Frukt är farligt och fettbildande

Startat av Andreas, 2009-05-03 10:15

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Dagens stora matsnackis är att frukt är farligt och fettbildande, Christer Enkvist, fettförespråkande överläkare i Trollhättan och medicinsk rådgivare vid Västra Götalandsregionen har, med anledning av en amerikansk studie* på drycker sötade med fruktos, skrivit en debattartikel i DN med rubriken "Livsmedelsverket mörkar att du blir fet av frukt" som kvällstidningarna nappat på:

Aftonbladet: "Frukt är inte så nyttigt som man kan tro. Det gör dig fet och kan vara direkt skadligt." http://www.aftonbladet.se/kropphalsa/article5052459.ab

Expressen: "- Frukt som mellanmål är förmodligen direkt skadligt genom att det ger oss insulinkickar, som bland annat hela tiden ökar fettbildningen i kroppen och gör att vi blir fetare och fetare" http://www.expressen.se/halsa/1.1554810/ny-studie-frukt-gor-dig-fet

Och orginalet i DN: "Fruktos, som det finns massor av i frukt, skapar bukfetma och ger insulinresistens, som är ett förstadium till diabetes. ... När folk slutar att äta frukt i tid och otid så reduceras deras vikt och de känner sig friskare." http://www.dn.se/opinion/debatt/livsmedelsverket-morkar-att-du-blir-fet-av-frukt-1.857034

* QConsuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans" - omslagsnyhet i majnumret av Journal of Clinical Investigation http://www.jci.org/articles/view/37385

Dags att sluta äta frukt?
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Citat från: Andreas skrivet 2009-05-03 10:15
Dags att sluta äta frukt?
En stillsam fråga; finns det någon anledning att äta frukt?

Andreas

Så här säger livsmedelsverket i sina kostråd till vuxna "Frukt och grönsaker innehåller många av de näringsämnen vi behöver, bland annat vitaminer, mineraler och kostfibrer. Dessutom innehåller de förhållandevis lite energi, samtidigt som de mättar bra. Vi behöver ungefär 500 gram frukt och grönt per dag..." http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14765&epslanguage=SV#Ätmer

Dessutom tycker jag personligen att frukt gott och läskande.

Men vem vid sina sinnens fulla bruk vill frivilligt utsätta sig för förstadium till diabetes och bukfetma?
Den som inte frågar får inga svar.

Mickan

Det är dags att kalla in Karl-Johan som jag tycker är den mest kompetente i vårt forum när det gäller frågor av den här typen. Stenkoll på forskningen!
Video meliora proboque deteriora sequor

Mickan

2009-05-03 17:54 #4 Last Edit: 2009-05-04 11:37 by Mickan
Jag tycker att Paulún brukar ha koll och tog till mig följande:

Ät 25 bananer per dag så börjar det bli mycket fruktos.

http://blogg.paulun.se/permalink.asp?blogContentId=275
Video meliora proboque deteriora sequor

agnetasch

"Frukt är nämligen en mycket bra källa till antioxidanter som verkar skydda mot de negativa effekter ett överdrivet fruktosintag ger" säger Paulun.

Någon slags Moment 22? Man äter alltså frukt för att skydda sig mot dess innehåll ;)

Mickan

Citat från: agnetasch skrivet 2009-05-03 18:26
"Frukt är nämligen en mycket bra källa till antioxidanter som verkar skydda mot de negativa effekter ett överdrivet fruktosintag ger" säger Paulun.

Någon slags Moment 22? Man äter alltså frukt för att skydda sig mot dess innehåll ;)


Jag tolkar det som att vi kan äta frukt för att få vitaminer och annat viktigt utan att lida negativa effekter av fruktos.
Video meliora proboque deteriora sequor

Yoghurt

Vore intressant att få läsa rapporten för om det nu är som Paulun säger att dom fick 25 % av energiintaget via fruktosen så låter det extremt mycket.  Kunde inte hitta någon pålitlig info om fruktosinnehåll men "ett medelstort äpple har 5-9 g" får väl duga som exempel. Om man utgår från en vuxen kvinna som ska ha 2000 kcal och 25 % kommer av fruktos så ger det 125 g ren fruktos vilket motsvarar 14-25 äpplen om dagen.

Visst finns det fördelar med att ge en extrem hög "dos" av ämnet man undersöker, men det känns som att Christer Engkvist dragit lite förhastade slutsater eftersom det är en ganska svår dos att uppnå via en fruktkorg på jobbet.

Kari

Fasade just för att denna tråd skulle dyka upp. Har känt att man borde äta mer frukt och nu slapp man. Fast jag vill inte tro att det ska vara så.

Är det nu jag ska säga - då är ju allt farligt. Allt :(

Andreas

Nja vet inte om du slipper :) alla ju inte helt överens om att Christer Enkvist har rätt.

Ulf Bohman, chef för Livsmedelsverkets nutritionsavdelning tycker att fruktkorgar på jobbet är bra eftersom de ersätter torra kakor och söta bullar samt att han menar på att frukten i korgarna är begränsade till 1-2 stycken. (Fast samtidigt säger Livsmedelsverket att man främst ska äta frukt i anslutning till måltid, för annars kan man få hål i tänderna...) http://www.dn.se/nyheter/sverige/frukt-ar-inte-farligt-tvartom-1.857206

Citat från: Yoghurt skrivet 2009-05-03 20:53
Vore intressant att få läsa rapporten


Du menar den amerikanska studien? Jag länkar till den i det första inlägget http://www.jci.org/articles/view/37385

Citat från: Yoghurt skrivet 2009-05-03 20:53
om det nu är som Paulun säger att dom fick 25 % av energiintaget via fruktosen så låter det extremt mycket.  Kunde inte hitta någon pålitlig info om fruktosinnehåll men "ett medelstort äpple har 5-9 g" får väl duga som exempel. Om man utgår från en vuxen kvinna som ska ha 2000 kcal och 25 % kommer av fruktos så ger det 125 g ren fruktos vilket motsvarar 14-25 äpplen om dagen.


Om jag nu förstår saken rätt i Livsmedelsverkets databas så är Msac mängden fruktos
¤ Banan http://192.121.81.11/livsmedelsok/detalj.aspx?livsmedelsId=553&vikt=100 = Msac 7,1
¤ Äpple http://192.121.81.11/livsmedelsok/detalj.aspx?livsmedelsId=588&vikt=100 = Msac 7,7
¤ Apelsin http://192.121.81.11/livsmedelsok/detalj.aspx?livsmedelsId=551&vikt=100 = Msac 5,3
¤ Vindruvor http://192.121.81.11/livsmedelsok/detalj.aspx?livsmedelsId=587&vikt=100 = Msac 14,7
¤ Russin http://192.121.81.11/livsmedelsok/detalj.aspx?livsmedelsId=610&vikt=100 = Msac 58,0
Den som inte frågar får inga svar.

Sofia

Fruktos kan inte ombildas till glykogen (som glukos kan) och lagras i muskler och lever på detta sätt. Det används istället direkt, eller ombildas till fett i levern. Vid intag av mindre mängder kan det således användas som energi, och det är först vid intag av större mängder som det bildas mycket fett. Man ska alltså hålla sig borta från t ex läsk som är sötade med fruktos, eftersom de innehåller väldigt mycket fruktos. (Det ska ju dock påpekas att kroppen inte kan lagra hur mycket glykogen som helst och att även glukos omvandlas till fett för att lagras, om man äter mycket av det.)

Frukos ger varken upphov till insulinfrisättning, eller kräver insulin för upptag, så varför man skulle få diabetes av det förstår jag inte?

Som vanligt är socker i stora mängder alltså inte bra, och man ska definitivt hålla sig borta från sötningsmedel och sånt, men att äta en frukt eller två om dagen är nog bara bra (pga vitaminer och antioxidanter som nämnts ovan). Men om man föredrar en fullkornsmacka och en tomat till mellanmål så är det nog helt okej det också.  ;)

kjpil

2009-05-05 19:11 #11 Last Edit: 2009-05-05 22:21 by kjpil
Citat från: Mickan skrivet 2009-05-03 17:38
Det är dags att kalla in Karl-Johan som jag tycker är den mest kompetente i vårt forum när det gäller frågor av den här typen. Stenkoll på forskningen!

hehe :)

Jag får skriva snabbt min syn då :)
Alla bevis pekar på att frukt är skyddande faktor mot fetma
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=pubmed&cmd=link&linkname=pubmed_pubmed&uid=18954583&ordinalpos=1&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=pubmed&cmd=link&linkname=pubmed_pubmed&uid=18239583&ordinalpos=1&log$=relatedarticles&logdbfrom=pubmed

Sen ska man inte glömma kostfiberbiten - många bra kostfiber i frukt som också har gigantisk evidens för positiva effekter - där kan man göra hur mkt sökningar som helst.

För övrigt håller jag med Sofia ganska mkt, frukt innehåller inte tillräckligt stora mängder fruktos. - läskkonsumtion i USA, då kan det vara relevant att snacka fruktos. .

Det finns massor med fler liknande studier som den läkaren refererar till.. jag tycker snarast den är intressant för hur ämnesomsättningen fungerar eftersom den indikerar att glukos inte ombildas till fett alls i så stor utsträckning - utan snarare prioriteras som energisubstrat (läs hämmar fettförbränning, här krävs egentligen ett långt resonemang om hur metabolismen (glykolysen) fungerar). Till skillnad från fruktos som i stora mängder ombildas till fett i levern - jämför med fett som redan är fett. För att gå upp i vikt så krävs självklart positiv energibalans (oavsett energigivare) - fruktos i stora mängder kan då ge en negativ distrubution av fett och påverka andra parametrar som är riskfaktorer för hjärtkärl och diabetes som jag tolkar de studierna.

Min tolkning är alltså sammanfattat vad alla redan vet, att socker och läsk (stora mängder renodlat fruktos) är onyttigt och frukt är bra. Sen kan man ju självklart bli fet på allt som innehåller energi - det blir ganska många bananer. - Jag håller på och läser in mig på ämnet eftersom jag tycker metabola reaktioner är intressant i sammanhanget.

edit: Vill tillägga också att jag undrar hur läkaren är funtad som angriper frukten till debatt med den artikeln som referens. Det tyder ju inte direkt på någon vetenskaplig kompetens som jag vet att läkare generellt har gott om.

Andreas

Citat från: kjpil skrivet 2009-05-05 19:11
Alla bevis pekar på att frukt är skyddande faktor mot fetma


Är det helt säkert frukten i sig som är skyddande och inte det att fruktätare äter mindre av "annat onyttigt"?

Citat från: kjpil skrivet 2009-05-05 19:11
Sen ska man inte glömma kostfiberbiten - många bra kostfiber i frukt som också har gigantisk evidens för positiva effekter - där kan man göra hur mkt sökningar som helst.


Kan man inte lika gärna få i sig kostfiber från annat, exempelvis spannmål/bröd, eller är fibrerna i frukten annorlunda på något sätt?
Den som inte frågar får inga svar.

Krista

Citat från: Andreas skrivet 2009-05-07 10:04Kan man inte lika gärna få i sig kostfiber från annat, exempelvis spannmål/bröd, eller är fibrerna i frukten annorlunda på något sätt?


Det är stor skillnad mellan fibrer i frukt och grönsaker och fibrer från spannmål (undantag havre). Fibrer i frukt är lösliga medan fibrer från spannmål inte är det. Enligt vad jag förstått så är fibrer från frukt&grönt (samt havre) bättre och det är de som ger bra hälsoeffekter.

Krista

För övrigt är den där toppenstudien (ironi) antifruktläkaren refererar till rätt skum och resultatet därmed värt att ifrågasättas. Dels har de använt fruktos från drycker (inte frukt) och dels har man gett 25% av energibehovet (=jättemycket) i form av fruktos. Känns mest som den där läkaren vill ha lite mediautrymme.

kjpil

Citat från: Andreas skrivet 2009-05-07 10:04
Är det helt säkert frukten i sig som är skyddande och inte det att fruktätare äter mindre av "annat onyttigt"?


Mycket möjligt. Får tänka på att frukt är väldigt energisnålt också.
Instämmer med Krista ang. resten.

Mickan

Jag har genom åren läst flera studier som visar att det inte är så enkelt att man bara äter mindre skräp som frukt- och gröntätare utan att det faktiskt finns skyddande ämnen i maten.
Video meliora proboque deteriora sequor

Andreas

Den som inte frågar får inga svar.

Kvasthilda

Det gör inget om det är enkelt.

mariaaa

Äter man bara tillräckligt mycket av något (och då ska det väl vara mycket) så lär väl allt vara farligt. :)
Kan inte tänka mig att man blir så härlig i kistan om man trycker i sig några kilon rödbetor som i sig är "nyttiga", eller att man mår så bra av 20 avocados eller 1 kg nötter om dagen även om de innehåller nyttiga fetter.

Jag vet inte.. men ska man lyssna på allt så så kommer man ju bli galen. Majs är farligt, potatis är rena synden, frukt är fettbildande, grädde till frukost- eller ingen grädde alls osv osv.

Man kanske ska testa att samla in alla rön och förbud under ett år och sen lägga upp en diet... undra om det finns något kvar då. :)


Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal