Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av roffekock
 - 2009-04-03 21:59
Barn som matvägrar ska matas med slang eller så vänta tills hunger inträder. Tänk efter om du själv skulle bli pådyvlad mat av en stor hårig kirurg vad skulle du säga då?

Jag tror att många oroar sig för mycket  det kommer vad det lider.

Men ett knep är att låta barnen bekanta sig med dina råvaror så dom vet vad det är dom ska stoppa i sig hur det ser ut hur det luktar mm. visa gärna bilder på olika maträtter som man kan tillaga med detta som utgångsläge. Barnen ska vara nyfikna på var saker och ting kommer från,ta dom i hampan och åk t till någon farm, visa och förklara vad som försegår skäms inte om ni inte själva vet eller förstår,fråga den snälla bonden.

Ta dej tid med ungarna och låt dom vara med och kladda det är enda sättet att lära sig. Och tänk va bra sen när man drar för gott att man kan lite annat än att beställa Pizza och hamburgare hel eller halvfärdigt. ;D ;D

/rolf

ps detta är ingen pekpinne till någon.
Skrivet av BigCheese
 - 2009-04-03 18:46
Det är alltid bäst att ge barn olika sorters nyttig mat när de är små. Och ge dem inte för mycket sött som pannkaka med sylt och grädde eller skräpmat som hamburgare. Får de smaka på det kommer de inte vilja ha något annat sedan.
Skrivet av Miss Fish
 - 2009-04-02 00:42
Ha ha. Min gudson hade också batmantomater och åt lejon- och tigerkött..

Jag upplever att barn älskar att plocka med maten och finns det plockmat så är de inte sena att prova. Det är ju ett utmärkt sätt att få barn är äta grönsaker. Och jag skiter fullt i att barn äter med fingrarna, bordskick får de lära sig då de blir äldre ;)
Skrivet av ena
 - 2009-03-31 13:10
att inte blanda ihop allt var jätteviktigt när min yngste var liten... även nu som 11-åring har han svårt för mat om han inte ser vad det är.

vi körde mkt med att vara med o välja grönsakerna redan i butiken... och vi gav dem häftiga namn *S* tomater var pyton tills den dagen vi "hittade" batman-tomater i butiken (gula tomater) nästa gång blev plommontomaterna "stålmannen-tomater" och genast mkt godare än vanliga tomater.

likaså att få vara med i köket, karva korv med en plastkniv så fort man kan stå på en pall... hyvla morot med potatisskalare...
sticka fingrarna i olika saker o märka skillnader... smaka på råa grönsaker o kokta o själv få avgöra vilket som är godast...
och samtidigt få veta att man inte behöver tycka om allt med en gång men att man smakar liiite varje gång (dottern som är 16 smakar fortfarande motvilligt på sill varje gång vi äter det för "en dag kanske jag tycker om det")

mellanmål...vi hade alltid gurka o morötter i stavar stående i ett glas när ungarna var små, de fick de ta av när de var sugna -bättre än kex o annat sött...
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-31 08:43
Karin Nileskog, utbildningsansvarig på ViktVäktarna, har ytterligare ett par råd och synpunkter:
¤ Tvinga inte barnen att äta upp om de inte tycker om något. "Vetskapen om att de inte behöver äta upp ger barnen en trygghet, och därmed blir de beredda på att våga smaka".
¤ Blanda inte ihop maten utan servera den i olika högar. "-Barn har ofta en ovilja till att äta olika blandningar, de vill istället gärna se delarna i maten de äter ... grytan i en egen hög, riset för sig och morötterna intill"
¤ Håll fast vid måltiderna, barn som får småäta blir mätta och äter sämre. "- Ett par kex där eller en frukt här, det är så lätt att sticka till dem men faktum är att ofta detta leder till att barnen inte är direkt hungriga när de väl sätter sig vid middagsbordet."

http://lokaltidningen.se/article/20090331/TEMA/116000746
Skrivet av PerG
 - 2009-03-20 13:56
Jag tror starkt på att involvera barn i matlagningen så tidigt som möjligt för att få dem intresserade av mat. Det ger nog både en nyfikenhet och respekt för maten. Det är ju klart att man vill smaka på något som man själv har lagat?

Vi får väl se... sonen är bara ett år så jag får återkomma om ett tag.. ;)
Skrivet av Kari
 - 2009-03-20 10:31
Många bra handfasta tips, jätte bra!

Servera på annat än tallrikar - tips? :)
Stjäl mat av barnen eller erbjud maten åt syskon för att väcka habegär - innebär världskrig.. ;)
Använd inte efterräten som en muta, det kan få huvudrätten att verka som ett straff - så har jag aldrig tänkt...
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-20 08:12
Detta verkar vara ett kärt ämne i diverse media, vidarebefordrar dessa tips som Allt om barn igår vidarebefordrade från Parenting.com (fast med en vettigare motivering på punkt två).

1) Ha tålamod, det krävs många erbjudanden innan ett småbarn är villigt att smaka något nytt och upp till 10-20 provsmakningar innan barnet gillar det. Om barnet inte smakar efter 10 erbjudanden, ge upp med matvaran i fråga i ett halvår.
2) Servera det nya i små portioner. "Ett förskolebarns magsäck är ungefär lika stor som hans/hennes knutna hand och han/hon växer bara en tiondel så snabbt som under spädbarnstiden. Ge barnet därför inte alltför stora portioner." Små portioner är mer aptitretande och väcker mer nyfikenhet.
3) Ett barn som är engagerat är mer intresserat. Fråga om ni ska äta broccoli eller ärtor. Låt barnet vara delaktigt i matlagningen genom att exempelvis dela sallad eller hälla upp ingredienser.
4) Var kreativ och försök presentera maten på olika sätt. a) Gör en salladsbuffé där barnet själv får välja. b) Låt barnet bygga ett ansikte av pitabröd och grönsaker. c) Kalla maten roliga namn. d) Servera på annat än tallrikar. e) Gör rullar istället för smörgåsar. f) Krydda maten. g) Stjäl mat av barnen eller erbjud maten åt syskon för att väcka habegär. h) Smyg in nyttigheter i mat barnet gillar.
5) När det kör ihop sig: a) Bråka inte om mat, prata istället om nåt annat till exempel vilket djur det vill vara. b) Tvinga inte barnet att äta, det kan få motsatt effekt. c) Använd inte efterräten som en muta, det kan få huvudrätten att verka som ett straff.

¤ http://www.alltombarn.se/smabarn/vagrar-ungen-broccoli-gor-sahar-6-tips-1.23215
¤ http://www.parenting.com/recipes-article/Recipes/-/Picky-Eating

Helt igenom vettiga tips?
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-18 10:53
Ett knep att öka aptiten kan vara att använda rätt språk, istället för broccoli och bönor bjuder man på dinosaurie-broccoli-träd och superhjältebönor.

Brian Wansink vid Cornell University har experimenterat med roliga namn på grönsaker. Ena dagen fick barnen morötter, andra dagen kallades morötterna istället röntgensynsmorötter. Barnen åt nästan dubbelt så många morötter när de fick ett coolt namn. Och inte nog med det, de fortsatte äta mer grönsaker när forskarna gick tillbaka till att använda de gamla grönsaksnamnen.

http://www.nbclosangeles.com/health/diet_fitness/Cant-get-your-kid-to-eat-veggies--Try-semantics.html
Skrivet av PerG
 - 2009-03-12 13:38
Det var min plan också och vi har hållit kvar vid den (sonen är ett år). Dock får han köpegröt (men inte välling), men vi har gett hemlagad gröt några gånger och kommer så småningom fasa ut köpegröten (fördelen med köpegröt är järnberikningen, annars hade vi uteslutande gett hemmalagad).

Citat från: Anne skrivet 2009-03-05 12:11
Min plan är i alla fall att tidigt vänja bebis vid olika dofter och så småningom också smaker. Och jag vill helst undvika all processad mat som smakar ingenting - dvs. barnmat på burk, gröt och välling...

Det är planen det. Vi får väl se hur bra det går :)
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-12 09:04
Hely Tuorila vid institutionen för livsmedelsteknologi vid Helsingfors delar med sig av sina tankar i Vasabladetartiklen Tvång förbättrar inte kinkiga barns matvanor.

¤ Kinkiga barn innebär inte att man har misslyckats som förälder.
¤ En positiv atmosfär är viktig.
¤ Räddslan för nya rätter kan vara ärftlig, kanske beror den på att du som förälder inte lagar mer än 5 olika rätter.
¤ Det är viktigt att barnet får möjlighet att pröva på så många sorters mat som möjligt.
¤ Ha tålamod, bry dig inte om ifall barnet provar den här gången eller nån gång senare.
¤ Var påhittig, om barnet exempelvis inte gillar riven morot prova då med hel morot, om barnet inte gillar tomater prova med körsbärstomater.
¤ Motvilja mot nyheter kan övervinnas genom att det nya innehåller något bekant, gillar barnet inte yoghurt men jordgubbar kan jordgubbsyoghurt fungera och via den kan det sen vara möjligt att gå vidare till andra fruktyoghurtar.
¤ Tänk på vad du säger, om man säger till ett barn att något är ohälsosamt får det ofta motsatt effekt.
¤ Förbjud och göm inte ohälsosamma matvaror, förbjuden frukt blir bara spännande för barnen.
Skrivet av Andreas
 - 2009-03-05 13:52
Tratt är nog inte en helt lyckad idé, jag tycker det låter som ett visst mått av tvång. :)

Är kanske en del av problematiken tidig prägling av färdigköpt barnmat i glasburkar?
Skrivet av Mickan
 - 2009-03-05 13:43
Tratt?
Skrivet av Anne
 - 2009-03-05 12:11
Min plan är i alla fall att tidigt vänja bebis vid olika dofter och så småningom också smaker. Och jag vill helst undvika all processad mat som smakar ingenting - dvs. barnmat på burk, gröt och välling...

Det är planen det. Vi får väl se hur bra det går :)
Skrivet av Filippa
 - 2009-03-05 11:31
Mina föräldrar gjorde precis som Gilius förespråkar - man fick samma mat som de vuxna och om jag inte gillade det fick jag ta bort det som inte var gott och äta resten - nu äter jag allt utom fårhjärna, paprika och rå lök ;-)

Annonser

Powered by EzPortal