade.

När proportionerna har betydelse är det bra med viktmått. Det gäller främst bakverk. I annat fall känns det smidigare att ha "naturliga" mått såsom en gul lök, 2 st tomater mm.


Skrivet av Hasse
 - 2009-03-17 17:22
Jag tar också recept på en höft, men vill ändå ha viktangivelser. Detta beror framför allt på att det underlättar vid planering och inköp.

Säg att jag enligt receptet behöver nio små lökar och 15 medelstora potatisar, men i affären finns bara jättestora lökar och potatisen är pytteliten. Hur mycket ska jag då köpa?

Men jag håller med om att det kan bli lite bökigt att väga allt. Till kryddor som exempel, är det kanske lämpligare att använda volymmått. 0,1 g timjan i ärtsoppereceptet ovan är opraktiskt för hemmabruk, men det är försvarets recept och är säkert mycket praktiskt om man ska räkna om till, säg, 500 personer.
Skrivet av Anne
 - 2009-03-17 11:28
Jag skriver i "ungefär" rätt ordning, men t.ex. stekfett brukar jag skriva sist även om det eg. används först. Och jag skriver hellre (mer och mer i alla fall) hur råvarorna ska förberedas redan i ingredienslistan.

Mängden skriver jag exakt bara när det är viktigt - och då blir det snarare "3 msk hackad lök" eller så, knappast "80 g" - men det är för att jag inte lagar så själv. Salt och peppar vägrar jag ange om det inte är extremt relevant - det är en fråga om tycke och smak och jag tycker det är totalt omöjligt att ge rekommendationer :)
Skrivet av agnetasch
 - 2009-03-17 11:22
Jag vill också gärna ha mängden först. Helst i vikt; medelstora ditt eller datt är lite diffust utom om det gäller en lök eller annat smått. Men huvudingrediensen vill jag ha i vikt, inte i styck o inte i volym. Skräckexemplet tycker jag är när det står t.ex 1,5 liter strimlad vitkål. Hur mycket är det? Hur mycket ska jag köpa? :o
Salt o peppar vill jag också veta hur mycket det ska vara i. En gryta kan jag laga med luddiga saltangivelser; där kan jag ju provsmaka under tillagningen. Men en ugnsomlett? Jag vägrar slicka i mig äggsmet :-X 
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-17 08:04
Du skriver ingredienserna i den ordning de skall användas Anne, så tycker jag alla borde göra men rätt ofta är det inte så. Hur tänker de som skriver ingredienserna i annan ordning tro?

Citat från: Hasse skrivet 2009-03-16 23:01
Istället för t.ex. "en liten gul lök" underlättar det väldigt om man anger vikten istället, tycker jag.


Nja, jag tycker det blir jobbigt att ständigt använda vågen (jag ser sällan recept som en exakt vetenskap utan mer som något ungefärligt som man anpassar lite efter eget huvud när man lagar, undantaget viss bakning).

Citat från: Hasse skrivet 2009-03-16 23:01
T.ex. så här:
Griskött, rimmat, benfritt       100 g
Gula ärter                       100 g


Att skriva mängden efter namnet på råvaran blir avigt i mitt huvud, när jag talar och tänker säger jag alltid mängden först.
Skrivet av Anne
 - 2009-03-17 07:12
Och jag gör gärna nåt sånt här..

Potatismos
6 portioner

20 medelstora potatisar, skalade
2 tsk salt
5 dl mjölk
75-100 g smör
salt, socker

Koka potatisen i vatten med saltet tills den är mjuk, ca 30 minuter. Häll av vattnet och mosa med stamp, press eller kör med elvisp. Hetta upp mjölken och tillsätt den tillsammans med smöret. Rör om noga. Smaka av med salt och socker. Denna mos passar bra till korv och köttbullar. Smaklig måltid!

Skrivet av Hasse
 - 2009-03-17 00:08
Citat från: PerG skrivet 2009-03-16 23:07
Lite jobbigt bara om det ex. går 1 ägg på 4 portioner och man får skriva 1/4 ägg osv.


Visst, men hur många ägg blir det till 13 personer?

Som mattelärare vågar jag påstå, att det är mycket lättare att räkna om ett recept för en portion till tretton personer, än att räkna om ett fyrapersonersrecept.
Skrivet av PerG
 - 2009-03-16 23:07
Lite jobbigt bara om det ex. går 1 ägg på 4 portioner och man får skriva 1/4 ägg osv... ;)...

4 portioner är väl nästan någon form av standard annars? I mina "baskokböcker" brukar det oftast vara 4 resp. 10 portioner på recepten vad jag minns.

Citat från: Hasse skrivet 2009-03-16 23:01
Jag gillar en traditionell stil. Först en rubrik och antalet portioner. (Tycker faktiskt att det vore bäst om alla recept angavs för en portion.)
Skrivet av Hasse
 - 2009-03-16 23:01
Jag gillar en traditionell stil. Först en rubrik och antalet portioner. (Tycker faktiskt att det vore bäst om alla recept angavs för en portion.)

Ärtsoppa
En portion.


Därefter en ingredienslista med måttangivelser. Enligt Svenska Akademiens skrivregler ska man ha ett mellanslag mellan mätetal och enhet. (Alltså mellanslag före tsk.) Istället för t.ex. "en liten gul lök" underlättar det väldigt om man anger vikten istället, tycker jag.

T.ex. så här:

Griskött, rimmat, benfritt       100 g
Gula ärter                       100 g
Fläskspad                        2 dl
Gul lök                          10 g
Timjan eller mejram              0,1 g
Salt                             1 g


Därefter arbetsgången. Men inget fjant som t.ex. "Sätt ugnen på 175 °C. Tag sedan bla, bla..." Då är det bättre att i slutet skriva t.ex. "Gräddas i ugn, 175 °C, tills kärntemperaturen är 65 °C." Man måste väl förutsätta att man läser igenom hela receptet innan man börjar?

Ärtorna rensas och blötlägges i kallt vatten under 12 timmar. Därefter kokas de upp i nytt vatten med saltet. Bla, bla...

Detta enligt min ringa mening...
Skrivet av Kari
 - 2009-03-16 21:28
Hur skriver man ett recept, rent layout mässigt?

--

Skala tjugo normal stora potatisar, koka i ca 30minuter tills potatisen är stickmjuk med två teskedar salt, häll av vattnet och mosa med stamp, press eller kör med elvisp. Tillsätt en halvliter riktigt het mjölk och 75-100gram äkta smör. Rör om noga. Smaka av med salt och socker. Denna mos passar bra till korv och köttbullar. Smaklig måltid!

--

Hur skall man skriva för att det skall se snyggt och prydligt ut? Rubrik, antal portioner, tillagningstid, ingredienser, arbetsgång samt serverings tips.

Ge mig tips på hur du skriver recept, vad är viktigt, mellanslag mellan 1*tsk eller inte etc.

Målet med detta är att hitta någon sorts standard eller vad man skulle kunna säga :)






Annonser

Powered by EzPortal