Vegetarisk gyoza?

Startat av oscarsfar, 2008-02-28 22:56

Föregående ämne - Nästa ämne

oscarsfar

Hej,

Jag gillar att laga all sorts mat, och har just börjat experimentera med japansk mat. Min favorit är utan tvekan gyoza.

En vanlig gyoza, på ett ungefär:

Fläskfärs, lika mängd finhackad purjolök och vitkål. Salta och krama ur det gröna innan det blandas med köttet.
Någon matsked saft från riven ingefära, några droppar sesamolja och någon matsked saké, eller kanske vinäger går bra?
Salt och peppar efter smak.
Gör en liten pirog-liknande kudde med tunna runda gyoza-plattor, finns i asiatiska butiksfrysar. Vattna kanterna och vecka ihop kanterna.
Stek i lite olja tills dem fått färg, ånga klart med en deciliter eller så vatten i samma panna.
Eller ångkoka över vatten endast. Tänk på att dem klibbar ihop.

Servera med sås av lika delar japansk soya  och vitvinsvinäger och nåt asiatiskt ris.

Nu vill jag klura ut en vegetarisk variant.
Rent spontant blir det ju svamp istället för kött, eller kanske nån form av böna?
Kryddor som passar? Nån som kan ge mig ett tips?

Andreas

Hej och Välkommen till Maforum Oscarsfar!

Gyoza tror jag aldrig jag ätit men det låter helt klart som rolig och lite pysslig mat att göra.

Vad för slags vegetarisk variant är du ute efter, något som verkligen är vegetariskt eller något som ska efterlikna kött? Eftersom du skriver om svamp och bönor gissar jag på det sistnämnda. Du har inte funderat på att helt enkelt bara byta ut fläskfärsen mot nån köttersättning såsom quorn, seitan, tempeh eller tofu?

Svenska recept verkar det annars dåligt med men om engelska är OK har du några här:

Tofu och morot
http://community.livejournal.com/veggie_diaries/10176.html

Tofu (glutenfritt)
http://www.andrewscoste.net/family/forums/thread/393.aspx

"Lightlife Meatless GimmeLean"-korv och selleri
http://www.kmareka.com/vegetarian-recipes/gyoza.htm

Shiitake
http://www.grouprecipes.com/sr/16911/vegetarian-gyoza-with-spicy-dipping-sauce/recipe/
Den som inte frågar får inga svar.

oscarsfar

Hej, och tack för välkomnandet.

Jag lagade min vegetariska gyoza till lunch idag.

Det blev teriyaki-marinerad tofu, nån ostronskivling-liknande svamp från lokala thaibutiken och samma ingredienser i övrigt.

Det är verkligen pilligt, men det är det värt när man sitter med pinnarna och dippar loss.

Tack för länkarna, ska prova dem vid tillfälle. Jag vill helst inte använda "kött-ersättning", tanken på quorn får det inte att vattnas i munnen direkt.

crlhrv

oscarsfar: gyoza är också min favorit! dock kan den vara lite tidsödande att tillverka..

att använda några andra kryddor tror jag inte du behöver. fläskfärsen i sig smakar ju inte speciellt mycket utan det är kombinationen purjolök, vitlök och soja som är så himla god. har du, liksom andreas föreslår, provat quorn? vid blindtest mellan köttfärs och quorn är det svårt att skilja de två bara genom smaken, quornen är litet mjukare i konsistensen men det är det enda som jag upptäckte.

du skulle ju kunna fylla dem med någon bönröra, t.ex. krossade kikärtor och bara krydda som du brukar när du gör den icke-vegetariska.
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal