Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2009-02-11 09:07
Ibland är det kanske lätt att tröttna på tillsatsdebatten och tänka att lite tillsatser skadar väl ingen. Men så dyker det upp någonting tänkvärt: En ny amerikansk studie på 279 njursjuka patienter, varav 145 fick veta hur man undviker livsmedel med tillsatser som innehåller fosfater och 134 inte, visar att fosfatnivån i blodet hos den utbildade gruppen sjönk efter bara tre månader.

Vad gör det för skillnad? Jo hos den som är njursjuk kan njurarna inte rena blodet från fosfat, det samlas då i hjärta och kärl vilket man tror är anledningen till att njursjuka löper mycket större risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar. Tyvärr är det knepigt att minska på fosfat eftersom det är kopplat till protein och protein är något vi behöver. Men fosfat ingår även i smakförstärkare och konserveringsmedel. Och det kan man ju minska på.

¤ http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/arkiv.asp?ProgramID=406&formatID=1&nyheter=1&Min=2002-11-08&PeriodStart=2009-02-10&Period=1&Artikel=2626231
¤ http://jama.ama-assn.org/cgi/content/short/301/6/629

Annonser

Powered by EzPortal