Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Mickan
 - 2009-01-25 17:03
Vill ha ekolåda i Jönköping. Just nu handlar jag i min närmsta affär som också är bra. Det finns billigare men jag vägrar åka bil till affären. Schysst snacka om eko och sen kuska runt stan i bil ett par gånger i veckan? Vissa måste men eftersom jag kan undvika det gör jag så. Vi har en underbar ekoaffär, kooperativet Bikupan. Jag har 200 meter dit! Tyvärr saluför de ej kött eller fisk. Underbart sortiment av mjöl, gryn, bönor och linser.


http://www.kefbikupan.se/
Skrivet av Gotish
 - 2009-01-25 12:06
Företaget årstiderna har en bra affäride tycker jag. Där prenumererar man på "lådor" med säsongs betonade grönsaker och frukt. Ekologiskt såklart. Dessa lådor levereras direkt till dörren. Priset är hyggligt, och man slipper åka och handla. Nackdelen är att man inte kan välja vilka sorter som finns i lådan.

www.arstiderna.com

//Mattias
Skrivet av ivanl
 - 2009-01-24 20:24
Jag handlar regelbundet hos Ekobeställarna som är en sorts "inköpscentral" för närproducerat med verksamhet i Göteborg, Stockholm, Uppsala och Jämtland.
De bokar upp bestämda kvantiteter varor hos producenterna till specifika leveransdatum en gång per vecka. Dessa läggs upp som erbjudanden på hemsidan www.ekobestallarna.se .

Som kund beställer man på hemsidan och får direkt veta om den begärda varan ryms inom den förbokade kvantiteten dvs garanterad leverans. I annat fall noteras beställningen utan leveransgaranti, men Ekobeställarna meddelar producenten att det finns en större efterfrågan dvs möjlighet att sälja mer.

Varorna hämtas ut på den bestämda dagen och är då prydligt packade i lådor färdiga att lasta i bilen. Mycket behändigt. De jobbar också med utlämningsställen och har börjat testa med hemkörning.

Jag tror nyckeln till närproducerat är att använda nätet för att möjliggöra effektiva lokala inköp och kapa bort grossisten/distributören som egentligen har blivit en onödig mellanhand med dagens effektiva informationsflöde.

(Jag har ingen personlig koppling till Ekobeställarna utan är "bara" en nöjd kund.)
Skrivet av Shanta
 - 2009-01-24 20:22
Marknader är ju ett utmärkt sätt också, titta bara på bondens marknad. Finns inget som lockar köpnerven som en massa dofter och människor som försöker övertala en om att just deras korv är den bästa.
Skrivet av Andreas
 - 2009-01-24 07:46
Enligt Region Halland har ICA och LRF nu en idé om hur transporterna från småskalig livsmedelsproduktion skall bli någorlunda effektiva, "Försöket med den nya logistikmodellen drar igång nu i januari och tio livsmedelsföretag i Halland kommer att vara med. Ett av företagen, Ugglarps grönt, blir navet (hubben) i distributionen och kommer att ta emot varor från de övriga företagen, bland annat Kjällsjö mejerier, och distribuera dem till ICA:s lagerenheter." http://www.regionhalland.se/extra/news/?module_instance=3&id=752

Lösningen är alltså att livsmedelsföretagen samarbetar och mellanlagrar varandras varor för kortast möjliga distributionsvägar. Det låter väl bra?
Skrivet av agnetasch
 - 2007-11-02 10:08
Jättebra! En fantastiskt bra väg för de närproducerade varorna.
Plötsligt har handeln upptäckt en ny nisch: Dagligvaruhandelns omsättning ökar cirka fem procent per år. Och en stor del av dessa pengar lägger kunderna på dyrare produkter. "Aha, vi släpper in närproducerat. Vinst både i kassan o på miljökontot,hurra!" Låter jag cynisk? Nejdå, alla vill göra en förtjänst o detta är ett vinna-vinna-koncept ;D   
Skrivet av Andreas
 - 2007-11-02 08:43
Här är i alla fall ett steg i rätt rikting: "Ica letar lokala matproducenter"
http://www.op.se/parser.php?level1=2&level2=6&id=839658

"I går fick 58 lokala matproducenter chansen att presentera sina produkter för inköpare från ICA."
Skrivet av Sweber
 - 2007-10-12 17:09
Skockholmen är en stor stad, närproducerat betyder inte i lika hög utsträckning att man är bekant med producenten som i glesbyggden. I glesbyggden känner vet man ofta vem bonden är, man kanske rent av känner honom. Eller känner någon som känner honom. I Skockholmen betyder "producerat av bonden A Larsson på Storgård" inte ett smack. Kan ha en viss betydelse i alla fall tror jag.
Skrivet av agnetasch
 - 2007-10-12 16:44
Jag menar att affären enbart står till tjänst med ett stånd som de hyr ut, inte personal. Det får eko-odlarna själva ordna med precis som fiskstånden.

Min Mats undersökning var intressant läsning; så ni norrlänningar är så rediga? Personer boende i norra Sverige sticker ut jämfört med övriga i landet då de i högre grad föredrar när- och regionalt producerade livsmedel. Dess motsats är Stockholm, där man inte i samma utsträckning tycker att dessa mervärden påverkar valet (av livsmedel)Varför då? Vad gör Stockholmare så ointresserade av närproducerat? 
Skrivet av Andreas
 - 2007-10-12 15:18
:)

Citat från: agnetasch skrivet 2007-10-11 17:49
Stora matvaruaffärer har ju ofta,åtminstone här i Göteborg, ett fiskstånd utanför sig. Kunde varit trevligt med ett grönsaksstånd också (för ekologiska och/eller närodlade grönsaker o frukter) där odlarna kunde boka in sig (hos vem?) Affärerna har ju inte fisk längre men de har frukt o grönt så det blir en konkurrentsituation. Men om affärerna ägde ståndet kunde de ta ut hyra/provision o undvika att själva ha så mycket liknande varor inne i affären just när "bondeståndet" är öppet.


Fast det känns ineffektivt (och dyrt med personal ) att nån stackare måsta sitta och sköta ett grönsaksstånd när det ändå finns rutiner för att handla grönsaker i butik. Fast visst, allt behöver väl inte vara effektivt och billigt jämt.

Matlobbyorganisationen Min Mat (GRO, Kött- och charkföretagen, LRF, Svensk Honungsförädling AB, Svensk Fågel, Lantmännen, Svensk Köttinformation, Svensk Mjölk, Svenska Ägg, Sveriges Grisproducenter, Sveriges Nötköttsproducenter, Svenskt Sigill, Svensk Raps AB och Scan AB) med Annichen Kringstad i spetsen (visst är det orienteraren)  har nyss gjort en undersökning om Svenska folkets inköpsvanor.

http://www.minmat.org/node?node-id-parameter=com.cycube.navigation.node.NodeId@1011&nodeId=com.cycube.navigation.node.NodeId@1011&contentUrl=cycube://internal/document/3280

"om vad som är viktigt då konsumenten väljer/köper livsmedel, anser 4 av 10 att det är viktigt att de är regionalt respektive lokalt producerade. Av dem som anser att det är ganska till mycket viktigt att handla enligt dessa kriterier skulle hela 95 % gärna köpa mer om de hade tillgång till det. De största hindren varför man inte köper dessa livsmedel oftare är att man inte hittar det i butiken och inte vet vad som är lokalt/regionalt producerat. "
Skrivet av agnetasch
 - 2007-10-12 10:08
Du har valt fel affär att gå o fråga om saker i ;D Där jag handlar är butikspersonalen ytterst måna om att svara på frågor;det de inte själva kan tar de snabbt reda på. Eftersom svenska eko-varor oftast levereras med info om vilken gård de kommer ifrån o vem som odlat varan kan butikspersonalen svara på rätt mycket,vad är det mer du vill veta? Exakt vem som plockat äpplet eller dragit upp rödbetan, exakt tidpunkt, vilken sida av gården eller vad?
Att du inte hittar någon att fråga förstår jag; de springer väl o gömmer sig när de ser dig: "Neej,inte den gnällspiken igen!" ;D
Skrivet av roffekock
 - 2007-10-11 21:11
Det som måste lösas först är att folk som säljer olika saker måste veta vad dom säljer och ,hur det ska hanteras. Det är väl inte så konstigt. Om man råka träffa någon och ställa en fråga om någonting i affären så vet som oftast fotfolket inget om det som finns i  butiken man ska ha tur om man träffar på en som vet . Här har du ett stort problem.
Om nu producenten själv skulle sälja sina gejer så borde han ju vara insatt i hur,var och.......... men detta är en utopi du fattar även mina små händer.
Orsaken till denna tråd är att kolla vad det finns för olika meningar om logistiken, så spåna på bara. Dessa ideér ska sen läggas i en kunskapsbank som jag ska skicka till våra politiker så vi får ordning på torpet. ;D ;D

om jag råkar ut för något som jag inte diggar så säger jag till den som ansvarar för avdelningen mycket uppskattat inte minst av min fru.Just nu håller jag på att terroriserar alla som sysslar med färdigskuren sallad som bör förvaras i 4 g. kyla otroligt roligt.

fler krogar på landet vore inte så dummt men vem vill ta den smällen........ 8)

fiskstånden som ideé är god
Skrivet av agnetasch
 - 2007-10-11 17:49
Stora matvaruaffärer har ju ofta,åtminstone här i Göteborg, ett fiskstånd utanför sig. Kunde varit trevligt med ett grönsaksstånd också (för ekologiska och/eller närodlade grönsaker o frukter) där odlarna kunde boka in sig (hos vem?) Affärerna har ju inte fisk längre men de har frukt o grönt så det blir en konkurrentsituation. Men om affärerna ägde ståndet kunde de ta ut hyra/provision o undvika att själva ha så mycket liknande varor inne i affären just när "bondeståndet" är öppet.
Då kan folk handla ekologiskt grönt på samma ställe som sina andra varor (mindre transporter) o dessutom få lite torgkänsla. 
Man kan ju alltid spåna ;D  
Skrivet av Andreas
 - 2007-10-11 12:28
Citat från: agnetasch skrivet 2007-10-10 11:23
Och vad är det för slags affär vi pratar om Andreas? Släpper ICA eller Coop-butikerna in gårdsvaror bland sitt sortiment? Ska bonden sälja sina varor till butiken eller ska h*n hyra ett bord i butiken o sälja från? Är affären en eko-butik? Vem startar en sån o är det lönsamt på en mindre ort?


Det måste då vara en större affär förstås, knappast lönsamt på mindre ort. Men stormarknaderna borde definitivt ha kapacitet för detta. Tänker mig att stormarknaden köper in bondens varor och säljer dem - att bonden skulle ha nåt bord känns opraktiskt. Fördelen med det hela skulle kunna vara att bonden får en lite större del av kakan ifall det inte finns nån grossist emellan. Men det finns säkert nån hygienparagraf eller central inköpsklausul som gör att detta aldrig skulle gå i praktiken.

(Eko-butiker med bara eko-varor är trevligt, ta som exempel http://meretes.se här i Umeå. Men tyvärr finns väl ingen sån butik med fullständigt varusortiment så man måste ändå kompletteringshandla på en vanlig butik.)

Citat från: Sweber skrivet 2007-10-10 12:42
Jag tror att det enda riktigt effektiva sättet att få in mer närodlat och ekologiskt producerat är med ekonomiska styrmedel. Höga straffskatter på transporter och kemikalier som konstgödning eller insektsgift. Då blir det ekonomiskt intressant att minska på transporter och gifter.


Undrar just vad det skulle göra för matpriserna och inflationen. Men det är säkert ingen utopi, att skatten på drivmedel går bra att höja har vi sett flera gånger och det är lite grann samma sak.

Citat från: Sweber skrivet 2007-10-10 12:42
Jag såg reklam för ett företag som levererar "närodlade" frukter och grönsaker hem till dörren. Det visade sig vid närmare granskning att närodlat betyder att om man sätter centrum i en cirkel i skåne, går radien söderut till hamburg!


Helt horribelt!
Skrivet av agnetasch
 - 2007-10-11 11:51
Affärerna har säkert de resurserna, det avsätts mycket pengar till miljö, det ger god PR, men de har liksom alla andra inte kunskapen.Att de får sålt annan mat än ekologisk är väl inte så konstigt, annars skulle ju folk svälta ihjäl.
Vill man påverka ska man göra det mitt i verksamheten, inte dra sig tillbaka o skåda naveln på egna grisar. Menar du att problemet med hur eko-produkterna ska nå konsumenterna (vanliga människor) ska lösas genom att alla eko-producenter ska öppna egna restauranger?
Fråga 1) "men det måste vara folk som vet vad dom sysslar med" Vad för folk o vad sysslar dom med?
Fråga 2) "detta måste lösas först" Vad är det som måste lösas? 

Annonser

Powered by EzPortal