Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2008-05-09 09:47
Övning ger färdighet ;) I min ungdom gjorde jag (o alla andra) patéer högt o lågt.Till slut tröttnade jag på de feta franska modellerna o gick över till en lättare köttfärsstil.Det viktiga är ju smaken, inte hur lång tid det har tagit o hur krånglig tillagningen har varit.
Patén, både naken o inbakad, är en jättebra rätt som förtjänar en come back.
Skrivet av annamaria
 - 2008-05-08 16:32
agnetasch: Du är ju paté-specialist!  ;)
Skrivet av agnetasch
 - 2008-05-08 12:30
Sen har vi ju den outtröttlige Gordon Ramsay med en engelsk variant av paté:
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/2385/gordons-rustic-pt
Skrivet av agnetasch
 - 2008-05-08 11:45
Vill man lägga ner lite mer arbete på patén har jag detta receptet:

TERRINE MAISON
450 g färskt svinspäck,malet
675 g magert fläsk,malet
675 g svin-eller kalvlever,malen
225 g magert kalvkött,malet
5 msk smör
¾ dl finhackad scharlottenlök
eller ½ tsk finhackad vitlök
225 g hela hönslevrar
½ dl konjak
3 msk grädde
2 tsk citronsaft
2 msk mjöl
1 ägg,lätt vispat
½ tsk Épice Riche eller kryddpeppar
1 ½ tsk salt
Nymalen svartpeppar
115 g kokt rökt oxtunga eller ugnstekt skinka
skuren i ½ cm kuber
Till terrinen:
225 färskt fett bogfläsk,fettet från en skinka eller fett salt fläsk,
skuret i 3mm tjocka strimlor eller bitar
1 stort lagerblad

Stek scharlottenlöken mjuk.Stek hönslevrarna hela o ställ undan.
Blanda det malda köttet kraftigt,gärna i hushållsassistent.Blanda i all
vätska,lök,kryddor o ägg under kraftig bearbetning.Vänd lätt ner tungan
(eller skinkan) i smeten.
Värm ugnen till 175°
Klä en terrine med de tunna fettstrimlorna,lägg i hälften av köttsmeten.
Skär hönslevrarna i fjärdedelar o fördela bitarna  i formen.Bre över resten av
köttsmeten o täck med fettstrimlor.Lägg lagerbladet överst.
Täck formen med folie o lägg sedan på locket o se till att det sluter tätt.
Grädda patén i mitten av ugnen i vattenbad (ska täcka halva formen) i
2 timmar eller tills fettet o vätskan som stigit upp till ytan är klart gult.
Ta ut patén o ställ en tyngd ovanpå den (ett par kg) o låt den kallna.
Serveras direkt ur formen.

Ser troligtvis ut så här fast med ett fettlager utanpå:
Skrivet av MiGa
 - 2008-05-07 15:27
Jag hade mer tänkt mig lite köttigare typ patèerna i Tex Frankrike,men jag ska ändå prova

Tack MiGa
Skrivet av agnetasch
 - 2008-05-06 18:23
Jag brukar smörja formen, vet inte om det är nödvändigt. Rött vin brukar jag ta om jag inte lyckats komma över lite sherry. Konjak är inte heller fel fast bara matskedsvis.
Jag gör en fuskig "cumberlandsås" till; värm 1 dl rödvin, smält 1dl röd vinbärsgelé i det, krydda med malen ingefära.Kyl
Sen har man små inlagda gurkor till, baguette o tomat-o löksallad :D
Skrivet av annamaria
 - 2008-05-06 17:50
Jag har aldrig gjort köttpaté. Det här låter väldigt gott! Enkelt och bra. Ska formen penslas med fett eller patén går att vända ur ändå? Rött eller vitt vin? Vad brukar du servera till?
Skrivet av agnetasch
 - 2008-05-06 17:30
Jag har en väldigt enkel paté om du inte vill stå o slafsa med rå lever:

400 g köttfärs, gärna älg
300 g leverpastej, bredbar
1 tsk salt+2 krm vitpeppar
2 ägg
2 msk vetemjöl
½ dl vin
½ dl grädde eller creme fraiche
2 krossade vitlöksklyftor
Hackade oliver c:a 10 st

Blanda allt i matberedare, häll upp i bakform o grädda 1 timme i 175°
Patén går att variera; favoritkryddor, favoritvin, hackad stekt lever eller svamp kan man stoppa i. Fetthalten kan varieras beroende på vilken färs, leverpastej o grädde man använder.
Skrivet av MiGa
 - 2008-05-06 15:49
Någon som har ett bra recept på patè ej på fisk utan på vilt ,anka eller annat kött?

Mvh MiGa

Annonser

Powered by EzPortal