Poolish eller fördeg, hur gör man?

Startat av Kari, 2009-03-22 22:10

Föregående ämne - Nästa ämne

Groet

Det funkar jättebra att skålla och sen tillsätta jäst, jag brukar skålla grovmjöl och ibland grahamsmjöl för att göra brödet saftigare. Jag har ett recept som jag gjorde ungefär så, här kommer det:

200g grovt rågmjöl
410g skållhett vatten
När svalt blanda
200g vete special
100g rågsurdeg
2 krm jäst
100g vatten
~1 msk kummin
13g salt

Dagen efter blanda ned 200g vetemjöl, forma bröden och låt jäsa tills dubblad. Brödet blev syrligt och vart gott med kummin.

Kari

Citat från: Groet skrivet 2009-05-28 22:08
Flera mjöl mår bra av att vätskas upp innan man använder det, enzymer som gör något men fråga mig inte vad.


Enzymer går att tillsätta när man bakar, men hur får man tag på dessa och vad heter dom?

Jag har ställt frågan och hoppas på svar. http://receptomaten.blogspot.com/2009/06/surhetsregulerande-medel-och-enzym-svar.html

Är det någon här på forumet som bakat i yrket eller vet mer som kan förklara?

annamaria

Groet: jag skållar också ofta, tycker brödet blir så saftigt och gott av det. Om jag förstod dig rätt så låter du första degen svalna och sen i med jäst för att sedan vänta till nästa dag. Förstod jag rätt då? Det brukar bli goda bröd av lång jäsning så detta måste jag nog testa! Jag har alltid lagt till jästen dagen efter. tack för tipset!

Groet

I just det receptet tillsätter jag jästen efter det svalnat ned till under 40 grader. För varm deg skulle döda jästbakterierna.

annamaria

Nu står det en fördeg på bänken enl Karis recept fast utan sirap. Det blir längre tid den får stå, 14 timmar ungefär. Kanske det är för länge vad vet jag. Får väl se. Har inte bestämt mig om det blir frallor eller bröd av det hela ännu.

Mickan

2009-07-01 10:01 #25 Last Edit: 2009-07-01 13:44 by Mickan
Nu har jag tagit ut mina bullar enligt Karis recept i ugnen. Jag hade i o f s bara grovt råg och ersatte sikten med det. Hela linfrön blev det också. Fördegen stod 14 h och resultatet blev toppen. Det blir dubbla frukostar idag  ;D
Video meliora proboque deteriora sequor

annamaria

Nu är mina också klara. Kan meddela att de ser näsan exakt likadana ut som Mickans  ;D. Att det bara kan jäsa så av så pyttelite jäst! Inte provsmakat ännu....men snart så.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal