Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2012-12-13 10:14
För att variera julens köttbullar gjorde jag fiskköttbullar igår.

Fiskköttbullar c:a 65 st
500 g tilapiafilé
500 g fläskfärs
2 st scharlottenlökar
1,5 dl grädde
1 tsk salt
1 krm v.p

Fräs den hackade löken genomskinlig. Kör fisk, lök, grädde o kryddor i matberedaren till fin färs. Tillsätt fläskfärsen. Forma till bullar som steks i smör.
Kokt potatis o en kall citron- o dillsås är gott till om man inte vill ställa dom på julbordet.

Skrivet av annamaria
 - 2008-12-19 13:22
Absolut - jag fick det på julinspirerad buffé härom helgen! Inte med vit sås men ändå.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-12-19 09:44
Inget recept men en idé; skulle man inte kunna äta bläckfisk som lutfisk? Påminner inte de rätterna lite, lite grann om varandra? Mannen avskyr lutfisk o jag gillar mest tillbehören. Men om man till välkokt bläckfisk serverar potatis, vit sås, ärtor o kryddpeppar? Det skulle väl gå?
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-06 15:55
Jag tror det drar ur blod och sådant. Di gamle bara gjorde så, varför vet inte jag!

/Tommy
Skrivet av agnetasch
 - 2008-12-06 15:23
Låter gott!
Varför ska fläsket ligga i kallt vatten natten innan man kokar det?
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-06 12:39
Släkten är från norra Bohuslän och där gör man julmat på sitt lilla enkla sätt.

Bohuslänsk bondsylta

En bit färskt osaltat fläsk med svål ca 15 x 15 cm eller mer lägges i kallt vatten över natten.
Tag upp fläsket och koka det i lättsaltat vatten ca 1 tim/kg. Skumma av allt klegg som flyter upp.

Under tiden kokar du upp en saltlag på:
1 liter vatten
1 dl grovt salt
2 tsk socker
5-8 kryddpepparkorn
2-3 kryddnejlikor

Låt lagen svalna och lägg det kokta, kylda fläsket i lagen.
Låt allt stå och dra i 3-4 dygn.

Detta är världens godaste sylta, skuren i skivor på bröd med lite grov, sötstark senap på.

/Tommy
Skrivet av agnetasch
 - 2008-12-06 10:23
Så här gör jag brunkål, ett måste till skinkan på julen men även gångbart resten av året tillsammans med kokt bratwurst eller som soppa med frikadeller.
BRUNKÅL:
Skär ett litet vitkålshuvud i småbitar. Bryn bitarna i stekpanna (i Bregott) riktigt ordentligt; det ska nästan vara svarta kanter på kålbitarna. För att lyckas med det får du steka kålen i omgångar. Lägg över den brynta kålen i en kastrull. Häll på vatten till 1/3 av kastrullen o lägg i ordentligt med grönsaksbuljong (gärna Knorrs ekologiska) + några varv med kryddpepparkvarnen. Koka tills kålen är mjuk. En timme?
Jag har inte i någon sirap längre, det blir gott ändå.
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-05 22:30
Det är vanlig Kalles kaviar och det blir sketgott utan krusiduller!

Visst är det kul när något är enkelt och det blir gott?
Jag är ingen världsmästare på något men glad som f..n!

/Tommy
Skrivet av annamaria
 - 2008-12-05 16:08
Tommy: är det av typen kalles kaviar du menar eller romkaviar? Det låter väldigt gott!
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-04 08:35
Vi ska lägga in roliga julrecept som Li(?) frågade om i början.
Här är en enkel men mycket uppskattad rätt som är lätt att få till.

Nubbesill

0,5 - 1 dl Gräddfil
1,5 dl Majonnäs
4 msk Kaviar
1 Liten rödlök, finhackad
0,5 dl Purjolök, finhackad
0,5 dl Dill, finhackad

Blanda alla ingredienser ovan och tillsätt:

1-1,5 Matjessillfilé, avsköljd och skuren i småbitar
5 st Kalla, kokta potatisar i småbitar

Garnera med hackat, hårdkokt ägg och finhackad persilja

Är ni många, dubbla receptet.

/Tommy
Skrivet av Tommy
 - 2008-12-02 13:18
Självklart kan du koka revben.
Ha med lite andra goda kryddor som funkar ihop t.ex. ingefära, apelsin mm.

Smaken av rökportern var inte dominant utan harmonierade fint med skinksmaken och då denna ölen inte är besk, slipper man sura humletoner som blir fallet om du tar en beskare öltyp.

Jag känner bryggmästaren på Nils Oscar väldigt väl men har inte delgivit honom mina rön ännu.
Han gör även en kaffestout och lite andra roliga öl. Vi får väl se vad som händer i vinter.

/Tommy
Skrivet av agnetasch
 - 2008-11-30 10:27
Citat från: Tommy skrivet 2008-11-28 07:51
Jag köpte en mindre pigghamskinka och kokte den i Nils Oscars Rökporter
Undrar om man kan göra likadant med tjocka revbensspjäll? BBQ light ;D
Skrivet av bryggens
 - 2008-11-29 17:21
Brukar ni griljera den som vanligt?
Skrivet av Nilsson
 - 2008-11-28 12:57
Jag äter mycket skinka kring Jul, men jag är inte alls förtjust i rökt skinka. Som barn gjorde alltid min mor julskinka i ugnen, inbakad i en rågdeg, som vi gjorde i form av en gris. Degens undersida lossnar och man kan använda toppen som "skinklock". Detta är något jag kan rekommendera vart att prova, bara ugnsbaka skinkan som om det vore med folie men gör en torrare rågdeg istället, och pensla den med ägg.
Receptet kom en gång i tiden från Hirams kokböcker om jag inte minns fel.
Skrivet av Tommy
 - 2008-11-28 07:51
Gjorde en sensation här om dagen!

Jag köpte en mindre pigghamskinka och kokte den i Nils Oscars Rökporter. Milda makter vad gott det blev!

Jag lade skinkan i en kastrull och slog på ölet men det räckte inte för att täcka så jag slog på lite vatten.
I med ett par morötter i bitar och en gul lök i bitar samt 10 vitpepparkorn och 10 kryddpepparkorn.
Salte efter behag och kokade,

En helt fantastisk smak utan konstigheter. Jag kan verkligen rekommendera detta.

/Tommy

Annonser

Powered by EzPortal