Matforum

Hemmalagat - laga själv => Fikabröd, efterrätter och godis => Ämnet startat av: kardemummagumma skrivet 2008-12-14 23:52

Titel: Dinkel Lussebullar.. fler tips?!
Skrivet av: kardemummagumma skrivet 2008-12-14 23:52
Söker lite nya spännande recept som innehåller Dinkel (GI vänliga) Har ni några bra på lager?
Bakade själv Lussebullar av Dinkel som jag tyckte blev väldigt lyckade! Saftiga & goda...  ;D

Dinkel Lussebullar

Ingredienser till 18 st.

2/3 paket jäst (33 g ca)
70 g margarin/smör
3 dl mjölk
0,5 gram saffran
130 gram kesella
Sockerersättning motsvarande 1 dl socker
½ tsk salt
ca 9 dl Dinkel mjöl

Russin, Gojibär eller torkad aprikos
1st Ägg & lite mjölk för pensling


Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält margarin/smör och blanda ner saffran och mjölken. Värm till 37°c.
4. Häll smör blandningen i jästbunken och rör tills jästen löst sig
5. Blanda ner kesella, sockerersättningen, salt och mjölet.
6. Arbeta degen smidig och blank. Den får vara lite klibbig.
7. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek i ca 40 min.
8. Knåda degen på mjölat bakbord, dela den i 18-20 bitar. Forma sedan lussekatterna.
9. Låt jäsa övertäckta på bakpapperkläddaplåtar i ca 40 min.
10. Tryck i russinen, gojibär eller aprikoserna samt pensla med äggmjölk.
11. Grädda i 250°c i 6-8 min.


ttt