Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Linnea__

1
Inte någon? :(
2
Hej.

Nu är experimentlustan igång igen. :)

Jag skulle vilja göra något flytande som smakar vörtbröd (inte den äkta sorten, utan Pågens/Skogaholms/dyl)

Vörtbrödsdricka. Vörtkryddsdricka. Vörtbrödste.
Ni förstår

Kan man trolla fram något gott om man utgår från vatten och en påse vörtbrödskryddor från ex. Santa Maria?

Spåna med mig :)
3
Åh underbart. Tack så mycket!

Berätta gärna lite mer om lövfesten och skoindustrin om du kan. Det var svårt att hitta något på nätet om de två. :)
4
Allmänna diskussioner / Frankrike?
2011-11-20 14:39
Hej!

Jag sitter med en Frankrike-karta för barn, men har inte så stora förkunskaper.
Kan någon hjälpa mig att förstå vad de som ritat kartan syftat på?

1. En bild föreställer två tält och en badboll och är placerad mellan Seine och Somme eller någonstans vid det området.

Vad innebär det?


2. Varför är det ett löv placerat vid Lyon, Valence eller någonstans vid det området?

Vad innebär det?


3. Varför är det en skobeklädd fot vid Toulouse, Carcassonne eller någonstans vid det området?

Vad innebär det?

4. Varför är det en anka/gås placerad mellan Toulouse & Bordeaux eller någonstans vid det området?

Tack!

Linnea
5
"PTFE är extremt inert och stabilt upp till en temperatur på 260° C."
http://www.scantube.com/svenska/SWEmatPTFE.html
Inga onyttigheter i koksaltet och förhoppningsvis lossnar inte teflonet och man får inga brännmärken i kastrullen således.

Om vatten som kokar bara blir 100 grader oavsett hur mycket det än stormkokar borde det kyla både kastrullen och plattan.

Stämmer den uppfattning jag fått?

Det är alltså helt ofarligt att låta en teflon-kastrull stå och stormkoka i en halvtimme?

Jag vill INTE få brännmärken i den och jag vill inte att teflonet skall släppa.
Jag vill heller inte att det skall komma onyttigheter i mitt koksalt eller på mina smycken.
Det är de tre saker jag vill reda ut.
6
Citat från: Hasse skrivet 2011-07-26 23:27
Egentligen borde du kanske vända dig till kastrulltillverkaren för att få svar på dina frågor.  ;)


Du jag vet. Men jag vet också samtidigt att tillverkare och företag helst inte rekommenderar att använda deras produkter till något alls som de inte är ämnade för. De vill ha ryggen fri helt enkelt ;)

Citat från: Hasse skrivet 2011-07-26 23:27
Du vill ha ja- eller nejsvar och jag svarar utifrån min eventuella kunskap och erfarenhet. Därför tänker jag motivera svaren så att du själv kan bedöma om det verkar rimligt.

Nej. Av den anledningen att teflonkastruller används vid matlagning och hade skadliga ämnen fällts ut, hade Teflon inte varit tillåtet.

Nej. Av samma anledning som tidigare.

Inte alls. Återigen, om det vore farligt hade Teflon inte varit tillåtet. Koksaltlösning håller vi ju på med dagligen när vi kokar vår mat.

Inte alls. Så länge du ser till att ha kastrullen ordentligt fylld med vatten kommer vattnet att kyla kastrullen. Vattnet blir inte varmare än 100 C.

Samma svar som ovan. Teflon i stekpannor släpper vid höga temperaturer, men kokning är inte en hög temperatur i detta sammanhang.

Inte på grund av temperaturen, av samma anledning som tidigare.

Detta var mina funderingar. Hoppas bara att du inte har planer på hemmapiercing eller något liknande dumt.


Underbara och mycket klargörande svar. Tack så jättemycket!

För att ställa en annan fråga då... Man kan alltså koka rabarberkräm i en aluminiumkastrull med teflonbeläggning?
Rabarber och aluminium är ju ett BIG NO-NO.

Vattnet blir inte varmare än 100°C säger du.
Är det verkligen sant?
Varför stormkokar det på högsta värmen då?
Om det bara sjuder vid 90°C?
Det borde inte vara stor skillnad?

Och blir kastrullen verkligen inte varmare än 100°C heller?
Vid vilken temperatur släpper Teflon på grund av värmen i stekpannor?
Det jag tänker är att kastrullen blir varmare än 100°C i botten? Den står ju på en glödhet spisplatta eller häll? (En spisplatta kan väl bli över 600°C varm?)

Jag vill varken att teflonet skall släppa eller få brännmärken i bottnen

Och nejdu... Hade jag viljat bedriva hemma-piercing så hade jag faktiskt lytt erat råd om att skaffa en riktig autoklav. Månne den kosta en tiotusen eller vad man kan tänka, utan att ha kollat upp det. ;)
7
Tack så jättemycket för alla svar. :)

Jag antar att jag ägnar mig åt raketforskning igen.
Jag vet självklart att man bara "behöver" koka saker sterilt 5-15 minuter och att en autoklav alltid är det allra bästa alternativet.

Det jag däremot skulle MÅ BÄST AV är att få ett svar på dessa frågor, för de är nog dem jag undrar över egentligen. Envis som jag är kommer jag ändå inte kunna sluta sterilisera smycken i en halvtimme.  ::)

För att inte göra allt för stora utsvävningar skulle nog lättast ja/nej-svar passa.
Det är inte på något vis för att vara otrevlig - utan helt enkelt för att inte vimsa till det i Linneas lilla huvud.

Gör det något att kastrullen är Teflon-belagd? Det innehåller inga farliga ämnen som kan fällas ut vid STORMkokning?
Gör det något att kastrullen är av aluminium när den har Teflon-beläggning invändigt och
teflonbelagd utsida?

Hur reagerar/agerar teflon på koksaltslösning fem minuter?
Hur reagerar/agerar teflon på halvtimmeskokning på allra högsta värme på plattan?

Finns det någon risk att teflonet släpper vid sådan behandling?
Finns det någon risk att det blir märken insidan botten på teflon-kastrullen av sådant förfarande?
8
Citat från: vilsjin skrivet 2011-07-26 09:30
Även om du stormkokar blir kastrullens insida inte mycket varmare än 100C och det påverkar knappast teflonet. Vad som förstör teflonbeläggningen är torrkokning och vassa redskap. Bara plast och trä i en belagd kastrull.


Säker på detta nu? Jag menar verkligen stormkoka, i en halvtimma. :)

Citat från: vilsjin skrivet 2011-07-26 09:30
Det är inte "brännfläckar". Rostfritt stål kan missfärgas men dessa fläckar tar man lätt bort med lite stålull.


Lätt bort?! Här har det skrubbats till dödagar med sockerbitar, stålull, Autosol, rabarber, vinäger/bakpuler och ALLA små husmorsknep. Detta var bara ett axplock. Det har blivit bättre, men lååångtifrån bra.
9
Jag funderar alltså över koksaltslösningar, samt halvtimmeslånga kokningar för att sterilisera smycken.

STENHÅRT, alltså. :)
10
Vanligt vattenkok/stormkok i en halvtimme förresten?

Släpper teflonet släpper vid sådan behandling? Eller om det blir märken insidan botten på teflon-kastrullen av sådant förfarande?

Brännfläckarna jag har fått i insidan botten på mina rostfria kastruller är inte att leka med... Det går alltså från underbotten och hela vägen genom upp till insidebotten.

Prickigt och fult. =/
11
Hej!

Jag undrar vilken sorts kastrull det är bäst att göra koksalt i (1 tsk/l vatten men jag brukar ha mer salt) eller att koka vatten vid höga temperaturer en halvtimme med.

De utfällningar som aluminium lämnar inte särskilt bra för vår hälsa, men hur är det med kastruller i rostfritt stål eller med teflonbeläggningar?

Hur reagerar/agerar teflon på koksaltslösning eller långtidskokning vid höga temperaturer?

Sedan undrar jag även om teflonet släpper vid sådan behandling? Eller om det blir märken i botten på teflon-kastrullen av sådant förfarande?

Tack!

Linnea
12
Skålen är för grund och vispen "bottnar", så halva vispen är ju kvar ovanför ytan. Du kan bara tänka dig hur det skvätter när man sätter på elvispen då!
13
Skålen har nog en diameter på ca 10 cm... Och jag har redan testat elvispen med en visp... Det blir KAOS tyvärr. :(

En Bamix verkar vara EXAKT vad jag behöver. Vart får jag tag på en sådan, som... inte kostar 2000 kr? Så stor budget har jag tyvärr inte
14
Jag behöver vispa skum i en liten skål och då är vanliga elvisp-vispar alldeles för stora.
Mjölkskummare har den perfekta storleken, men detta skum är alldeles för hårt för att de skall hålla. Motorn bränns efter ett antal anvädningsgånger.
15
Hej!

Jag undrar om det finns en elvisp/stavmixer som har en sådan här visp:

http://img146.imageshack.us/img146/2186/6050214ext1.jpg

Jag menar inga små mjölkskummare, utan riktiga elvispar/stavmixrar (med sladd också).

I annat fall efterlyser jag någon vispsort med VÄLDIGT små vispar?

Tack!

Linnea
16
Hej!

Jag undrar om det bara är socker som har förmågan att ta upp smaker eller om andra torrvaror också gör det?

Jag tänker att man kan göra vaniljsocker. Även om man silar bort vaniljbitarna finns det vaniljsmak kvar i sockret.
Kan man göra vaniljvetemjöl på samma vis? Vanilj-Fibrex? Vanilj-vetekli?
Lakritsmjöl? (bortsilad lakritsstång) Kardemummamjöl? (bortsilade kardemummakärnor) Kanelmjöl? (bortsilad kanelstång)

Det kommer ju inte ha samma SÖTMA, det förstår jag. Men rent hypotetiskt? Fungerar det?

Linnea
17
Hej!

Jag tänkte baka en banankaka idag. Jag behöver fråga någon som är duktig på konverteringar om en sak. Här är vanlig banankaka jag försökt göra om till långpannestorlek. Jag har alltså räknat på en helt vanlig kaka och ändrat proportionerna. Vad är det mer jag skall tänka på, utöver kortare gräddningstid?

Kan ni se om de här volymberäkningarna stämmer? Står de sig i proportion till en långpanna på 40x30 cm? Verkar det rimligt? Jag vill ju inte att pannan skall svämma över när det jäser i ugnen!


Originalkaka:

2-3 bananer
2 ¼ dl strösocker
100g margarin
3 ¾ dl vetemjöl
1 ½ tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
2 ägg


Långpanneversion:

7 - 9 bananer
7 ¼ dl strösocker
325g margarin
12 ¼ dl vetemjöl
5 tsk bikarbonat
1 msk bakpulver
2 msk vaniljsocker
3 ¼ dl mjölk
6-7 ägg

Tack för all hjälp, det uppskattas verkligen!

Linnea

Annonser

Powered by EzPortal