Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av dePaul
 - 2009-02-26 21:57
Citat från: Krista skrivet 2009-02-26 21:18
Ah ok. Jag är så ny på området att en liten skalkniv fick mig lyrisk...förstår att det finns coolare knivar än så, men jag tänkte att jag börjar lite lätt... :)
Var inte blyg :).

~Paul~
Skrivet av Krista
 - 2009-02-26 21:18
Ah ok. Jag är så ny på området att en liten skalkniv fick mig lyrisk...förstår att det finns coolare knivar än så, men jag tänkte att jag börjar lite lätt... :)
Skrivet av dePaul
 - 2009-02-26 20:58
Citat från: Krista skrivet 2009-02-26 20:52
Jag undrar om er knivrelaterade frustration var riktad mot mina inlägg...är inte Victorinox och Mora bra knivar trots allt?
Absolut inte, det finns andra som borde känna sig träffade ;).

~Paul~
Skrivet av Krista
 - 2009-02-26 20:52
Tack för bra info! :)

Jag undrar om er knivrelaterade frustration var riktad mot mina inlägg...är inte Victorinox och Mora bra knivar trots allt?
Skrivet av dePaul
 - 2009-02-26 17:24
Citat från: roffekock skrivet 2009-02-26 15:33
Jag förstår inte att du orkar Paul.
Dom som vill ha billiga knivar låt dom få jobba med dem,du lyckas i alla fall inte övertyga de folken.
Vi som tillhör den andra gruppen kan väl andas på vårt sätt,vi har det ju i jobbet och behöver dessa olika skärverktyg.
Vi  kan väl dra igång en ny tråd så man slipper att försvara sitt sätt att se på arbetsverktygets kvalité och utformning. ;D

/rolf
Jovisst, men ibland blir man så frustrerad  :-[. En ny tråd kan kanske vara en god idé. Har du några förslag på rubriken?

~Paul~
Skrivet av roffekock
 - 2009-02-26 15:33
Jag förstår inte att du orkar Paul.
Dom som vill ha billiga knivar låt dom få jobba med dem,du lyckas i alla fall inte övertyga de folken.
Vi som tillhör den andra gruppen kan väl andas på vårt sätt,vi har det ju i jobbet och behöver dessa olika skärverktyg.
Vi  kan väl dra igång en ny tråd så man slipper att försvara sitt sätt att se på arbetsverktygets kvalité och utformning. ;D

/rolf
Skrivet av dePaul
 - 2009-02-26 14:17
Citat från: agnetasch skrivet 2009-02-26 12:22
VILL HA! ;D
Välkommen till de förtappades skara  ;D.

~Paul~
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-26 12:22
VILL HA! ;D
Skrivet av dePaul
 - 2009-02-26 10:59
Citat från: agnetasch skrivet 2009-02-26 10:22
Jag gillar Mora. Jag har en kockkniv på 21 cm o en brödkniv (jättebra till vitkål ;D) men jag ska köpa kockknivarna på 17 cm o 13 cm också.
Visst, jättefina knivar. Men behöver du verkligen 17 cm kniven? Personligen skulle jag satsa på 21 och 13.

~Paul~
Skrivet av dePaul
 - 2009-02-26 10:55
Citat från: Krista skrivet 2009-02-26 08:46
efter att ha läst den här tråden mer ingående funderar jag på en Mora of Sweden-kniv istället/också. Mora är alltså bättre än Victorinox?
Stålet i mororna är "bättre" men en knivs funktion beror på så mycket mer än bara själva stålet.

Lika viktigt är att bladgeometrin är korrekt, slipfasen likaså (dvs tunn, högt uppdragen egg, helst zero-egg) och att greppet är bekvämt.

Rent generellt så skulle jag vilja säga att finishen är bättre på Victorinoxknivarna men stålet och ergonomin är bättre hos MoS.

Om man sedan kikar på mindre skalknivar så upptäcker man genast att MoS inte har så många modeller att välja på. Egentligen är det bara en som jag anser platsar i den kategorin. Den heter "Bleeding Knife" och har ett 85 långt blad i rostfritt Sandvik 12C27 stål. Modellbeteckningen är 4085PM.

Frosts har en nästan identisk kniv som heter 4085PAM. MoS kniven har dock bättre handtag. Även Frosts har ett ganska litet utbud av den här typen av knivar.

Sammanfattningsvis. Pga det dåliga utbudet av moraknivar i det här segmentet så föreslår jag trots allt att du kikar på Victorinoxknivar.

Vill du betala så lite pengar som möjligt för dina skalknivar så finns det ju förståss tyska "Fixwell". De tillverkar sådana knivar i bulk. De kostar inte många ören: http://www.fixwell.com/

~Paul~
Skrivet av agnetasch
 - 2009-02-26 10:22
Jag gillar Mora. Jag har en kockkniv på 21 cm o en brödkniv (jättebra till vitkål ;D) men jag ska köpa kockknivarna på 17 cm o 13 cm också.

http://www.clasohlson.se/Product/Category.aspx?id=251342&_path=251882;251670;251424;251228;251342
Skrivet av Krista
 - 2009-02-26 08:46
Citat från: dePaul skrivet 2009-02-25 22:39
Hade kniven ett ca 8 cm långt blad och svart plasthandtag ? (Fibrox)


Jepp :)

Hann inte införskaffa kniv igår, lika bra det kanske, för efter att ha läst den här tråden mer ingående funderar jag på en Mora of Sweden-kniv istället/också. Mora är alltså bättre än Victorinox?
Skrivet av dePaul
 - 2009-02-25 22:39
Citat från: Krista skrivet 2009-02-25 15:32min far räcker mig en liten oansenlig kniv

Såg att de säljer såna på Clas Ohlson
Hade kniven ett ca 8 cm långt blad och svart plasthandtag ? (Fibrox)
Skrivet av Krista
 - 2009-02-25 15:32
Bakgrund: total knivnovis med noll koll.

I helgen, familjefrukost...jag satt och skar en apelsin i båtar, när min far räcker mig en liten oansenlig kniv med orden: "Ta den här, den är bättre..."

En sekund senare är jag i himlen. Den lilla kniven glider genom det tjocka apelsinskalet som om det vore smör! Jag tar en tomat och börjar skiva. Samma sak där. Tar en bit salami. Samma igen, hur lätt som helst! Jag är helt förundrad. Hade ingen aning om att det är så KUL att skära grejer med en bra kniv!

Det var en Victorinox-kniv (jag lovar, jag är ingen försäljare eller nåt, så deportera mig inte till skämsknivtråden) och mamma hade fått den från en kollega på sitt jobb. Såg att de säljer såna på Clas Ohlson, tänker springa dit ikväll och köpa en, hoppas de är likadana som den de hade hemma.
Skrivet av dePaul
 - 2009-02-12 12:08
En liten precisering.

De s k smidda blad som Wüsthof ger sken av att tillverka är på inget sätt smidda för hand. Detta görs i maskiner. Hade det handlat om kolstål så kan jag förstå denna process men när det gäller rostfritt så finns det i stort settt inga fördelar alls.

Görs det korrekt så kan en "viss" uniformitet uppnås. Detta resultat är dock så litet att det i praktiken inte spelar någon som helst roll för det slutgiltiga resultatet.

De allra flesta ggr är det dock till nackdel eftersom den maskinella processen resulterar i ett virrvarr i kornfördelningen i stället för dess tillrättaläggandet.

Med andra ord. Det faktum att Wüsthof påstår att deras blad är smidda är inget annat är ett falskt försäljningsargument och inte en faktisk fördel.

Annonser

Powered by EzPortal