Citat från: Andreas skrivet 2009-02-04 07:18
Jag var nog rätt avtrubbad ändå när jag jämförde med Sambal Olek ovan, brukar ibland sätta lite sambal på när jag gör kebab men igår tog jag Eldprovet istället och nog är Eldprovet bra starkare alltid...
Afram: 2 ml borde innebära 15000/2 dvs. att du stannade på 7500 scoville. Men ligger svaret i de trakterna innebär det att Eldprovet innehåller under 5% chilifrukt, kan det vara så lite?
Dennis: Jag tycker Afram gör det bra som i alla fall försöker komma fram till ett scoville-värde på Eldprovet, "liiiiiiite högt" är att göra det lite väl lätt för sig, vågar du inte komma med en bättre uppskattning än så? Har du själv gjort scovilletestet på nån sås?
Citat från: Afram Haffo skrivet 2009-02-03 01:25
Jag ska ta reda på det direkt genom att använda det riktiga Scoville testet som utfördes redan 1912 av Wilbur Scoville , testet fungerar att man tar en del chili(sås) och späder ut den med vatten i delar tills hettan har försvunnit totalt och då får man reda på hur många scoville enheter man har fått.
Kommer strax tebax med mitt test
Citat från: Andreas skrivet 2009-02-02 15:17
Undras förresten hur het Eldprovet egentligen är på scovilleskalan? Där står på burken att Habanero ligger på 200-300.000 scoville heat units, är det då kanske 50% chili i och runt 100-150.000 scoville, eller är det mindre? Urban nämnde Sambal oelek ovan, jag gjorde slag i saken och jämförde och åt lite Sambal vid sidan av Eldprovet och tyckte det kändes ungefär lika starkt (med reservation för att då jag gjorde det hade jag ätit en hel del chilisås). Fast sambal är förstås till skillnad från Eldprovet inte alls vidare gott att äta som det är...