Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Edsel Smith
 - 2009-02-07 01:53
Jag använder hela habanero frukten vid tillverkning, hölje, kärnhus och kärnor.
Skrivet av Andreas
 - 2009-02-06 08:04
Calle: Bra poäng, scoville-testet är säkert ett ganska knepigt test att utföra och det är definitivt subjektivt, fast det kan man i viss mån komma förbi genom att använda flera testpersoner. Dock såg jag nånstans att felet ändå ligger runt 50%. Att jämföra med ett labbtest (HPLC) som ger under 12% fel.

Det där med scoville-skalan har jag också funderat på, jag skulle tro att det är som du säger, att man upplever 100.000 som dubbelt så starkt som 50.000.

Edsel: Det måste verkligen kännas bra att ha lyckats komponera en så fin chilisås. Jag förstår hur du tänker med SHU men jag tycker ändå det är en intressant konsumentupplysning att ha en fingervisning om styrkan. 48% habaneroinnehåll, om nu frukten i sig ligger på 200-300.000 scoville, låter som du skulle ligga runt 100.000, fast hela frukten är förstås inte lika stark, använder du hela habaneron eller tar du bort några hinnor?
Skrivet av Afram Haffo
 - 2009-02-06 00:46
Håller absolut med dig Urban, jag tog en sås som ligger på runt 100,000 shu och tyckte den va ungefär lika stark som eldprovet , visst det kan ju bero helt på om man har ätit något sött,salt eller druckit något kraftigt för då kan det variera i uppskattad styrka. Men absolut så tycker jag som sist att den ligger mellan 70,000 - 90,000 shu
Skrivet av Urban
 - 2009-02-05 23:18
Min personliga åsikt är att Eldprovet ligger nånstans mellan 90 - 100000 Scoville. Jag gämför då med vanlig Thaichili som jag brukar äta rå som den är då jag behöver en chilikick ibland. Vad jag vet så har Thaichili en scouvillestyrka på ca: 100000 scovillegrader. Och jag tror att Eldprovet är någonstans där i närheten. Någon annan?.
Skrivet av Dennis Lundin
 - 2009-02-05 22:07
Citat från: Andreas skrivet 2009-02-04 07:18
Jag var nog rätt avtrubbad ändå när jag jämförde med Sambal Olek ovan, brukar ibland sätta lite sambal på när jag gör kebab men igår tog jag Eldprovet istället och nog är Eldprovet bra starkare alltid...

Afram: 2 ml borde innebära 15000/2 dvs. att du stannade på 7500 scoville. Men ligger svaret i de trakterna innebär det att Eldprovet innehåller under 5% chilifrukt, kan det vara så lite?

Dennis: Jag tycker Afram gör det bra som i alla fall försöker komma fram till ett scoville-värde på Eldprovet, "liiiiiiite högt" är att göra det lite väl lätt för sig, vågar du inte komma med en bättre uppskattning än så? Har du själv gjort scovilletestet på nån sås?


Nej jag bara jämför hur eldprovet smakar om man jämför med dom såser som ligger runt just 100.000 scoville, och eldprovet är inte i närheten av dom styrkorna om jag inte minns smakerna fel. :)
Skrivet av Edsel Smith
 - 2009-02-04 10:35
Det är kul att ni uppskattar såsen jag tillverkar, det är sådana som ni som gör det värt all den tid man lägger ner. Jag har aldrig mät något SHU på Eldprovet och har aldrig egentligen haft något intresse av det. Mitt mål från början har alltid varit att den skall ger ett mervärde till den rätt man nu väljer att använda den till, och det hoppas jag att den gör.

När det gäller Habanero-innehåll kan jag från receptet räkna ut att det ligger på 48%. Notera också att den inte innehåller någon tomat som utfyllnad.

Någon ifrågasatte nödvändigheten av att produkten innehåller E202 och E211. Jag kan med dagens pågående tillsatsdebatt förstå oron, men jag måste väga in funktionen av dessa tillsatser. E202 och E211 främst motverkar jäst- och mögelsvampar, men även vissa bakterier. Tillsammans utgör konserveringen 0,05% av det totala produkten. Praktiskt sett är burken avsedd att öppnas flera gånger under sin livstid, då möjligheter för angrepp ökar, därav konserveringen. Det är långt ifrån alla som konsumerar i den takt som Urban beskriver ovan.
Skrivet av crlhrv
 - 2009-02-04 08:23
min spontana känsla när man testar scoville units är att resultaten gärna blir väldigt godtyckliga om de inte sker under mer standardiserade former än "spä ut X cl sås i Y l sockerlösning". jag kan t.ex. tänka mig att testarens tidigare erfarenheter och matintag under/före testdagen kan spela stor roll. samma sak gäller också t.ex. vattenkvaliteten och en mängd andra faktorer. (professionella chokladprovare lever t.ex. på en diet av äpple och vatten något dygn innan en chokladtävling ska avgöras)

MEN missförstå mig inte. jag tycker att det är jätteroligt att någon tar initiativ att verkligen testa såsen, det är ett riktigt matengagemang!

en annan sak jag tänkte på: kan man när det gäller scoville-skalan säga att 100 000 scoville units är dubbelt så starkt som 50 000 scoville? jämför t.ex. med richterskalan, som är en logaritmisk skala, där ett steg motsvarar en ökning med ca 10 gånger. kanske är jag ute och snurrar, och någon som är lite mer kunnig inom matematik kan rätta mig.
Skrivet av Andreas
 - 2009-02-04 07:18
Jag var nog rätt avtrubbad ändå när jag jämförde med Sambal Olek ovan, brukar ibland sätta lite sambal på när jag gör kebab men igår tog jag Eldprovet istället och nog är Eldprovet bra starkare alltid...

Afram: 2 ml borde innebära 15000/2 dvs. att du stannade på 7500 scoville. Men ligger svaret i de trakterna innebär det att Eldprovet innehåller under 5% chilifrukt, kan det vara så lite?

Dennis: Jag tycker Afram gör det bra som i alla fall försöker komma fram till ett scoville-värde på Eldprovet, "liiiiiiite högt" är att göra det lite väl lätt för sig, vågar du inte komma med en bättre uppskattning än så? Har du själv gjort scovilletestet på nån sås?
Skrivet av Dennis Lundin
 - 2009-02-03 23:47
70-95K scoville låter liiiiiiite högt för denna sås. :)
Skrivet av Afram Haffo
 - 2009-02-03 18:54
Hmmm fel av mig , det va 2ml och inte 2 cl , va lite trött i går kväll så jag får nog göra om det ;)
Skrivet av Andreas
 - 2009-02-03 10:02
(Afram, försök att inte citera i onödan är du snäll, se: http://matforum.nu/index.php?topic=180.msg8131#msg8131)

Ah kul med ett praktiskt test. Men använde du verkligen 2 cl och inte 2 ml sås och hur räknade du? 15 liter = 1500 cl. I så fall stannade du väl vid 1500 cl/2 = 750 scovilleenheter? ??? Vore det inte lämpligare att börja med  1 kryddmått (1ml) i en tiolitershink vatten vilket väl borde innebära 10.000 scoville.

Fast sockervatten skall det vara, vad betyder det, hur mycket socker i vattnet?
Skrivet av Afram Haffo
 - 2009-02-03 01:40
Citat från: Afram Haffo skrivet 2009-02-03 01:25
Jag ska ta reda på det direkt genom att använda det riktiga Scoville testet som utfördes redan 1912 av Wilbur Scoville , testet fungerar att man tar en del chili(sås) och späder ut den med vatten i delar tills hettan har försvunnit totalt och då får man reda på hur många scoville enheter man har fått.

Kommer strax tebax med mitt test


Tyvärr så kom jag bara upp till 30,000 scoville pga att jag inte hade något större kärl att testa det med , vid 15l vatten och 2cl sås så kände jag fortfarande styrka, ska prova det en gg till när jag har tillgång till större kärl.
Min uppskattning är runt 70,000 - 95,000 Scoville
Skrivet av Afram Haffo
 - 2009-02-03 01:25
Citat från: Andreas skrivet 2009-02-02 15:17

Undras förresten hur het Eldprovet egentligen är på scovilleskalan? Där står på burken att Habanero ligger på 200-300.000 scoville heat units, är det då kanske 50% chili i och runt 100-150.000 scoville, eller är det mindre? Urban nämnde Sambal oelek ovan, jag gjorde slag i saken och jämförde och åt lite Sambal vid sidan av Eldprovet och tyckte det kändes ungefär lika starkt (med reservation för att då jag gjorde det hade jag ätit en hel del chilisås). Fast sambal är förstås till skillnad från Eldprovet inte alls vidare gott att äta som det är...


Jag ska ta reda på det direkt genom att använda det riktiga Scoville testet som utfördes redan 1912 av Wilbur Scoville , testet fungerar att man tar en del chili(sås) och späder ut den med vatten i delar tills hettan har försvunnit totalt och då får man reda på hur många scoville enheter man har fått.

Kommer strax tebax med mitt test
Skrivet av Shanta
 - 2009-02-02 19:04
Nja, menade väl mer att om det är så att man bara kan glida in i en affär och plocka på sig det så är det (iallafall för mig) lättare att dra till med ett impulsköp. Och som du nämner, Andreas, så känns det inte så roligt att betala 60 spänn extra, man vill ju börja med en burk ifall man inte tycker om det. Jaja, får se hur det blir, kanske lyckas jag övertyga mig själv att det är en bra ide.
Skrivet av Andreas
 - 2009-02-02 15:17
Även jag har fått mig ett smakprov chilisås direkt från Eldprovet. Egentligen borde jag nästan såga såsen jäms med fotknölarna eftersom denna tråd, med understöd av professionella chilikrämare och allt, är så ensidigt positiv att det verkligen skulle behövas lite motvikt.

Men nä tyvärr, det tar emot, men jag måste instämma i hyllningskören. Först och främst gillar jag verkligen doften som är både angenäm och krämig. Och smaken då? Är det ett eldprov? Dör man? Jag äter inte stark mat jätteofta och är inte direkt härdad och har halvhyfsad tolerans mot hetta och tycker att Eldprovet är aningens för het, smaken är nämligen så god att man vill äta den med sked, men det blir ganska fort lite för starkt för att det skall vara helt behagligt, hade den bara varit något mildare hade jag nog kunnat äta hela burken.

Förutom att äta den med sked har jag provat dippa kycklingklubbor i den (coleslaw som tillbehör), jättegott. Har även provat att blanda lite eldprovet i creme fraiche men tycker creme fraichen tog bort för mycket av såsens egna goda smak. Men en dutt på en skiva god ost var inte dumt. Och att dippa majschips i eldprovet passar jättebra. Ja ni börjar ana vartåt det barkar, det blir alltså fem riktigt goda chilifrukter i betyg av mig också.

Undras förresten hur het Eldprovet egentligen är på scovilleskalan? Där står på burken att Habanero ligger på 200-300.000 scoville heat units, är det då kanske 50% chili i och runt 100-150.000 scoville, eller är det mindre? Urban nämnde Sambal oelek ovan, jag gjorde slag i saken och jämförde och åt lite Sambal vid sidan av Eldprovet och tyckte det kändes ungefär lika starkt (med reservation för att då jag gjorde det hade jag ätit en hel del chilisås). Fast sambal är förstås till skillnad från Eldprovet inte alls vidare gott att äta som det är...

Annonser

Powered by EzPortal